De waarde van peilingen

  6
  747

  Leestijd: 2 minuten.

  De NOS heeft weer eens een Peilingwijzer gepresenteerd. Die geeft het gemiddelde weer van de prognoses van de vier grote opiniebureaus. De omroeporganisatie meent dat losse peilingen ‘dagkoersen’ zijn die weinig te betekenen hebben. Maar tel je die peilingen bij elkaar op en deel je de som vervolgens door vier, dan zou je wel verantwoord bezig zijn.

  Voor deze stelling bestaat geen enkel bewijs, en ze klinkt ook niet echt logisch. Waarom zou de doorsnee van vier verkeerde voorspellingen wel een juist beeld geven? Het lijkt me beter alle polls met grote omzichtigheid en vele korrels zout te hanteren. Ook is het verstandig om te beseffen dat peilingen weergeven wat de kiezers gestemd zouden hebben als er nú verkiezingen waren. In werkelijkheid zijn die verkiezingen nog een heel eind weg.

  Niettemin zijn peilingen ook weer niet helemaal waardeloos. Als een partij het in de polls heel goed of heel slecht doet, is dat doorgaans niet zonder betekenis. Al was het maar omdat zo’n partij zich gaat gedragen naar de virtuele werkelijkheid. En de kiezers ook.

  Zo staat 50PLUS in alle peilingen op forse winst. De vier onderzoeksbureaus denken dat de ouderenpartij bij de verkiezingen haar zetelaantal wel eens zou kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Coalitiepartner D66 doet het daarentegen slecht in de peilingen. Kantar, IPSOS, I&O en Maurice de Hond verwachten dat de democraten minstens 6 van hun 19 zetels kwijtraken, mogelijk zelfs meer.

  In de praktijk leidt dit ertoe dat 50PLUS-leider Henk Krol met een zelfverzekerde glimlach, verende pas en de borst vooruit door het Kamergebouw schrijdt, every inch een winnaar. Op de sociale media hanteert hij (en partijgenoten als Martin van Rooijen) een triomfantelijk toontje: zie je wel, we hebben gelijk.

  Zijn counterparts bij D66, zoals fractievoorzitter Rob Jetten, hebben daarentegen iets verontschuldigends, iets nederigs bijna. Ze staan op verlies, dus ze hebben wat uit te leggen. Hoe kun je het nu bij het juiste eind hebben als je volgens de peilingen een enorme afstraffing te wachten staat?

  Ook bij het electoraat van de twee partijen is de invloed van de polls zichtbaar. Mensen die van plan zijn op 50PLUS (of een andere duidelijke potentiële winnaar als FvD) te stemmen steken dat niet onder stoelen of banken. Dat is het zogeheten bandwagoneffect: je identificeert je het liefst met een partij die het goed doet. Wie overweegt straks het hokje voor D66 (of bijvoorbeeld de SP) rood te maken, zegt dat daarentegen maar liever niet hardop. Want wie geeft graag toe bij de losers te horen?

  Het opmerkelijke is dat de situatie zomaar kan veranderen, en zelfs heel snel. Mocht Krol in de komende maanden een paar stommiteiten begaan (het zou niet voor het eerst zijn) dan kan de uitslag voor 5OPLUS wel eens zwaar tegenvallen. En mocht er iets gebeuren dat ik nu niet kan verzinnen, dan zou D66 volgend jaar maart toch nog een acceptabel resultaat kunnen neerzetten. Dat zou zelfs voor de SP kunnen gelden. Al kan ik dat helemáál niet verzinnen.

  6 REACTIES

  1. Vreemde opvatting van wat peilingen zijn. Zeker voor een website die zelf ‘doet in peilingen’.
   “Zo staat 50PLUS in alle peilingen op forse winst. De vier onderzoeksbureaus denken dat de ouderenpartij bij de verkiezingen haar zetelaantal wel eens zou kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.”
   Waarom denk je dat die bureaus – als bureaus al kunnen denken – dat denken?
   Het is een momentopname, de krachtsverhouding van het moment van de peiling. Geen voorspelling van de uitslag van de verkiezingen die over ruim een jaar (!) zijn. Hoe zou dat kunnen?
   Je wekt valse verwachtingen. Dit soort blogjes zijn er (mede) de oorzaak van dat er straks, na de verkiezingen wordt geschreven ‘de peilers zaten er weer naast’.

  2. Beetje een slap artikel, Fons. Ik lees liever een analyse die verrassend is of geestig uit de hoek komt. Nu beschrijf je meer het onderbuikgevoel van vooral de rechtse kiezer, alsof linkse kiezers er niet meer toe doen. Wat je ziet in de peilingen is al veel langer hetzelfde beeld. Het is meer de vraag hoe betrouwbaar de peilingen nog zijn en welke mensen worden ondervraagd. Ik vind de huidige peilingen meer een afspiegeling van wat ik zie en hoor op Twitter. Waarbij vele ophitsers zitten. Voor een betrouwbare peiling dien je eerst een goede afspiegeling in je database te hebben van de huidige samenleving. Hoe transparant is dit systeem? Kijk Fons, nu heb je wellicht wat meer ‘body’ om hierop nader in te gaan binnen een artikel wat je meer tijd gaat kosten om eens goed uit te zoeken…? Succes!

  3. Ik laat me echt niet gek maken door welke peiling dan ook. Voor mij is kiezen eenvoudig en simpel. Welke politicus heeft het lekkerste kontje ( 5 punten); wie het leukste sexy smoeltje (eveneens 5 punten) dan de man die het beste ouwehoeren kan (krijgt ook vijf punten). Degene die vijftien punten haalt,daar stem ik op, en dat is soms een enorm gepuzzel. Op een vrouw stem ik so wie so niet want die winden mij seksueel helemaal niet op en zijn dus niet geschikt om actief te zijn binnen de politiek. Bij mijn vriendin geldt hetzelfde principe, alleen zij raakt erg snel seksueel opgewonden van politici van het verkeerde, sorry, vrouwelijke geslacht. Zij adoreerde eens ene Rita en wilde samen met Rita recht door zee.

  4. Waarde van de Peilingen:

   Ieder Volk heeft de Regering die het verdient!

   Nederland zucht massochistisch onder Rutte en de VVD met haar jobhoppende almachtige, incompetente en kennelijk onaantastbare Minister van Economische zaken en Klimaat,
   die eerst, heel deskundig?
   de Belastingdienst ontmantelde en vervolgens half Groningen naar de ellende en Psychiater leidde. (Ik heb er voor minder zien vertrekken!)

   Kennelijk heeft men bij de VVD geen competente vervanger voor deze blindganger?
   Doorknoeien dan maar, de Bevolking betaald immers toch het gelag.

   Prima toch! Lekker op blijven stemmen hoor!
   en vooral blijven trappen naar die partijen die echt iets voor de Werkende Bevolking doen en niet slaafs aan de hand van de Kapitalisten en Multinationals meelopen.

   Dit land en zijn Werkende Bevolking moeten kennelijk eerst allemaal aan de bijstand en in de schuldsanering vooraleer men wakker word.

   Slaap maar rustig, wij waken over U!
   Ja, en over uw neergang.
   Droom maar lekker door!
   Uw ouders hebben het allemaal al eerder meegemaakt en wij hebben het toch zo goed?

   Het is wel zo gemakkelijk om GEEN verantwoordelijkheid te nemen en te zwijgen.
   Bedankt! Lieve ouders.

   “Luctor et Emergo”

  Comments are closed.