Debat der onbekenden

  9
  511

  Leestijd: 2 minuten.

  De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is traditioneel heel laag en volgende week wordt dat naar verwachting niet anders. Het lijsttrekkersdebat dat het tv-programma Nieuwsuur gisteravond uitzond zal daar weinig verbetering in hebben aangebracht. De volksvertegenwoordiging van de EU leeft niet en zal de eerstkomende decennia ook niet gaan leven, misschien wel nooit. Een discussie tussen niet minder dan twaalf lijsttrekkers is waarschijnlijk niet de aangewezen manier om dat probleem te verhelpen.

  Het Europees Parlement telt 751 leden, van wie er maar 26 uit Nederland afkomstig zijn. Op zichzelf logisch. De EU bestaat uit 28 lidstaten. (Na het vertrek van de Britten nog steeds 27). Al die landen hebben recht op parlementszetels en Nederland neemt door zijn omvang en inwoneraantal maar een betrekkelijk bescheiden positie in Europa in.

  Het enige dat de herkenbaarheid van het Europarlement voor Nederlanders zou kunnen vergroten is de deelname van meer politici van naam. Van de twaalf die in Nieuwsuur in het

  Het lijsttrekkerdebat in Nieuwsuur

  strijdperk traden is er maar één die iedereen kent, namelijk PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Die was minister en is nu de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.

  Nou ja, iedereen is ook nog overdreven. Volgens een recent onderzoek van I&O Research heeft 69 procent van de kiezers wel eens van Timmermans gehoord. Toen dit onderzoek werd gehouden dacht overigens 10 procent van de VVD-kiezers dat hij de lijsttrekker van hun partij was. Inmiddels is dat misschien ietsje veranderd door het campagnespotje waarin de SP Timmermans fel aanviel. Al zal het bevorderen van de naamsbekendheid van de PvdA’er niet de opzet van dat filmpje zijn geweest.

  Bij de overige lijsttrekkers bevindt zich eigenlijk niemand met landelijke faam. Een uitzondering geldt sinds kort wellicht voor D66’er Sophie in ’t Veld, maar dan niet op een manier die zijzelf prettig zal vinden. In ’t Veld kwam vorige week in opspraak door gesjoemel met declaraties. Dat ze daarbij geen enkele EU-regel overschreden schijnt te hebben, zegt vermoedelijk meer over die regels dan over de politica in kwestie.

  De namen van de andere lijsttrekkers doen alleen bij ingewijden een belletje rinkelen. Voor de volledigheid hier een opsomming. De nummer 1 van de VVD heet Malik Azmani. Hij is nu nog Tweede Kamerlid. Bij het CDA is Esther de Lange lijsttrekker, net als vijf jaar geleden. Ook Bas Eickhout (GroenLinks), Peter van Dalen (ChristenUnie) en Marcel de Graaff (PVV) voerden vijf jaar terug al de lijst van hun partij aan. Dat was ook het geval bij Toine Manders (50PLUS), die eerder in het Europarlement zat voor de VVD. Derk-Jan Eppink  (FvD) mag eveneens een politieke routinier worden genoemd. Hij was actief voor achtereenvolgens PvdA, VVD en de Belgische partij LDD.

  En dan hebben we nog Arnout Hoekstra (SP), Ayan Tonka (DENK), en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), van wie buiten hun eigen kringetje nog zo goed als niemand ooit heeft gehoord. Het is niet uitgesloten dat dat na volgende week zo blijft.

  9 REACTIES

  1. Er is geen sprake van Europese verkiezingen. Als ik het goed begrijp zijn er binnen de EU acht fracties die onderling ook weer verdeeld zijn. En nu doen we alsof de Nederlandse vertegenwoordigers vreselijk belangrijk zijn om binnen hun fractie de andere volksvertegenwoordigers vanuit andere landen te overtuigen. Dus je moet eerst binnen de eigen fractie tot eenheid zien te komen. En de Nederlandse volksvertegenwoordigers nemen zichzelf ook niet serieus want wat wie zijn ze en wat hebben ze de afgelopen vier jaar concreet bereikt? En ook de media doen alsof Brussel ondergeschikt is aan Den Haag, terwijl de journalisten donders goed weten dat het net andersom is. Wie houdt dus wie en waarom voor de gek? Ik ga in elk geval niet stemmen, zoals zovelen bewust niet gaan stemmen, met dank aan de politici en de journalisten, die daar natuurlijk niets van begrijpen, met hun doorlopende transparante en eerlijke voorlichting en verhalen.

   • Word nu wel makkelijker
    stem op d66 of vvd is een stem voor macron.
    Tenminste als zij nu eens gaan doen wat ze zeggen

   • Wat doen de namen van de lijsttrekkers er eigenlijk toe? Het is toch veel belangrijker waar de verschillende partijen voor staan. In die zin is de keus niet zo moeilijk: er is een clustering van conservatieve partijen, christelijke partijen, liberalen en Groenen. En wie de gehele EU het liefst ziet instorten is er waarachtig ook nog een mogelijkheid om op een rechts-conservatieve partij te stemmen waaronder o.a.FVD deel van uit maakt. Voor die partij is er een mijnheer Epping. Hij lijkt op een arbeider die eerst ijverig helpt om een huis op te knappen, ( jaren lid van het Europees Parlement) maar dan plotseling onderaan het huis bezig is de fundamenten te verwijderen. Daar krijgt zo’n mijnheer nog een aardig salaris voor. Betaald, jawel, door de EU! Dus keus genoeg zou ik zeggen. Doe je voordeel ermee.

    • @Anton,
     Wat zeurt u nou? Wij zijn netto-betalers aan de EU. Dhr. Epping krijgt zijn ‘EU-salaris’ dus gewoon van de NL-belastingbetaler… Ergo: wij burgers betalen nog veel meer aan de EU dan ooit. Door het ‘kunstmatige rentebeleid’ van de ECB ondertussen 20% van ons pensioen en al ons spaargeld. Jaar in jaar uit! Da’s na 10 jaar euro dus al 200 miljard. 🤑 Da’s de helft van onze staatsschuld! NL-geld die de NL-burger buiten de begroting ‘en boekhouding om’ betaalt vanwege Franse en Italiaanse staatsschulden die goedkoop moeten worden gefinancierd anders gaan die landen failliet en stort die hele prachtige unie van u nu al in elkaar! En dat na 10 jaar.
     Ondertussen wil Macron een extra eurozone begroting en ‘domme’ Rutte en Hoekstra een bankenunie waarbij de NL-burger garant staat voor Europese banken met nu al een oninbare schuldenlast op haar balansen van maar liefst 1000 miljard.
     Da’s meer dan 2x onze staatsschuld!! 🤭
     Over zagen aan de financiële fundamenten van de Nederlandse bevolking gesproken!
     Hoe ver moeten we doorgaan met dit kostbare project???

  2. Weinig kans, maar op hoop van zegen dat Alexander de Roo de komende dagen nog op dit forum leest…..
   Ik ben kiezer en lid Forum voor Democratie. Ik ben 1 mans zaak, bemiddel voor lange termijn producten van het hele kleine MKB naar Europese landen. Heb dus Veel Ervaring met de EU…….
   In 2017 was ik de leugens van rutte zat, die hem door groen links ingefluisterd werden. Een aantal programmas gelezen, FvD sloot voor 75 % op mijn overtuigingen aan, dus werd het FvD.
   Ik heb tot 2017 enkele europese ambtenaren gekend; dat was vrij gauw onvriendelijke discussies. De corruptie straalde eraf.
   Beste Alexander, tussen 1978 en 2009 heb ik veel contact gehad met ‘lokaaltjes’ in Oost-Europese landen. Die zouden u als een nachtmerrie hebben ervaren, aangezien groen links met communistische oorsprong heel stiekem een 1 partij staat voorstaat.
   Ik kan meerdere A4tjes volschrijven met alles wat fout is aan groen links, maar tegen een meemarcherende eurofiel………

  3. Heb geen visie kunnen ontdekken in het nieuwsuurdebat hoe verder met de Europese unie in Europa. Voor visie moet je bij de oogarts zijn aldus Rutte. Verder vind hij de Europese verkiezingen niet zo interessant, dat bepalen de grote landen wel, wij met 26 zeteltje van de 751 stoelen in het parlement doen er niet toe. De Britten willen van de doorgeslagen Brussels bureaucratie af, maar willen wel zaken blijven doen met Europese landen. Willen wij Nederlanders dat eigenlijk ook niet? Dat zou kunnen betekenen dat de doorgeslagen Europese unie teruggebracht wordt tot een douane unie, een geïntegreerd handelsblok van zelfstandige landen in Europa, wat het vrije verkeer van handel bevordert en een gezamenlijke politiek voert ten opzichte van derde landen. Verder worden de importtarieven dan gedeeld om de overkoepeling te financieren. Mijn visie is, hervorm de Europese unie tot een douane unie, gerealiseerd in 5 jaar. Selecteer de Europese commissieleden hierop. Zou dit een thema kunnen zijn voor het volgende nieuwsuurdebat?

   • @Opmac,
    Chapeau. 👏🏽 Gezonde en heldere visie. Mooi verwoord voor de burger. Helemaal mee eens (ik sla deze tekst op in een link). Heel goed gesproken!
    Helaas heeft het politieke midden daar geen oren naar. Die willen ‘heimelijk’ dan wel ‘openlijk’: een federaal Europees Keizerrijk… Zoiets als de Franse minister Brunei heel openlijk heeft beschreven in zijn boek met gelijknamige titel.
    Op kosten van de burger… Uiteraard. 🥳

  4. En waarom zijn deze lijsttrekkers onbekend? Omdat de Nederlandse TV er geen aandacht aan geeft. Toen het EP door had gedrukt dat dierproeven bij cosmetica verleden tijd zijn was dat het openingsitem van het Duitse journaal…in NL drie regeltjes op de economie pagina.

   In de jaren 99-04 hebben de gezamenlijke fracties bij de NOS gevraagd of er geen rubriek Brussel Today zou kunnen komen, toen bestond de rubriek Den Haag Vandaag nog… nou dat had niet zo’n prioriteit zei Hans Laroes van de NOS…en de NOS zit ook krap bij kas…. daarop zeiden de gezamenlijke fracties, maar we willen best financieel bijdragen om zo’n TV rubriek mogelijk te maken…

   En toen kwam de aap uit de mouw. Hans Laroes zei dat hij liever een boer uit Polen aan het woord liet over het EU landbouw beleid dan een Nederlandse Europarlementariër…

   Zelf werd ik ruim 60 keer geciteerd in de internationale media, Lousewies van der laan een stuk of 40 evenals Joost Lagendijk….dus we waren wel interessant voor de media, maar helaas minder interessant niet voor de Nederlandse media.

  Comments are closed.