Debat Rutte-Wilders: geen gamechanger

  13
  4284

  Leestijd: 2 minuten.

  Het had het beslissende debat in de verkiezingscampagne moeten worden: de clash tussen de twee leiders in de strijd om het Torentje. Maar het EenVandaag-treffen tussen VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders was vooral voorspelbaar. Argumenten die nog niet eerder waren gebruikt vielen niet te vernemen. De kiezer die twijfelt tussen de twee partijen is weinig opgeschoten met de gedachtewisseling. Van een “gamechanger” was geen sprake.

  Rutte hing, zoals te verwachten was, de staatsman uit. De politicus die niet aan de zijlijn staat te schreeuwen, maar die vuile handen durft te maken om het land er weer bovenop te helpen. “Besturen is lastig, je moet soms moeilijke keuzes maken.”

  Wilders zette daar, al even voor de hand liggend, het beeld tegenover van Rutte de leugenaar. De premier die in de vorige verkiezingscampagne iedereen 1000 euro beloofde. Die zei dat de hypotheekrenteaftrek overeind zou blijven. Die garandeerde dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Allemaal beloftes die hij niet heeft waargemaakt. “Wie gelooft Rutte nog?”

  Als neutrale toeschouwer – die bestaat natuurlijk niet, maar vooruit – was het erg moeilijk een winnaar aan te wijzen. Rutte had een paar aardige spitsvondigheden ingestudeerd. Zo ging hij diverse malen in op het koranverbod dat Wilders op zijn A4tje heeft staan en gebruikte dan sarcastisch de term “koranpolitie”. Waarna hij zijn tegenstander dwong toe te geven dat dat koranverbod er alleen op papier zal komen. “Een nepbelofte dus,” concludeerde de premier gnuivend.

  Maar ook Wilders had zijn sterke momenten. Geroutineerd bracht hij alle maatschappelijke problemen terug tot het migratievraagstuk. Een ruime meerderheid van de Turken in Nederland steunt de Turkse president Erdogan, beweerde hij. Factcheckers mogen wellicht korte metten maken met deze stelling, bij de potentiële PVV-aanhang gaat dit soort argumenten er tijdens de huidige Turkije-crisis in als koek.

  Waarom moesten Rutte en Wilders het eigenlijk tegen elkaar opnemen, zonder aanwezigheid van andere lijsttrekkers, kun je je afvragen. In de meeste peilingen zijn VVD en PVV allang geen onbedreigde koplopers meer. De PVV wordt, als je althans aan sommige polls geloof hecht, misschien niet eens meer de tweede partij. Hoewel Rutte ook nog maar moet afwachten of het hem lukt de VVD woensdag op nummer 1 te houden.

  Morgen is er nog een slotdebat, waaraan alle serieuze partijen meedoen. En dan mogen we stemmen. Wie nog zweeft zal na het zien van de tweestrijd bij Eenvandaag misschien concluderen dat hij getuige was van een neptweestrijd.

  13 REACTIES

  1. De VVD heeft zeker niet alles goed gedaan en een paar zeer onpopulaire maatregelen genomen. Maar ze hebben het land in een puinhoop overgenomen op de vooravond van de grootste financiële crisis sinds WOII. Daar zijn we nu uitgekropen, wat ook een keer een klein schouderklopje verdient.
   Persoonlijk vind ik de PvdA-ministers een stuk aangenamer zoals Koenders en Dijsselbloem, maar die worden helaas in de steek gelaten door Asscher, die op alle fronten een drama is.

   Persoonlijk, Pechtold, na zijn uitspraak over dat Zeeland niet zo Calimero moet doen, krijgt de mijne. Hij liet nog maar eens zien gewoon een mens te zijn en onzin oprecht niet te dulden.

  2. Wilders is géén wegloper, die stelt alleen dingen aan de kaak. En dat bevalt de meeste onderkruipers niet..! Zelfs nu te lezen dat Buma CDA wil dat Maxima haar paspoort inlevert ..!..

   Het CDA , waarom nu ineens..! Geert Wilders roept dat al jaren voor de andere instromers…..!

   Dus waar hebben wij het over….! Stem 15 maart PVV en Forum van Democratie

  3. Met Rutten blijven wij oudjes en langdurig zieken in armoede leven .Daarom stemmers laat dit AUB niet gebeuren . Geef ons nog een paar jaartjes zonder armoede in ons nog korte leven.

  4. Ik hoop toch nog steeds dat Rutte het niet word ,wij oudjes en langdurig zieken willen ook nog een paar jaartjes leven zonder armoe .Dat gaat met Rutten vast niet lukken.

  5. Slecht debat, inhoudelijk werd Geert niet gevraagd om zijn plannen te verantwoorden. Rutte noemde het koranverbod een nep oplossing en speelde daarop hard in terwijl Geert al weken van tevoren had aangegeven dit verder niet uit te gaan voeren. Voorts kreeg Geert weer eens te horen een wegloper te zijn als gedoogpartner terwijl heel Nederland al weet dat CDA hiervoor verantwoordelijk was. Al met al had ik dus veel meer verwacht en vond ik Rutte vrij zwak. Erdogan hoeft inderdaad maar op de knop te drukken en de deur voor de vluchtelingen staat weer wagenwijd open.

   • Natuurlijk was Wilders de weglopen. Het CDA was inderdaad de aanleiding die Wilders gebruikte, zonder dit overigens breed naar buiten te communiceren. Het CDA ging niet akkoord met een korting op ontwikkelingsgeld, maar over juist dat onderwerp was met de PVV geen gedoogakkoord gesloten. En dat betekende, dat het kabinet niet gehouden was aan eerder gemaakte afspraken over dit onderwerp. Wilders mag altijd weglopen, maar dan moet niet gesuggereerd worden dat eerder gemaakte afspraken niet worden nagekomen, want die waren er niet. Hier was hij het gewoon oneens mee, ook dat mag natuurlijk, maar het gedoogakkoord gaf die ruimte wel. Kortom, Wilders is de wegloper.

    De echte reden was natuurlijk, dat niemand de ander vertrouwde en dat wantrouwen kwam van alle kanten.

  6. Qua gevatheid was het een lust om naar te kijken. Bedenk je dat het gaat om een mogelijke toekomstige premier is het om te huilen.
   De een biedt de armere laag van de bevolking nog meer koopkrachtverlies. Geen vakantiegeld voor mensen met een bijstandsuitkering – ongeacht hoe je hierin terecht bent gekomen. Veel mensen uit die groep hebben jarenlang gewerkt, raakte door VVD-beleid hun baan kwijt (thuiszorg o.a.) en zijn inmiddels hun (verkorte) ww-uitkering kwijt. Als je dan al op leeftijd bent, kom te niet meer aan de bak. Die mensen betaalden schulden af met vakantiegeld, of kochten er een wasmachine voor. Dat kan dus straks ook niet meer. En mensen die chronisch ziek zijn of gehandicapt mogen van Rutte ook weer met een bedelnap het straatbeeld opleuken.
   Wilders belooft het SP-verhaal maar gaat dit nooit waarmaken. In de Tweede Kamer stemt hij bijna altijd met de VVD mee. Omdat hij geen leden toestaat, kan hij hier ook nooit op worden aangesproken. Een dictator in de dop dus. En griezelig ook.

   Mensen, stem alsjeblieft op Roemer om een écht tegengeluid te laten horen, de man die wél oppositie voert en wél opkomt voor onze idealen: vrede – armoede bestrijden – omlaagbrengen belasting MKB – koopkracht herstel – huren omlaag – eigen risico zorg weg… De SP biedt een écht alternatief.

  7. De echte vraag is: krijgen we een kabinet met de VVD, of krijgen we een kabinet met de SP? Meer smaken zijn er praktisch gesproken niet. Een echt debat had dus moeten gaan tussen Rutte en Roemer. Maar de NPO schotelt ons een nep-debat voor, tussen twee lijsttrekkers van partijen die vrijwel altijd hetzelfde stemmen in de Kamer. En alle echt serieuze onderwerpen (klimaat, ongelijkheid, armoede, sociale zekerheid, arbeidsmarkt, discriminatie, seksisme) blijven veilig buiten het debat.

   • Met je mening, dat dit niet het debat was dat gehouden moest worden, ben ik het eens. Het was interessanter geweest als de mogelijke toekomstige premiers er hadden gestaan. Dan zouden dat m.i. Rutte, Roemer, Pechtold, Buma en misschien ook Klaver moeten zijn geweest. Wilders in geen geval, want hij beïnvloedt de verkiezingen weliswaar sterk, maar zal nooit premier worden. Asscher is ook uitgespeeld en bestemd voor een bijrol, hoe belangrijk ook misschien. En Klaver vind ik nog twijfelachtig, maar hij is volgens sommige peilingen wel degelijk premierskandidaat.
    En een kabinet met SP (als premier) vind ik niet zo waarschijnlijk, want dat moet dan zonder VVD en dan heb je minstens vijf partijen nodig.

   • Maar Rutte is wel onbetrouwbaar of ben je dat vergeten of toch zo vergevingsgezind ……..?

  8. Beste Mensen,
   Nederland is duidelijk een land van op-geilers.
   Het is te gek voor woorden dat de grootste ROVER (Rutte), van ons, Nederlanders,
   wederom als hoogste in de peiling staat.

   HET ROVEN/STELEN, in opdracht van Brussel, gaat gewoon door.

  9. Rutte vraagt niet op hem te stemmen omdat hij goed is. Het enige argument is dat Wilders de grootste niet worden mag.
   Dat kan ook door CDA te stemmen. Hij heeft schijnbaar niet door dat hij al lang niet meer de enige kandidaat is die Wilders van de eerste plaats kan houden.
   Typisch dat je zijn kop ook nergens op verkiezingsposters ziet. Hij beseft schijnbaar dat we hem zat zijn…

  Comments are closed.