Dekker nu zelf onder toezicht

  1
  248

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft het zware debat over de moord op Anne Faber overleefd. Anne Faber werd één maand voor het aantreden van de VVD-bewindsman gedood door een TBS’er met verlof. Zijn behandelaars zagen de dader als een modelpatiënt en kenden niet eens zijn criminele verleden, nadat hij een beroep had gedaan op bescherming van de privacy.

  Dat werd dus spitsroeden lopen voor Sander Dekker in een emotioneel beladen debat dat werd bijgewoond door de nabestaanden van het slachtoffer. Kamerleden stelden dat het om veel meer ging dan een incident. Zij verwezen naar de moorden op Joost Wolters en Els Borst en naar een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

  Sander Dekker trok alle verantwoordelijkheid naar zich toe en gaf niet toe aan druk van de PVV om koppen te laten rollen van de mensen bij de betrokken instanties die in de zaak van Anne Faber de verkeerde beslissingen namen. De minister deed wat in zo’n precaire situatie van hem verwacht mocht worden. Hij trok het boetekleed aan, maakte duidelijk dat al maatregelen in gang zijn gezet om het toezicht op TBS’ers te verbeteren en toonde zich tegenover de Tweede Kamer bereid tot verdere aanscherpingen van het beleid.

  Dekker kwam ermee weg. Alleen DENK steunde een door de PVV ingediende motie van wantrouwen. De regeringspartijen namen genoegen met zijn uitleg. De linkse oppositie gaf Dekker het voordeel van de twijfel. Dekker moet in voortgangsrapportages aan de Tweede Kamer laten zien dat hij echt werk maakt van zijn toezeggingen. De SP wil de minister “scherp houden”. Dekker staat, zoals Kathalijne Buitenweg van GroenLinks zei, nu “zelf onder toezicht”.

  Dekker wordt na Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ard van der Steur niet de volgende VVD’er die zich als bewindsman op Justitie genoodzaakt ziet af te treden. Maar hij kan zich na het debat van woensdag geen fout meer veroorloven.

  1 REACTIE

  1. Overigens, volkomen terecht dat Theo Hiddema details uit het vorige vonnis van Michal P. deelde met de Kamer. Dat ze in de Kamer maar eens goed beseffen waar ze medeverantwoordelijk voor zijn met hun doorgeschoten privacywetten! De hypocrisie van de Kamerleden was ronduit stuitend want ze wilden die details niet weten onder het mom van kwetsend voor de nabestaanden; dan is het gemakkelijker om weg te kijken, toch?
   Zelfs Peter R. de Vries, bepaald geen fan van Hiddema, stond er gisteravond achter bij RTL 4.

   Overigens kan iedere burger de details vinden op http://www.rechtspraak.nl

  Comments are closed.