Demissionair kabinet wil bedrijfsovernames op ijs leggen

  2
  139

  Leestijd: 1 minuten.

  Het demissionaire kabinet wil het Nederlandse bedrijfsleven alsnog te hulp komen dat spartelt onder (buitenlandse)  ongewilde overnamedruk. Minister Henk Kamp van Economische Zaken denkt aan een verplichte bedenktijd, een soort afkoelingsperiode. Ook het bedrijfsleven zelf en de Tweede Kamer zit op die lijn.

  Het idee van zo’n afkoelingsperiode komt oorspronkelijk van oud ING-topman Jan Hommen.  Onduidelijk is nog hoe lang zo’n periode moet duren, een half jaar tot een jaar zou wel logisch zijn. Te kort heeft geen zin, te lang is voer voor juristen.

  Volgens Kamp hebben lang alle bedrijven hun bescherming niet op orde, de meeste geijkte weg tot op heden is de uitgifte van preferente aandelen.  Maar beschermingsconstructies zijn duur en kunnen in de tijd verlopen. Een afkoelingsperiode geeft het bestuur van een onderneming de kans om de aandeelhouders te wijzen op de negatieve kanten van een (buitenlands) bod, bijvoorbeeld een te lage prijs of betere prognoses in de wat verdere toekomst. Want uiteindelijk nemen de aandeelhouders toch de beslissing.

  In mei houdt de Kamer een hoorzitting over het onderwerp, de meeste partijen zijn wel voorstander van extra beschermingswallen rond de grotere en belangrijkere Nederlandse bedrijven en multinationals. Gezien die bijna kamerbrede steun ziet Kamp ook geen problemen als het demissionaire kabinet dit varkentje nog even wast. Opvallend is wel dat Kamps eigen partij, de VVD, de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de bedrijven zelf legt om zicht te beschermen tegen overnames.

  Ook de werkgevers, VNO-NCW, hebben in een brief aan informateur Edith Schippers gepleit voor in een de wet opgenomen bedenktijd. Dit om een “grote uitverkoop”  van Nederlandse bedrijven te voorkomen nu met name de Amerikanen op het oorlogspad zijn vanwege de lage rente, de sterke dollar en gebrek aan expansiemogelijkheden in eigen huis. Als Kamp nu die afkoelingsperiode al regelt, kan Schippers die van haar lijstje afstrepen.

   

  2 REACTIES

  1. Ik ben blij dat nu ook de VVD inziet dat alles overlaten aan marktwerking ook gevaarlijk kan zijn. Eerder werden al Hema en V&D uitgezogen en daarna hulpeloos achtergelaten. Hema krabbelde weer op maar V&D moest het personeel laten gaan.

   • De theorie van de vrije markt, die alles perfect zelf reguleert is een veelbelovende en interessante theorie. Maar, …………. dan moet die z,g. vrije markt wel perfect zijn, d.w.z. dat iedereen vrije toegang heeft tot alles, inclusief de informatie. En aan die vrije toegang schort het vaak, waardoor een markt niet vrij is en sommige partijen meer kansen hebben dan andere, En dan gaat het dramatisch fout. Maar het idee van de vrije markt blijft een interessante, mits ze volledig vrij is. Helaas is dat nog nooit vertoond, net als de communistische economie trouwens, die net zo interessant is.

  Comments are closed.