Demolition man of eendagsvlieg?

  4
  522

  Leestijd: 2 minuten.

  We gaan er maar van uit dat Boris Johnson het wordt, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Tenzij de peilingen er wel heel ver naast zitten. Gisteravond hebben de leden van de Conservatives hun stembriefjes ingeleverd en gekozen voor hun nieuwe leider die dan automatisch ook de premier wordt. Woensdag is het einde verhaal voor Theresa May.

  Een aantal Britse bewindslieden zag de bui al hangen en wachtte niet af tot ze door Boris zouden worden ontslagen omdat ze te weinig ‘Brexit-bloed’ in hun aderen hebben vloeien. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Duncan heeft ontslag genomen, minister van Financiën Hammond, minister van Ontwikkelingssamenwerking Stewart en staatssecretaris van Justitie Gauke zullen zijn voorbeeld volgen en ze zijn vermoedelijk niet de laatsten.

  Zij gruwen bij het idee dat Boris op 31 oktober aanstaande desnoods zonder enig akkoord de EU verlaat, iets dat hij als handelsmerk van zijn campagne heeft gemaakt. We hoeven dan ook niet te vragen welke nieuwe bewindslieden Boris om zich heen gaat verzamelen, de hardliners.

  En naar Brussel toe verandert er ook wat. Tot op heden heeft daar geen sterveling durven bedenken dat de Britten er zo maar uit zouden stappen zonder nieuwe handelsakkoorden, maar ook zonder grote rekeningen. Dat lijkt economische zelfmoord, maar Boris is er gek genoeg voor. Dat verandert de Britse onderhandelingspositie, want de EU heeft er ook geen belang bij dat de handel met het VK opeens op een laag pitje komt. Put your money where your mouth is, nietwaar?

  Voorlopig mag het circus Boris dan ook zijn voorstellingen gaan geven. In de zomer ligt Brussel op het strand in Zuid-Frankrijk dus rest alleen de herfst. Boris zal er wellicht hier en daar nog wat uitslepen onder de dreiging van een ‘point blank’- Brexit, maar veel zal dat niet zijn. Immers de EU weet heel goed wie in dat geval de grootste verliezer zal zijn. Boris is dan wel goede maatjes met een ander Amerikaans alfa-mannetje, maar die is er ook vooral op uit zijn eigen winkel te beschermen en liefdadigheid richting ‘the old heritage’ is niet bijster groot.

  En dan komen we bij 31 oktober, de echte ‘showdown’. Durven de Conservatieven dan Boris nog zijn gang te laten gaan of komt er dan toch een motie van wantrouwen die bijna het hele Lagerhuis inclusief de Conservatieven steunt omdat ze het toch niet aandurven? Met Boris weten we eindelijk waar we aan toe zijn qua duur van de Brexit en of hij een ééndagsvlieg zal blijken te zijn.

  4 REACTIES

  1. Er komt in dit geval natuurlijk een douane grens met Ierland. Het is alleen maar logisch. Deal of no-deal. BREXIT: Ierland is NOT UK and dus, douane grens.
   Het zou hetzelfde zijn met een NEXI: Dan kunnen we de grens natuurlijk ook niet open houden voor alleen onze Vlaamse broeders.
   Echter, een douane grens is niet echt een probleem, wat papieren, wat belasting, wat extra werkgelegenheid, maar verder … geen probleem.
   Het behoeft geen BORIS, niet echt een genius, om dit te bedenken.
   Dus deal of no-deal, grens trussen N & S Ierland, daar gaat Boris voor.

   • Onderschat de wachttijden voor vrachtwagens niet.

    Maar laat de Noord-Ieren maar kiezen tussen een harde grens en vereniging met Ierland. Het is tenslotte hun Goede Vrijdagakkoord dat Brexit in de weg zit. Protestanten zullen voor de eerste optie kiezen, Katholieken voor de laatste. De Engelsen zijn Noord-Ierland waarschijnlijk langzaamaan liever kwijt dan rijk.

  2. Het probleem is bekend: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Het helpt niet om tot november te wachten als je er echt uit wilt. Het beste kan Boris nu meteen een nieuw referendum uitschrijven met als keuze:
   A) afstand van Noord-Ierland gecombineerd met de huidige deal met Europa.
   B) een douanegrens tussen Noord-Ierland en Ierland
   gecombineerd met de huidige deal met Europa.
   C) Een no-deal Brexit
   gecombineerd met een douanegrens tussen heel Ierland en Engeland.

   Iedereen mag zijn voorkeuren opgeven in volgorde 1, 2, 3. De optie met de hoogste voorkeur wordt het zonder verder gemor.

   De Ieren kunnen niet eindeloos de Brexit frustreren. De soap heeft nu wel lang genoeg geduurd.

  3. Uk ben dol op Boris en dit niet alleen vanwege het feit dat een van mijn overleden honden zo heette. Boris is een echte man en in die hoedanigheid is hij bereid om zijn zwaard te voorschijn te halen om Zijn volk te beschermen tegen de Hunnen die inmiddels Brussel veroverd hebben en niet voornemens zijn Europa te kerstenen zoals in die ouwe goeie tijd. Alle lidstaten gaan voor eigen volk eerst en Boris zegt het gewoon.We kunnen nog niet eens stemmen op een EU volksvertegenwoordig(st)er die ons een goede lijkt. En de politieke partijen van de uiteenlopende staten flikflooien wat met elkaar en dat heet democratie. En onze media doen nog steeds als je naar de verslaggeving kijkt alsof wij leven ten tijde van de Republiek.

  Comments are closed.