DENK en 50PLUS op weg naar het einde

  3
  1625

  Leestijd: 3 minuten.

  Hoe komt het toch dat het bij kleine partijen zo vaak hommeles is? De soap bij 50PLUS begint na het vertrek van Henk Krol inmiddels aan zijn zoveelste aflevering. En nu is bij DENK de pleuris in zo mogelijk nog vollere hevigheid uitgebroken.

  Fractievoorzitter Farid Azarkan is uit de partij gezet. Door partijvoorzitter Selcuk Öztürk die op zijn beurt een paar weken geleden de wacht was aangezegd door Azarkan. Er is bij de moslim-partij kennlijk van alles aan de hand, variërend van (seksuele) intimidatie tot ‘rebellie’. Je moet een doorgewinterde DENK-watcher zijn om er chocola van te kunnen maken, maar uiteindelijk komt het neer op een ‘ordinaire’ machtsstrijd. (Waarom moet een machtsstrijd trouwens altijd ‘ordinair’ zijn? Politiek gaat altijd om macht. Maar dit terzijde.)

  Daarin staat Azarkan met de Dritter im Bunde, Tuhunan Kuzu, lijnrecht tegenover Öztürk. Elk kamp heeft weer zijn eigen paladijnen die bij het modderworstelen dapper hun partijtje meeblazen. Nog meer dan bij 50PLUS is het op zich niet interessant genoeg om je mee bezig te houden. Ze doen maar. Van splinters kun je sowieso beter verlost zijn.

  Niettemin, er is wel een interessante onderliggende vraag. Waarom staan ze elkaar bij die splinters zo vol overgave naar het leven? Bij andere, gevestigde partijen is het ook niet  altijd pais en vree. De PvdA stond jaren bekend om zijn weinig mensvriendelijke bedrijfsklimaat. Bij het CDA is er eveneens regelmatig gedoe, laatst weer over samenwerking met Forum voor Democratie in Brabant. De VVD lijkt daarbij vergeleken op een gezelligheidsvereniging maar ga er maar van uit het daar ook meer rommelt dan de liberalen lief is. Vraag het anders maar na bij de Integriteitscommissie.

  Toch loopt het bij die partijen zelden zo uit de hand als bij 50PLUS, Forum, PVV, en DENK. Dat is vooral een kwestie van professionaliteit. Bij die gevestigde partijen lopen net als bij de splinters figuren rond die elkaar niet kunnen luchten of zien. Sommigen scheiden zich zelfs af van de moederpartij en worden zetelrover. Maar die moederpartij overleeft het anders dan de splinters vrijwel altijd zonder ernstige blessures.

  Ze beseffen daar meestal veel beter dat je zakelijke en politieke conflicten niet persoonlijk moet laten worden. Zodra dat gebeurt, gaan er onherroepelijk dingen meespelen die niet ter zake doen. Er wordt geroddeld en geïntrigeerd bij het leven. Het geschil wordt zo onbeheersbaar dat het wel moet escaleren. Voor je het weet staat de boel in de hens. En kan de brandweer hooguit nog wat nablussen.

  Natuurlijk vind je bij die gevestigde partijen ook egotrippers en narcisten. Maar als ze het te bont maken, worden ze tot de orde geroepen. Iemand als Thierry Baudet was daar vermoedelijk niet eens door de ballotage gekomen.

  Die partijdiscipline heeft zeker zijn onaangename kanten. Het opgelegde conformisme brengt te veel grijze partijmuizen en nakwekkers voort. Maar het werkt wel. En wie carrière wil maken, knoopt dat goed in de oren.

  Bij DENK, 50PLUS hebben die egotrippers ruim baan. Zo’n partij heeft meestal niet de organisatie, instituties, en selectieprocedures om professioneel politiek te kunnen bedrijven. Op zijn best melden zich amateurs en vrijbuiters aan maar niet zelden zijn het baantjesjagers en gelukszoekers in diverse gradaties van loucheheid. De enkele professional in de partij heeft grote moeite die types onder de duim te houden. Geert Wilders moet vaak wakker hebben gelegen van de brievenbuspissers, ladenlichters en ander ongeregeld die de PVV bemanden. En die andere Geert, Dales, kan er bij 50PLUS eveneens van meepraten.

  Zo’n beginnend clubje heeft vermoedelijk alleen kans van slagen wanneer van meet af aan een onomstreden dictator het heft in handen neemt  De SP kon uitgroeien tot een volwaardige partij voornamelijk omdat opperleider Jan Marijnissen geen enkele tegenspraak duldde. De Partij van de Dieren dankt haar opgang vooral aan de onbuigzaamheid waarmee de leiding de lijnen uitzet. Geert Wilders zag de bui hangen en is het enige lid, dus baas, van de PVV. En toch kwamen met het succes de problemen en hoofdbrekens.

  Die straffe hand heeft een groot nadeel: het gaat altijd ten koste van de interne democratie. Wie uit de pas loopt, moet vertrekken. Dat kun je als liefhebber van het vrije debat weinig aanlokkelijk vinden. Maar die partijen zijn er nog steeds en behoren onderhand tot het parlementaire meubilair. Terwijl 50PLUS en DENK hard op weg zijn naar de uitgang.

  3 REACTIES

  1. een kiesdrempel is een goed idee maar niet democratisch.Je kunt beter in de statuten opnemen dat wanneer iemand de partij ,om wat voor redenen ook,wil verlaten de zetel teruggaat naar de partij en niet dat de “verlater”er in zijn eentje met de zetel vandoor gaat.Dat levert niets op en kost dde belastingbetaler alleen maar geld.
   Meestal blijven ze omwille van het riante salaris op hun pluche achterste zitten Zie recent van Kooten Arisse.Dat moet verboden worden

  2. Ook binnen ‘n politieke partij kunnen er uiteindelijk verschillen van inzicht naar boven komen die eendrachtige verdere samenwerking onmogelijk maken.
   Juist bij indringende en moeilijke vraagstukken komt dit dan aan het licht.
   Je bent alz Volksvertegenwoordiger gekozen op basis van jouw eerdere geuite meningen en standpunten! dus jou stem vertegenwoordigd direct ook de mening en standpunten van jouw achterban/ stemmers! Als jij dan je oren moet laten hangen naar de rest van de partij die ‘n andere mening heeft en jij niet jouw mening en daarmee dus niet e mening van jouw achterban/stemmers mag laten horen en ook niet mag verdedigen, dan is juist dat! On-Democraties!

   We kunnen, juist in deze bevrijdings periode! allemaal weten en beseffen waar DWINGENDE PARTIJ DISCIPLINE uiteindelijk toe kan lijden.
   (Allemaal netjes in het rijtje lopen!)

   Daarom ben ik voorstander van ons prachtige kies stelsel en reglementen mbt. Kamerzetels. Het Volk bepaalt uiteindelijk steeds weer, ongeacht de partij grootte en of zetelaantallen, wat er in de 2e Kamer kan worden gestemd.
   Lang leve de DEMOCRATIE!

  Comments are closed.