DENK en FvD zitten verkeerd

  3
  1158

  Leestijd: 2 minuten.

  De Tweede Kamer komt vanmiddag voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bijeen, maar vóór de voorzitter de vergadering heeft geopend is er al consternatie. DENK en Forum voor Democratie zijn niet tevreden over de zitplaatsen die ze toegewezen hebben gekregen in de plenaire zaal, meldt NRC Handelsblad. En ondanks langdurig overleg tussen de fractiesecretarissen van de 13 partijen die vorige week in het parlement zijn gekozen, is het nog niet gelukt een oplossing te verzinnen voor deze brandende kwestie.

  Wat is er aan de hand? De zitplaatsen in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer zijn verdeeld naar politieke kleur. Aan de linkerhand van de voorzitter zaten afgelopen jaren SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Ietsje meer naar het midden kwam de PvdA. Dan volgden D66, de VVD en het CDA. Op de uiterste rechterflank, gezien vanuit de voorzitter, was de PVV geposteerd.

  Het idee is om deze ruimtelijke verdeling min of meer te handhaven. Maar waar moeten de nieuwe partijen plaatsnemen?

  In het overleg van fractiesecretarissen is voorgesteld om DENK op de linkerflank neer te zetten, in de buurt van GroenLinks en de PvdD. Niet helemaal onlogisch. Het valt misschien niet mee een politiek etiket op DENK te plakken, maar de partij is tenslotte begonnen als afsplitsing van de PvdA.

  Maar de positie op links zint DENK-leider Tunahan Kuzu niet. Hij heeft te kennen gegeven dat hij en zijn twee collega’s meer naar het midden willen opschuiven. Uit protest dat deze wens niet gehonoreerd is, dreigt DENK vanmiddag met een “ludieke actie”. De drie fractieleden willen tijdens de installatie van de nieuwe Kamer blijven staan.

  Ook Thierry Baudet van FvD neemt geen genoegen met de zitplaatsen die hem en zijn kompaan Theo Hiddema zijn toebedacht: uiterst rechts achter de PVV. Dat mag een plek zijn waar dit partijtje politiek gezien thuishoort, FvD wil meer naar links en liefst ook meer naar voren.

  Speelt in deze discussie de politieke symboliek een hoofdrol? Ik heb mijn twijfels. Wie aan de flanken van de vergaderzaal zit en bovendien achterin komt minder snel in beeld tijdens tv-uitzendingen van Kamerdebatten. En veel in beeld komen is juist de grootste wens van Kuzu en Baudet, politici bij wie vergaande ijdelheid een prominente eigenschap is. Waarschijnlijk zouden ze allebei het liefst centraal op de eerste rij zitten, met alle camera’s van Nederland voortdurend op zich gericht.

  Die twee gaan nog zware tijden tegemoet. Partijtjes van twee of drie leden hebben in de Tweede Kamer weinig in de melk te brokkelen. Ze krijgen relatief weinig spreektijd en de belangstelling van de media voor hun doen en laten is gering. Zeker als er straks een kabinet komt met een meerderheid in beide Kamers, dat alle wetsvoorstellen er zonder steun van de oppositie door kan drukken. De enige manier waarop dergelijke partijtjes dan volop in de publiciteit kunnen komen is door intern te ruziën, liefst met een afsplitsing als gevolg. Daar hoeven we bij DENK en FvD waarschijnlijk niet lang op te wachten.

  3 REACTIES

  1. Waarom zou je bij Forum voor Democratie niet lang op een interne ruzie hoeven te wachten?
   Weet de schrijver meer of is hij helderziende?

  2. Weest niet bang!!
   Binnenkort neemt Groen Links de plaats van de PvdA in. Deze partij zal op haar beurt snel teleurgestelde kiezers krijgen.

  3. Ik heb een vraag waar u misschien antwoord op weet. Enkele van de nieuw Kamerleden, zoals Lodewijk Asscher, hebben nog een post in het demissionair kabinet. Hebben zij tijdelijk twee banen? Dan zouden ze zichzelf moeten controleren. Of neemt tijdelijk iemand anders van de kieslijst hun plaats in de Kamer in?.

   Naschrift redactie: tijdens de kabinetsformatie mogen bewindslieden die als Kamerlid zijn gekozen inderdaad een dubbelfunctie innemen. Ze controleren tijdelijk zichzelf, zoals u schrijft. Dat geldt niet alleen voor Asscher, maar ook voor Rutte, Hennis, Ploumen en nog wel een paar.

  Comments are closed.