‘DENK naar 2 zetels, dankzij Islamitisch electoraat’

  0
  152

  Leestijd: 1 minuten.

  De politieke partij DENK is gestegen naar 2 zetels in de peiling van De Hond. Dit schrijft De Hond over zijn peiling:

  ‘Deze week is ingezoomd op de electorale positie van DENK en wat de kiezers van DENK vinden.

   Allochtone kiezers van Niet-Westerse herkomst zijn moeilijk te meten bij verkiezingsonderzoeken. Zij doen er minder aan mee, en zij die wel meedoen, zijn niet echt representatief voor de hele groep. Maar nu DENK zo duidelijk op het toneel verschenen is, moet je als verkiezingsonderzoeker toch zo goed mogelijk proberen de electorale potentie te bepalen.

  In het onderzoek van vandaag is een groep van ongeveer 400 kiezers meegenomen, die voldoen aan de volgende omschrijving: “Nederlandse kiesgerechtigden met ouders die afkomstig zijn uit Turkije, Midden-Oosten, Afrika, Suriname of Nederlandse Antillen plus kiezers die het Islamitisch geloof hebben”. Zij zijn samen verantwoordelijk voor 9 zetels bij Tweede Kamerverkiezingen. We noemen ze in het onderzoek van vandaag de doelgroep van DENK.

   Op dit moment zorgt deze groep voor 2 zetels van DENK bij de huidige peiling (+1). Daarnaast zien we de VVD naar 24 gaan (+1) en CDA -1  naar 17 en GroenLinks -1 naar 16.

   Uit de antwoorden binnen deze doelgroep zien we dat bijna een vijfde van deze doelgroep aangeeft DENK zeker te zullen stemmen en een vijfde de partij een grote kans geeft.

  Relatief gezien doet de partij het het best onder kiezers van Turkse herkomst, vervolgens onder Islamitische kiezers met ouders van een Afrikaanse herkomst. Onder kiezers met ouders uit Suriname of de Nederlandse Antillen zien we na het toetreden van Sylvana Simons (nog?) weinig aanhang voor DENK. Het is op dit moment duidelijk louter een partij voor Islamitische kiezers.

   Bij een elftal stellingen in relatie tot DENK zien we dat kiezers van de PVV qua opvattingen het meest verschillen van de doelgroep. En de kiezers van GroenLinks het minst.

   57% van alle kiezers vindt de multiculturele samenleving mislukt. Onder de doelgroep is dat 41%. Van de PVV-kiezers vindt 88% het en van de GroenLinks-kiezers 19%.

  68% van alle Nederlanders vindt dat DENK zich meer zou moeten afzetten tegen Erdogan en Turkije. Onder de doelgroep is dat 41%.

  8% vindt DENK een aanwinst voor de Nederlandse politiek. Onder de doelgroep is dat 41%.’

  bol

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook