Dezelfde Heer, maar niet dezelfde fractie

  9
  646

  Leestijd: 2 minuten.

  De kogel is (om het toepasselijk te zeggen) door de kerk: ChristenUnie en SGP gaan scheiden. Althans in het Europees Parlement, waar ze jaren gebroederlijk deel uitmaakten van de conservatieve ECR-fractie. De reden is dat FvD zich ook bij de ECR heeft aangesloten en met de club van Thierry Baudet wenst de ChristenUnie zich niet in te laten. CU-Europarlementariër Peter van Dalen maakte gisteravond definitief bekend dat hij zijn heil elders gaat zoeken. Vermoedelijk bij de christendemocratische EVP, waartoe ook CDA en 50PLUS behoren.

  Dat er aan de hechte samenwerking van de twee bijbelgetrouwe partijen een einde zou komen, is geen verrassing. Sinds de opkomst van het fel anti-Europese Forum verbergt de SGP steeds minder haar ware gezicht. Ze is een uiterst behoudend partijtje, dat de klok liefst zoveel mogelijk zou terugzetten naar de negentiende eeuw. Heel wat boreale kreten van de Uil van Minerva gaan er bij haar dan ook in als Gods woord in een ouderling.

  En de ChristenUnie mag dan wel dezelfde Heer aanbidden als haar orthodoxe mannenbroeders, op een heleboel andere terreinen is ze uitgesproken progressief. Als regeringspartij valt ze vooral op door haar pro-asielzoekersstandpunten en haar vasthoudende klimaatkoers. CU-staatssecretaris Paul Blokhuis zei het laatst openlijk in Trouw: “Ja, ik ben links.”

  Dat moest dus een keer misgaan. Eerder deze maand verliet de ChristenUnie al de collegeonderhandelingen in Zuid-Holland, omdat ze niet met Forum wilde samenwerken. De SGP, die met de CU één fractie vormt in deze provincie, accepteerde dat toen nog, zij het morrend. Maar in Brussel is de samenwerking tussen de twee partijen nu echt opgezegd.

  Heeft deze gebeurtenis betekenis voor de landelijke politiek? Waarschijnlijk nauwelijks. De SGP is namelijk niet nodig als gedoogpartner in de Eerste Kamer. Rutte I en II, die evenmin over een meerderheid in de senaat beschikten, konden vrijwel geen stap verzetten zonder instemming van SGP- leider Kees van der Staaij. Maar Rutte III kan bij allerlei belangrijke dossiers (pensioen, klimaat) hoogstwaarschijnlijk een beroep doen op PvdA en/of GroenLinks. Wat zou het kabinet zich dan nog druk maken over de SGP?

  Overigens zal dit orthodoxe genootschap waarschijnlijk toch voor heel wat wetgeving van het kabinet blijven stemmen, want dat kabinet vertegenwoordigt in staatkundig-gereformeerde optiek nu eenmaal het boven ons gestelde gezag. De SGP is wel recht in de leer, maar absoluut niet opstandig van aard. Dit in tegenstelling tot FvD. Of de band tussen deze twee partijen duurzaam zal blijven, is dan ook nog maar de vraag.

  9 REACTIES

  1. Mooie uitspraak van Jaap Kooijman: ‘De Natuur schiep de mens en de mens schiep god’. Een filosofie van Nederlandse bodem, ik bedoel : Spinoza. Dat de SGP iets heeft met Forum voor Democratie verbaast mij. Of zien we deze zomer een foto van Kees van der Staaij in z’n blootje aan de rand van een zwembad?

  2. Ik weet dat @ Jaap. En ben het met u eens. In de politiek dwingen geloofsgroeperingen onnatuurlijke verbintenissen af. Israel is een voorbeeld.

  3. Het zou mij verbazen dat de F.v.D. en de SGP lang samen kunnen reageren. De verschillen zijn te groot.
   Een wijze beslissing van de C.U. om bij een andere groep te gaan.

  4. Is goed zo.
   Nooit gedacht dat bij mij de gedachte op zou komen dat de Cu een gevaar voor volk en volksgezondheid zal kunnen worden.

   • Ik zit nog even na te denken over cu ? Waarom zo negatief ?
    Ik zie Joël met moeite sloffen door de kamer na een interruptie ?
    En dan die baas!? Segers?
    Staat die wel met bijde benen op de grond?
    Beklaagt zich over antisemitisme?
    Terroristen?
    Vervolgde christenen?maar wil zelf niet zien dat zijn korekt Christen gedrag de motor is van Al wat komt?
    Denk dat die partij na moet denken over hun toekomst?
    Ik stem voor schouten als opper baas(pracht figuur).

    • Ps
     Voor heel christelijk nl in de stuip schiet!!
     Ik bedoel ?
     Mvr schouten lijkt mij de juiste persoon wil cu overleven of echt groeien.
     En mevr schouten ik heb geen commentaar op uw figuur ?

  5. Is dit nu allemaal de schuld van Adam en Eva? Of moet ik boos zijn Op Himself? Het kan toch niet zo zijn dat de Heere Heere spreekt als het orakel van Delphi! Is het werkelijk zo dat je met Gods Woord van de christelijke Bijbel werkelijk alle kanten op kunt, zelfs de goede kant op kunt. Ik ben helemaal voor de mannenbroeders, want zij zijn tegen inenten, het recht van de vrouw is het aanrecht, mannen liefde een gruwel in Gods ogen, iedereen die niet christen is gaat ter helle, is namelijk een heiden. Ik kan me voorstellen dat er weinig te lachen valt binnen die club. Ik stem so wie so niet op een christelijke partij, wat die in het politieke bedrijf niet allemaal mogen van God. Het is of gieren, lachen brullen, of tranen huilen met tuiten. Je mag zelfs puur voor de lol soldaten als vuurwerk afschieten met een AP23, (moord met voorbedachte rade) terwijl God zegt dat moorden verboden is, maar dat geldt weer niet voor de Dienaresse Gods.

  6. Jehova’s zien het anders. Er is maar een gezag, en dat is niet politiek. Het gezag van de Schepper dat als enig geldt.
   Dus die SGP is maar een hobbyclub met bijbel als grondslag niet om druk over te maken.

   • Er is maar 1 gezag en dat is het gezag van de natuur. Want zoals u hoort te weten “De Natuur schiep de mens en de mens schiep God”

  Comments are closed.