Diederik maakt het verschil

  0
  94

  Leestijd: 1 minuten.

  Er zijn mensen die zeggen dat er geen verschillen zijn. Dat het niets uitmaakt of de leden, én de flitsleden, van de PvdA op Diederik Samsom of Lodewijk Asscher stemmen als de grote nieuwe leider. Maar ik zag het meteen, het verschil. Lodewijk droeg zaterdag tijdens het tweede verkiezingsdebat een stropdas en Diederik niet.

  Na tientallen jaren volgen van debatten of discussies op tv weet ik dat dat heel wat uitmaakt. Al in de tijd van de zwart-wit televisie kon je in een oogopslag zien, wie in het debat de ware linkse politicus was. Een echt linkse jongen laat zich niet knevelen. Die maakt een statement door geen das om te doen. En voor de jongere lezers: Hebben jullie Jan Marijnissen, de man die de Socialistische Partij groot maakte, ooit met een stropdas gezien ?

  En je kon het verschil tussen Lodewijk en Diederik ook al meteen horen, toen ze een inleidend praatje mochten houden. Lodewijk sloot af met “de hoop moet terug in onze harten”. Bah, alsof hij niet bij de Jonge Socialisten te gast was, maar bij de Jongerendag van de EO. Nee, dan Diederik Samsom. Hij is geen zalvende dominee, maar strijdvaardig. Hij besloot met: “We moeten de krachten bundelen en de verkiezingen winnen”.

  Uitgerekend op dat moment begon de livestream op mijn Facebook te bufferen, dus ik miste hoe hij daarbij de gebalde vuist omhoog stak. Maar eigenlijk had ik al genoeg gezien. Diederik is de man die de moeite neemt om leraren, politieagenten en niet vergeten de gewone man in het land op te zoeken, en van hen hoort hoe het leven echt in elkaar zit. Daar heb je geen tv of laptop voor nodig. Die heb ik dus uitgezet.

  Wilfried Walstat
  Vaste brievenschrijver