Dijkhoff wil liberalisme met gezond verstand

  4
  1261

  Leestijd: 3 minuten.

   

  Nog geen half jaar geleden was Klaas Dijkhoff het stralende middelpunt van een festival met bier en bitterballen. De bijeenkomsten van zijn VVD moesten niet saaie bijeenkomsten zijn van partijtijgers, maar mochten optimisme uitstralen en opgeleukt worden met een komiek als de Braboneger. Klaas zelf gaf het goede voorbeeld door vol zelfspot een flink aantal “proefballonnen” op te laten.

  Dit weekeinde zagen we een heel andere Klaas Dijkhoff. Hij kwam met een serieus discussiestuk over de toekomst van de partij waarover de leden van de VVD hun mening kunnen geven. De fractieleider in de Tweede Kamer, en mogelijk de opvolger van partijleider Mark Rutte, wil af van een liberalisme van dogma’s, maar maakt zich sterk voor een logisch liberalisme. Dat logische liberalisme moet dan het “gelukkige huwelijk zijn tussen liberale waarden en gezond verstand”.

  Dat Dijkhoff nu met zijn stuk komt is geen toeval. De opgewektheid ten tijde van het festival heeft plaats gemaakt voor forse kritiek, om niet te zeggen chagrijn, binnen de VVD. Na acht jaar regeringsverantwoordelijkheid is de VVD bij verkiezingen voor de Provinciale Staten en in de polls als grootste partij voorbijgestreefd door het FvD van Thierry Baudet.   Dijkhoff wil dat zijn partij een alternatief biedt voor de lokroep van de populistische retoriek.

  Hij doet dat door zich met gezond verstand de zorgen en de frustraties aan te trekken van de hardwerkende Nederlanders. Klaas wil af van het imago dat de VVD er vooral is voor de hoge inkomens en voor het grote bedrijfsleven. Hij vindt het maar niks dat kleine en middelgrote bedrijven moeten concurreren met multinationals, die verkassen als ergens hun belasting stijgt. Hij noemt in zijn stuk overigens niet Shell en Unilever, maar wel de “techreuzen” Amazon en AliExpress. Klaas Dijkhoff maakt zich sterk voor de “bredere middenklasse”. Hij pleit voor het eerlijk verdelen van de lasten en heeft oog voor beperkingen in draagkracht. Klaas wil er vooral zijn voor de assistente van de tandarts in plaats van de tandarts.  De laatste kan met zijn hoge inkomen een pas op de plaats maken.

  Hij deinst als liberaal niet terug voor een overheid die stevig ingrijpt. Zo gaat hij de discussie over salafistische scholen en het grondwettelijke recht op vrijheid van onderwijs niet uit de weg. Klaas Dijkhoff wil dat de VVD zich bezint over de beginselen van de partij. Hij wil het populisme niet bestrijden door met de VVD een meer rechtse koers in te slaan, maar de VVD blijft wat hem betreft wel de partij rechts van het midden die de verantwoordelijkheid om te regeren niet schuwt.

  Dat is wel waar de schoen nu wringt. Thierry Baudet heeft zich in de campagne niet alleen geprofileerd op thema’s als vreemdelingenbeleid en Europa, maar zich als klimaatscepticus vooral gekeerd tegen het milieubeleid dat de burgers handenvol geld gaat kosten. De VVD zit net als die andere “middenpartij”, het CDA, klem. Ze maken deel uit van het “groenste kabinet ooit” en hebben een morrende achterban die ongerust is over de kosten en de gevolgen. Dijkhoff probeert hen gerust te stellen met deze passage in het discussiestuk:  “Je hoeft niet korter te douchen, het water is net zo warm als nu, je hoeft niet met een schuldgevoel het vliegtuig in en je balletje mayo smaakt nog net zo lekker als nu. Je kiest zelf of je 130 km/h vroemt of zoemt, of je tankt of laadt, of je vliegt of treint. We pakken het probleem aan, maar jagen mensen niet op kosten”.

  Daarmee zegt Dijkhoff hetzelfde als in zijn geruchtmakende interview voor de verkiezingen. Het was toen niet voldoende om de opmars van Thierry Baudet te stuiten. Het stuk van Dijkhoff is een visie voor de lange termijn, maar geen antwoord op het probleem dat de VVD nu heeft.

  4 REACTIES

  1. Ach er komen weer Europese verkiezingen aan dus we maken die domme stemmers maar wat wijs

  2. De Volk Val Dood partij heeft het over zichzelf afgeroepen met Pinokkio Prutte voorop en misbaksel Dijkhoff is al net zo’n leugenaar. Het zal niet voor niets zijn geweest dat de middenstand en mkb’ers zijn overgelopen naar het FvD, de Volk Val Dood partij is er namelijk slechts nog voor de “aangestelden” en globalisten en de verlinksing is met de komst van Prutte al duidelijk ingezet die bovendien in 2004 samen met Schultz van Haegen heeft geprobeerd te fuseren met DDR 66. Er is sowieso niks verloren aan de MONOpartij VVD66PvdASGPCUGL !!!

  3. “De VVD zit net als die andere “middenpartij”, het CDA, klem”
   “Je hoeft niet korter te douchen, het water is net zo warm als nu, je hoeft niet met een schuldgevoel het vliegtuig in en je balletje mayo smaakt nog net zo lekker als nu. Je kiest zelf of je 130 km/h vroemt of zoemt, of je tankt of laadt, of je vliegt of treint. We pakken het probleem aan, maar jagen mensen niet op kosten”.

   Geen woord over van het gas af. Als dat teruggedraaid werd. Dus gas importeren net als de rest van Europa.
   Dan zou FvD pas echt de wind uit de zeilen genomen worden. Maar dat zal niet gebeuren. Er is een hele installatiebranche die er voordeel aan heeft dat de burgers aan de warmtepomp moeten.

   • @Mikel,
    Ja, ook geen woord over het terugdraaien van de BTW-verhoging die door de VVD ingevoerd werd maar wel beweren in een interview dat ‘hij’ er spijt van heeft. Waarom? Omdat het stemmen heeft gekost (aan de FvD). Zwakte bod. Mosterd na de maaltijd. Ondertussen verdienen ze er goed aan en doet hij, Dijkhoff… niets. ?
    En inderdaad: geen woord over de meest kostbare misser van de VVD – van de vaderlandse geschiedenis zelfs – van het gas af, terwijl heel Europa en de wereld er juist aan gaat (terwijl CO2 globaal is) en dat besluit – de gigantische kosten noch gevolgen er van – hebt uitgerekend.
    Da’s pure wanbeleid! Politieke knulligheid…
    Ondertussen hebben de instanties nog steeds niet de kosten uitgerekend wat gasloos die gewone hardwerkende man/vrouw gaan kosten waarvoor Dijkhoff nu beweerd op te komen. Ergo: Ze houden het maar BUITEN de berekening. ☠️
    Da’s toch waanzin? Economisch gestoord…
    En het wordt verzwegen, da’s toch ongehoord! Door de VVD EN deze meneer Dijkhoff. Waar is het gezonde liberale verstand gebleven?? Da’s met het gas kompleet overboord gegooid! ☝?
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/04/500-miljard-aan-kosten-regering-heeft-nooit-uitgezocht-of-gasverbod-wel-werkt/

  Comments are closed.