Dijsselbloem naar het IMF?

  2
  940

  Leestijd: 1 minuten.

  De Française Christine Lagarde wordt binnenkort benoemd tot president van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment is ze nog directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daar ontstaat dus een vacature. Het kan haast niet anders of die is voor een Nederlander. Na het echec met Frans Timmermans, die het voorzitterschap van de Europese Commissie op zijn buik bleek te kunnen schrijven, hebben we daar gewoon recht op. Niet dan?

  Maar welke Nederlander komt het meest in aanmerking om een financieel-economische club als het IMF te gaan leiden? Al snel schiet de naam Jeroen Dijsselbloem je te binnen. Ex-minister van Financiën. Voormalig voorzitter van de eurogroep. Geknipt, kortom, om in de voetsporen van Lagarde te treden. Waarschijnlijk hoeft hij maar te kikken of hij heeft de baan op zak.

  Maar er is wel een probleempje, realiseer je je vervolgens. Dijsselbloem is onlangs aan de slag gegaan als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Hij is dus helemaal niet beschikbaar voor iets anders.

  Hoewel. Eind 2016 verscheen de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook Dijsselbloem stond erop, op plek 5. Maar voor iemand met zijn staat van dienst was dat veel te laag, vond de (toen nog) minister. Dus hij eiste, en kreeg, de nummer 3-positie.

  De PvdA verloor zeer fors bij de verkiezingen, maar ook weer niet zo fors. Dijsselbloem kwam in de Kamer. Zij het niet voor lang. Na een paar maanden trok hij zich alweer terug. Hij miste, na de monsternederlaag van zijn partij, de ‘vuurkracht’ om er vol tegenaan te gaan in de blauwe Kamerbankjes, liet hij weten. Wel sneu voor de mensen die op hem gestemd hadden, dat gaf hij toe. Maar tja.

  Met dit argument kan Dijsselbloem ook de OVV laten stikken. Gewoon zeggen dat zijn vuurkracht bij het IMF beter tot zijn recht komt, of iets dergelijks. Het OVV vindt echt wel een andere voorzitter. De baantjescarrousel, nietwaar Thierry?

  Wel doet Dijsselbloem er verstandig aan zijn sollicitatie bij het IMF voorlopig even geheim te houden tot alles in kannen en kruiken is. Een tweede openlijke afgang à la Timmermans kunnen we missen als kiespijn.

  2 REACTIES

  1. Met Lagarde de komende 8 jaar (!) als ECB-leider heeft Frankrijk de vinger aan de geldpersen. Heel Zuid-Europa blij. Dat betekend onder het excuus – dat hebben ‘ze’ toch mooi voor elkaar gekregen – van 2% inflatie doorgaan met de opkoop- en steunbeleid van Draghi.
   Dat is dan het gevolg van het hebben van een Euro: een transfersituatie via rentebeleid van spaar- en pensioengelden naar de bekostiging van goedkope leningen voor schuldenlanden, waaronder de grootste Frankrijk en Italie.
   Gek genoeg hoor je Lagarde al mopperen op de landen die in onbalans leven in de Eurozone namelijk Nederland en Duitsland. Zij hebben immers volgens de afspraken te hoge overschotten. Lagarde doet dan ook een oproep naar die landen om te gaan investeren in de infrastructuur.
   Mooi toch?
   Want in Nederland moet een enorm infrastructureel project gefinancierd moet worden. Het klimaatbeleid. De regering kan op de kapitaalmarkt zelfs geld lenen waarvoor ze geen rente hoeft te betalen (dankzij het ECB-beleid) maar geld toekrijgt. Snapt u nu nog waarom wij van het kabinet geld moeten lenen om de energietransitie te bekostigen en daarvoor rente aan onze banken moeten betalen???

  2. Ik vind het echt helemaal te gek wat er niet allemaal gebeurt en gedaan wordt om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen. Het volk kan en mag alleen gediend worden door deskundige en integere mannen en vrouwen. Ook bij het IMF wil men de juiste persoon op de juiste plaats hebben en dat heeft niets te maken met het gebeurde rondom Frans Timmermans, of dat het een Nederlander zou moeten zijn. Zo werkt dat niet, nogmaals de meest deskundige en de meest integere man of vrouw zal worden benoemd tot directeur bij het IMF. Ik heb geen idee wie het zou moeten worden, maar laat het vol vertrouwen over aan mannen en vrouwen die de meest deskundige en integere kandidaat zullen benoemen. Een kandidaat die niets liever wil dan dienen en gruwt van het idee: gediend worden.

  Comments are closed.