Dilemma  op links

  5
  667

  Leestijd: 1 minuten.

  Iedereen gaat ervan uit dat de regeringscoalitie na de Statenverkiezingen haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. Rutte III moet dan op zoek naar gedoogpartners. Eén van de gedoogpartners zal de SGP zijn, maar die heeft naar verwachting niet voldoende zetels om het kabinet aan draagvlak in de senaat te helpen. Er moet dus een partij bij, of misschien wel twee.

  De meest voor de hand liggende kandidaten zijn GroenLinks en de PvdA. Zij kunnen allebei als ‘constructieve oppositiepartij’ fungeren, waarna Rutte III voorlopig gered is. Ze kunnen ook allebei weigeren. Het kabinet zou dan hoogstwaarschijnlijk vallen. Maar is er ook nog een derde variant voorstelbaar, namelijk dat één van de twee partijen het kabinet steunt en de ander afhaakt?

  In theorie zou dat zeker mogelijk zijn, maar in de praktijk eigenlijk niet. Want kan de PvdA het zich echt permitteren aan de kant te blijven staan terwijl GroenLinks de coalitie de helpende hand toesteekt? Dat zou betekenen dat de twee linkse partijen die het meest met elkaar gemeen hebben zich uit elkaar laten spelen. De PvdA komt dan in de hoek terecht waarin zich de SP al zo lang bevindt. Die van eeuwige oppositiepartij, die nooit en te nimmer compromissen wil sluiten en die zich beperkt tot ‘schande’ roepen aan de zijlijn. Is dat een positie die partijleider Lodewijk Asscher – in Rutte II nog vicepremier nota bene – nastreeft? Vermoedelijk niet. Al was het alleen maar omdat de SP electoraal helemaal niet profiteert van haar verzetshouding.

  Het omgekeerde – GroenLinks houdt de deur dicht terwijl de PvdA het kabinet wel steunt – lijkt al helemaal uitgesloten. GroenLinks heeft de meeste zetels en speelt dus een leidende rol in het progressieve kamp.

  Zoals gezegd is het ook denkbaar dat GroenLinks noch PvdA bereid blijkt Rutte III te gedogen. Nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zullen dan vrijwel zeker volgen. Maar lost dat het linkse dilemma op? Als de uitslag van die verkiezingen ook maar enigszins lijkt op de huidige peilingen zullen de twee partijen alsnog moeten samenwerken met centrumrechts. Doen ze dat niet, dan wordt het land onregeerbaar. Of treedt er een minderheidskabinet aan, dat snel weer valt. Gevolgd door wéér nieuwe verkiezingen.

  5 REACTIES

  1. Dit kabinet moet voorlopig nog even blijven, in deze tijden kun je je geen politieke onrust veroorloven en nieuwe verkiezingen lossen niets op. Er staat veel te veel op het spel, dat centrum rechts en links echt niet gaat oplossen. Dus stem op de partijen in dit kabinet! Over een paar jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen!

   • @Anne,
    Maar beste Anne, ‘t kabinet mag blijven hoor, van de PvdA en GroenLinks! ‘T hoeft alleen de hand uit te steken en de ‘kosten’ der dingen eens wat ‘rechtschapener’ verdelen. Me dunkt, dat moet toch zelfs het CDA en de CU aanspreken.
    Dus er is geen man over boord.
    Je wens wordt door deze twee linkse partijen gehoord.
    Nu hoeft alleen de VVD nog toe te geven. En met haar het ‘vervuilende’ bedrijfsleven…
    En met een lagere AOW-leeftijd krijgen ze zelfs 50Plus aan boord.
    Iedereen blij toch?
    Zelfs het volk.
    Humaner kunnen we het niet krijgen. ?

  2. Wat is politiek toch een boeiend bedrijf waar men knokkend met elkaar, voor elkaar, tegen elkaar VolkenVaderland optimaal dient en het volk de weg wijst naar groene weiden. Naar een wereld van welzijn, vrede, gerechtigheid en dat allemaal dankzij Nederland en dan met name onze politici die bekend staan om hun integriteit en deskundigheid. Hun doortastendheid en hun niet buigen naar rechts en naar links opdat recht en gerechtigheid wereldwijd zullen heersen naar het voorbeeld van Nederland.

  Comments are closed.