Diplomatieke verharding

  2
  290

  Leestijd: 1 minuten.

  Opeens gebeurt er een heleboel in de wereld dat ogenschijnlijk los van elkaar staat, maar dat wel degelijk verband met elkaar kan krijgen. Trump verzamelt haviken om zich heen en dreigt China met een handelsoorlog. Dat land heeft hij juist nodig in de kwestie Noord-Korea.

  Tegelijk verhoogt de EU de spanningen met Moskou door het terugroepen van haar ambassadeur vanwege de moordaanslag op dubbelspion Skripal die de Britten aan de Russen toeschrijven. Maar of de verdeelde EU ook door gaat bijten met extra sancties, is maar zeer de vraag. Er zijn altijd lidstaten die Rusland niet al te zeer op de tenen willen trappen.

  In het Witte Huis is nu wel duidelijk dat Trump iedereen die niet helemaal op zijn lijn zit, de laan uitstuurt. Hij heeft weinig meer te verliezen en probeert zijn presidentschap nu te redden door alleen vertrouwelingen en hardliners om zich heen te hebben.

  Na het ontslag van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken was het duidelijk dat veiligheidschef H.R. McMaster de volgende zou zijn. Hij wordt opgevolgd door voormalig adviseur van George Bush, John Bolton.  Die is voorstander van de harde lijn tegen Rusland en Noord-Korea. Zijn beroemdste uitspraak is dat het VN-gebouw in New York best tien verdiepingen minder kan hebben. Met andere woorden, Amerika is toch de baas.

  Met name in Azië is dan ook bezorgd gereageerd op de zoveelste ‘wissel’ in de regering Trump. De benoeming van Bolton, die ook zegt voorstander van preventieve oorlogen te zijn (de eerste klap uitdelen), lijkt dan ook een recept voor verharding van de standpunten.

  Voor zo ver het nog tot een ontmoeting komt tussen Trump en de Noord- Koreaanse leider Kim Jung Un, lijkt die nu tamelijk nutteloos. Anderzijds is Kim nu wel gewaarschuwd dat het menens is als hij door gaat met zijn nucleaire programma.

  En naarmate Trump China meer tegen de haren instrijkt met handelssancties, zal Peking minder geneigd zijn druk op Pyongyang uit te oefenen.

  Alles bij elkaar is er sprake van voortgaande isolatie. Trump staat voor Amerika first, Poetin heeft geen vrienden meer in de wereld en China moet zorgen voldoende groei te blijven genereren om 1,4 miljard Chinezen tevreden te houden. Een breekbare omgeving waar licht scherven kunnen vallen.

  2 REACTIES

  1. Een Noord-Korea dat de VS nucleair tart, is maar één vooruitgeschoven schaakstuk in het schaakspel dat al decenia lang speelt en langzaam maar zeker opgebouwd wordt naar een onvermijdelijk eindspel. Taiwan is een ander schaakstuk. Dat van de VS.
   Taiwan is in China’s ogen nog het laatste stukje Chinese land dat Mao met zijn communistische opmars in 1945 niet wist te veroveren vanwege de blokkade van de Amerikaanse marine van zijn troepen… De VS hebben een wet die hen verplicht de Chinezen op Taiwan militair te beschermen. China heeft sinds 2005 een wet die het land verplicht Taiwan militair aan te vallen als de Chinezen op Taiwan, Taiwan als onafhankelijke natie uitroepen. En in het democratische Taiwan heeft momenteel een partij gewonnen die Taiwan onafhankelijk wil als staat. Het Taiwanese Chinese volk hebben hun lot verkozen, zoals het in een democratie behoort.
   Ondertussen breidt China haar macht in de Chinese zee uit door kunstmatige eilandjes te maken en dat als haar gebied te claimen, terwijl die zee officieel niet van haar is en andere landen zoals Vietnam en de Filipijnen daar ook recht op zeggen te hebben.
   Geopolitieke belangen. Het is immer een machtsstrijd die stinkt. Spierballen die gelden!
   Het is dus een kwestie van tijd voor er een conflict uitbarst. China groeit immers economisch en militair en rukt letterlijk op, buiten haar officiële grondgebied, gebieden claimend die in de tegenwoordige tijd niet van haar zijn maar vanuit haar eigen geschiedkundig oogpunt vanuit een ver verleden wel… Dat gaat onherroepelijk te botsingen leiden. Da’s niet meer dan logisch.
   En Trump weet, hoe langer het (militair) conflict uitblijft, hoe machtiger China wordt en hoe moeilijker dat te winnen zal zijn. Dat weet niet alleen Trump, dat is al lang bekend maar geen Amerikaanse president durfde dat tot nu toe aan. China trouwens ook niet… Nog niet… Maar eens wel, als ze sterk genoeg is. Alles duidt daarop. Is die tijd nu gekomen?
   Is Noord-Korea’s nucleaire capaciteit om het Amerikaans vasteland te bedreigen het startschot geworden…. Met een handelsoorlog als eerste stap in die oorlog die in wezen zo opgeschaald kan worden… Militair.
   Twee grootmachten brommen, grommen, en Xi is net als Kim nu dictator voor’t leven geworden. Trump krijgt het druk… Trump of niet overigens, eens zal het er toch van komen… Wie er ook Amerikaans president is. Tenzij China zich als grootmacht wil intomen. Maar met Xi aan de macht, een leven lang, gebeurt dat vast niet….
   https://www.volkskrant.nl/buitenland/china-dreigt-met-oorlog-tegen-taiwan-als-vs-banden-met-het-afvallige-eiland-aanhalen~a4575829/
   https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/e%C3%A9n-telefoontje-kan-voor-taiwan-de-start-van-een-bloedige-oorlog-zijn-1.1360929
   https://www.hln.be/nieuws/buitenland/expert-oorlog-met-china-wordt-onvermijdelijk~a6d8db97/

  2. Heerlijk. De beuk erin. Niks dat watjes gedoe. We moeten haviken verzamelen en los laten op onze vijanden. Alleen het probleem is wie en wanneer zijn onze vijanden, vijanden. Is het niet zo dat de vijand van vandaag, morgen onze vriend is en andersom. Net als in Nederland. Dan schelden we de een de huid vol en de day after zitten ze met elkaar te flikflooien. Zelfs oom Geert bleek op een gegeven moment een zeer betrouwbare, integere en professionale gedoogpartner voor het CDdemocaratischAppel en de VVDemocrarie. Met oom Geert zou de democratie gered worden. Ik dank het CDA en de VVD dat ze oom Geert niet weggejaagd hebben door haviken op hem af te sturen. Het blijkt nu ook weer met de verkiezingen alle democratische partijen hebben zetels gewonnen. D66 zelfs zilver. De PvdA klimt omhoog.Het CDA is niet stuk te krijgen. Bij de VVD weet het zeker bij Rutte begon en eindigt de democratie.

  Comments are closed.