Doet Van der Steur het dan nooit goed?

  0
  141

  Leestijd: 2 minuten.

  Het leven van Ard van der Steur gaat niet over rozen. Onze  minister van Justitie kan blijkbaar nooit eens iets goed doen. Is er geen gedonder over Volkert van der G., de Teevendeal of een onrechtvaardig behandelde patholoog-anatoom, dan komt de veelgeplaagde VVD’er wel op andere wijze negatief in het nieuws.

  Nu weer die tweet. Op nieuwjaarsdag stuurde de bewindsman een boodschapje de wereld in om de tijdens de jaarwisseling belaagde agenten een hart onder de riem te steken. “Grote waardering voor de inzet van onze hulpdiensten tijdens jaarwisseling. Onacceptabel dat juist tegen hen geweld wordt gebruikt.”

  Afgezien van de wat ongelukkige formulering, waaruit je zou kunnen afleiden dat Van der Steur geweld tegen anderen minder erg vindt, lijkt me hier niets mis mee. De minister wil niet dat agenten en andere hulpverleners door dronken omstanders met rotjes worden bekogeld als ze hun werk proberen te verrichten en zegt dat luid en duidelijk. Wie zou daar bezwaar tegen kunnen maken?

  De politie dus. De chef van het politieteam Segbroek in Den Haag greep na lezing van de bemoedigende woorden van zijn hoogste baas onvervaard naar zijn smartphone en twitterde: “Soms past het u meer om te zwijgen. Dat is nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun.” Ook andere politiemensen reageerden boos op Van der Steur, die met “holle steunbetuigingen” komt in plaats van “subiet” actie te ondernemen.

  De boze tweet  van de Haagse politiechef werd al snel weer verwijderd. Dat gebeurde niet op bevel van Van der Steur, haastte diens departement zich te melden. Agenten mogen twitteren, ook als ze boos zijn, liet de minister via een zegsman weten. Wel vraagt hij zich af wat de boze agenten precies van hem willen. De straffen tegen geweldplegers heeft hij al verhoogd. Als de rechter die straffen weigert op te leggen is dat niet zijn schuld. En verder is hij “voortdurend in gesprek” met de politiebonden en staat hij open voor goede ideeën.

  Houdt Van der Steur zich hier van de domme? Dat moet haast wel. Het is overduidelijk wat die boze politieagenten willen. Ze willen meer geld. Zodat er meer personeel kan komen en meer hulpmiddelen. Bovendien willen ze veel harder kunnen optreden tegen vuurwerkoverlast. Korpsleider Erik Akerboom zou het liefste zien dat zwaar knalvuurwerk werd verboden, zei hij tegen de Volkskrant.

  En die wensen vormen voor Van der Steur een groot probleem. Want meer geld heeft hij niet. En voor een verbod op vuurwerkverkoop bestaat in de verste verte geen Kamermeerderheid. Zeker niet vlak voor de verkiezingen.