Donorwet is geen lijkenpikkerij

  1
  144

  Leestijd: 1 minuten.

  Met de kleinst denkbare meerderheid heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra aangenomen over orgaandonatie. Daarin staat dat iedereen automatisch donor is, tenzij hij of zij daar bewaar tegen aantekent. Na het overlijden van de betrokkene kunnen diens nabestaanden donatie bovendien nog verijdelen.

  Of dit in mijn ogen zeer redelijke wetsvoorstel het Staatsblad haalt, blijft afwachten. De Eerste Kamer moet er nog haar oordeel over vellen en dan weet je het maar nooit.

  De D66-wet roept intussen zeer felle reacties op bij de tegenstanders ervan. Volgens de NOS hebben al duizenden mensen hun eerder gegeven toestemming voor orgaandonatie ingetrokken. Zij vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met wat er na hun dood met hen gebeurt. Iedereen heeft het zelfbeschikkingsrecht over zijn lichaam, stellen ze.

  Deze mensen doen alsof ze dat recht door de nieuwe wet kwijtraken. Maar dat is niet zo. Door een simpel formuliertje in te vullen blijven je organen na je overlijden ongemoeid. Is dat nu zoveel moeite, een formuliertje invullen? Bovendien kunnen ook de nabestaanden nog in actie komen. Van door de overheid georganiseerde “lijkenpikkerij” is dus geen sprake.

  Maar wat mij het meest verbaast is dat de tegenstanders van de donorwet het alleen over de ethisch-juridische aspecten ervan hebben. Zij lijken zich niet druk te maken over het lot van degenen die dringend op een nieuw orgaan wachten. Aan die organen bestaat een groot tekort; duizenden Nederlanders staan op een wachtlijst voor een nier of lever, en bepaald niet voor hun lol.

  Enkele dagen terug was een leuk, vriendelijk en gezien de omstandigheden opvallend vrolijk meisje op tv. Ze is nu 23 en ze weet zeker dat ze over anderhalf jaar dood is als ze niet snel een nieuw hart krijgt. Als je dat hoort, hoe kun je dan alleen nog blijven praten over je lichamelijke integriteit na je overlijden?

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

  1 REACTIE

  Comments are closed.