Doodknuffelen

  14
  698

  Leestijd: 1 minuten.

  Scholieren die spijbelen om massaal te gaan protesteren in Den Haag. Gekker moet het niet worden in dit land, vinden strenge ouders en politici aan de rechterkant van het politieke centrum. Zo niet onze premier.

  Mark Rutte zag de jongeren die een betere wereld willen vanuit het raam van zijn torentje voorbijtrekken. Hij was onder de indruk van de demonstratie en vond het maar wat mooi om “zo veel engagement” te zien.

  Na de warme woorden van klimaatdrammer Rob Jetten van D66 en klimaatdromer Jesse Klaver van GroenLinks kunnen de jongeren zich nu ook verheugen op de sympathie van kopstukken van de VVD. Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes hebben de organisatoren uitgenodigd voor een gesprek, volgende week.

  De premier liet tijdens zijn wekelijkse persconferentie snaaks in het midden of dat gesprek onder schooltijd plaats zal vinden. De scholieren zullen dan ongetwijfeld te horen krijgen dat de ministers “een heel eind met hun mee kunnen gaan”, want een beter klimaat, daar kan toch niemand tegen zijn. En zo moeten de rebelse jongeren nog goed uitkijken dat hun protest niet gerelativeerd of zelfs doodgeknuffeld wordt in een verstikkende omhelzing.

  Premier Rutte verwacht ondertussen dat het er in de aanloop naar de verkiezingen op 20 maart nog heftig aan toe zal gaan rond het klimaat.  Toch hoopt hij dat het debat in april ontdaan zal zijn van alle retoriek en dat er dan een bredere steun zal zijn voor het klimaatbeleid dan alleen die van de regeringspartijen. De premier zegt op vragen over de CO2-heffing die de linkse partijen willen opleggen aan bedrijven, dat het kabinet de lasten van het klimaatbeleid “netjes wil verdelen” over burgers en industrie. Hij hoopt daarmee “consensus” te bereiken.

  Nadat fractieleider Klaas Dijkhoff van de VVD krachtig op de rem trapte bij het klimaatbeleid en daarmee de andere regeringspartijen in de gordijnen joeg, werpt Mark Rutte zich op als de verzoenende premier van alle Nederlanders. En dan is het welkom als de protesterende scholieren hem daarbij een handje toesteken.

  14 REACTIES

  1. I don’t see much difference between a CO2 tax on business and the gas tax imposed – and then cancelled – by the government of France. In both cases consumers will end up paying the tax. CO2 riots in Holland?

  2. Verschrikkelijk, die kinderen hebben er de ballen verstand van. Ze schreeuwen “CO 2 weg ermee”.
   Nou als dat het geval zou zijn, zouden we allemaal binnen de kortste keren dood zijn.
   En vriend Rutte probeert er politieke munt uit te slaan. Het maakt geen donder uit of het allemaal waar is of niet.
   De kinderen moeten eens googelen naar “Nasa mini-ijstijd”. Dan komen ze erachter dat we aan de vooravond staan van een mini-ijstijd i.v.m. verminderde zonneactiviteit.
   Voor de kindertjes die op het verkeerde pad zijn gebracht door onze linkse vrienden. Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de activiteit van de zon!

   • @Jaap Kooijman
    Dat is wel een erg zwart/wit redenering. De slogan is misschien is te kort door de bocht. Maar als er het woordje “Teveel” aan wordt toegevoegd, is het al een stuk raker. U weet vast, dat zuurstof ook giftig is? Tenzij een mens er maar een beetje van gebruikt, want op die manier is het onmisbaar voor leven. Zo is het ook met CO2.

    Over die verminderde zonne-activiteit en een te verwachten mini-ijstijd is inmiddels ook al veel geschreven. Een leesbaar stuk met veel links naar ondersteunende rapporten is te vinden op https://klimaatverandering.wordpress.com/2013/11/11/voorlopig-even-geen-nieuwe-ijstijd/. Verder commentaar overbodig, lijkt me.

    • Verder commentaar overbodig, lijkt me.
     Juist die commentaren onder dit stuk moeten gelezen worden, of is dit overbodig?
     Persoonlijk vind ik het versneld verschuiven van de geografische polen interessant worden in het klimaatgesprek maar je hoort hier niets over
     je moet zelf op zoek gaan.

   • @Jaap Kooijman en lezers,
    Dit is ook een interessante link, als we het over CO2 hebben. Kwam het bericht vandaag tegen. Weet u eigenlijk hoeveel CO2 er in de lucht zit, in vergelijk met andere gassen.
    Wat denk u? 10%, 20% meer of minder?
    Echt…
    Weet u dat eigenlijk. Schijnt erg belangrijk te zijn hoor! ‘T kost ons – voornamelijk de burgers – waarschijnlijk honderden miljarden. Dus lijkt het mij toch aardig te weten hoeveel daarvan nu is.
    Wel, gokt u maar en lees het antwoord in de volgende link. En mocht het niet waar zijn, hoor ik dat graag, want tja het barst ondertussen van het nepnieuws…
    http://www.transitieweb.nl/chemtrails/co2-de-grote-nepvijand/
    Overigens, deze link is ook een nadenkertje.
    Speciaal voor Nederland.
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/wat-als-we-e1-000-miljard-spenderen-aan-co2-reductie-en-we-de-dijken-vergeten/

    • @Haasnoot
     Het lage percentage CO2 is volstrekt irrelevant. Het is wat het is en zoveel moet het ook ongeveer zijn voor een leefbare temperatuur op aarde. Te weinig is niet goed, maar teveel is ook niet goed. Er was heel lang een evenwicht tussen uitstoot en opname van CO2 en de aardetemperatuur. Bij dergelijke evenwichten gaat het vaak om heel subtiele grootheden. Dat evenwicht rond CO2 dreigt nu verstoord te worden en daar kunnen we veel aan doen. Vrijwel alle wetenschappers zien dit zo, ondanks die discussie over die 97% consensus.

     Dat een percentage van een schadelijke stof extreem laag is, wil niet zeggen dat die stof niet schadelijk zou kunnen zijn, want daar zinspeelt u waarschijnlijk op. Denk maar eens aan cyaankali en veel andere doodenge stoffen. Een druppeltje op de huid is soms al fataal. Kijk nog eens op klimaatverandering.wordpress.com.

     Martin Hertzberg kende ik niet en ik heb ook niets op onafhankelijke sites over hem kunnen vinden. Hij is vorig jaar overleden, bijna 90 jaar oud. Zijn verbondenheid met het NIPCC geeft te denken.

  3. Wie heeft niet in zijn jeugd het boek “Kruistocht in spijkerbroek” van Thea Beckman gelezen? Daarin werden in de Middeleeuwen kinderen opgejut en belazerd door zogenaamde monniken die die kinderen wijsmaakten dat God wilde dat ze Jeruzalem moesten bevrijden van de Turken.
   In werkelijkheid waren ze voorbestemd voor de Noord Afrikaanse slavenmarkten.
   De gelijkenis van die kinderen met de klimaat spijbelende goedgelovige leerlingen is opvallend. Zij worden misbruikt om de belangen van de klimaatindustrie te promoten.

   • @Joop
    Die kinderkruistochten hebben nooit plaatsgevonden; het is maar een mythe. Maar erger vind ik, dat u met die koppeling aan het boeiende boek de kinderen van vandaag onderschat. Natuurlijk zijn er kinderen die zich laten meeslepen door een goed verhaal over klimaatverandering. Maar het zijn niet de naïeve kinderen uit uw boek en veel van die kinderen zijn helder nadenkende jongelui, die zich realiseren dat zij nog een jaar of 60, 70 verder moeten op deze aarde. En daar reageren ze op met indrukwekkende demonstraties in een groot aantal landen. Ik denk, dat deze beweging inmiddels niet meer is te negeren.

    Over twee jaar zal een groot deel van de deelnemers aan deze demonstraties meestemmen en het is daarom goed ze nu al de aandacht te geven die ze verdienen. Ze de schoolbanken in terugduwen is de slechtste maatregel en de partij die dat propageert zal dat waarschijnlijk gaan merken.

    • Sorry Gerald, veel van die kinderen zijn op school gehersenspoeld door klimaatpausen, niet meer of minder. Ze geloven alles voor een beter cijfer

     • Dat sorry begrijp ik niet, want ik heb geen moeite met een afwijkende mening. Ik neem wel aan, dat u weinig van die jongelui kent en dus ook hun kijk op de wereld niet meekrijgt. Ze zijn heel goed in staat om leraren, politici en anderen kritisch te volgen en van repliek te dienen.

      Maar feit blijft, dat een groot deel van deze kinderen over twee jaar mag stemmen. En dat stemgedrag wordt vandaag al gevormd. Menig politicus zou dat in z’n achterhoofd moeten hebben en dan pas de mening van die jongelui moeten afwijzen of omarmen. Gewoon wegzetten als meelopers voor een hopger cijfer wordt waarschijnlijk niet zo gewaardeerd. Serieus nemen wel en serieus de discussie aangaan, zoals bijvoorbeeld Rutte deed.

      • Over 2 jaar willen zij ook een auto (onbetaalbaar)
       Een flat die er niet is
       Werk dat er niet is
       Studeren wat je een schuld oplevert
       In 2 jaar gaan de ogen misschien open en overzien ze beter wat de politiek voor hun geregeld heeft. waarschijnlijk niets.
       In 2 jaar kan veel gebeuren.

      • @ Bruinsma 13 februari 2019 at 14:27
       U heeft me begrepen. En ik hoop, dat alle partijen zich zo opstellen en die kinderen niet wegzetten als onbetekenende nitwits die gewoon weer de schoolbanken in moeten. En vooral hun mond moeten houden. Een paar partijen laten zich wel zo uit over die jongelui. Maar over twee jaar komen ze afrekenen, op wat dan ook. Hen nu niet serieus nemen zou een politieke blunder zijn.

  4. Wanneer het klimaat echt zo belangrijk is zou ik denken zouden ouders en grootouders met hun kleinkinderen mee gaan om te protesteren, op bijvoorbeeld een zaterdag. Wat zou het mooi zijn grootouders in protest voor hun kinderen en kleinkinderen, al dan niet voortgeduwd zittend in hun rolstoel, door hun kleinkinderen of door mantelzorgers/vrijwilligers. Maar gelukkig hebben we een regering die niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid, zoals zoveel regeringen voor haar, met instemming meerderheid volksvertegenwoordigers. Ik vind die protesten van die kinderen maar niks.Zoveel regeringen voor dit kabinet hebben zich uitgesloofd om de wereld veilig te stellen voor het nageslacht en dat niet in Nederland alleen, maar wereldwijd. Wij moeten vertrouwen hebben in regeringen, volksvertegenwoordigers, bedrijfsleven enz.
   Zij gaan allemaal voor een veilige wereld omdat ze helemaal gaan voor hun kinderen en kleinkinderen. Noem me een machthebber die zich niet dood vecht voor zijn kinderen en kleinkinderen. Leve de deskundige en integere machthebbers.

  5. Onze MP blinkt in heel veel dingen uit maar liegen en hypocrisie staan toch echt helemaal.
   Rutte is de Nederlandse Brutus en een land verdient de regering die het kiest, daarom gaat Rutte 4 er ook nog komen.
   De scholieren zijn uitgenodigd voor de PR, en Rutte doet er vervolgens zijn voordeel mee.
   Brutus 4 is echter on his way, 20 maart wordt ondanks de slechte peilingen voor de 4 regeringspartijen slechts rimpeling op een verder strakke inktzwarte hofvijver.
   Mocht Rusland binnenkort aan Australië en Nederland een schadevergoeding voor de slachtoffers van de MH17 ramp alsnog toekennen dan wordt het VVD verlies nog verder geminimaliseerd.
   Ik hoop oprecht voor de nabestaanden dat zo’n schadevergoeding er gaat komen.
   De Nederlandse regering was echter dagen tevoren al gewaarschuwd voor de gevaren van van het vliegen boven de Oekraine maar deed er niets mee.
   Zij mag wat mij betreft dan ook een substantieel bedrag storten in diezelfde pot.
   De waarheid is nml niet altijd zwart/wit Brutus, ook de Nederlandse regering treft in deze veel schuld! Maar waarom denk ik toch steeds dat je dat nooit ruiterlijk toe zal geven ???

  Comments are closed.