‘Doorloopsnelheid in Kamer begint probleem te worden’

  0
  55

  Leestijd: 2 minuten.

  De ‘doorloopsnelheid’ van Kamerleden en het gebrek aan ervaring bij parlementariërs als gevolg daarvan begint een probleem te worden. Kamerleden die ervaring hebben, kunnen beter beslagen ten ijs komen bij het achter de vodden zitten van de regering. Dat zegt ‘nestor’ en afzwaaiend Kamerlid Sharon Dijksma van de PvdA.

  Dijksma zei dat tegen Radio1. Volgens haar is het belangrijk dat er sterke en ervaren Kamerleden zijn omdat de regering doorgaans slim genoeg is om ‘het parlement te ontlopen’. Vanmiddag mag Dijksma als langstzittend Kamerlid dat vertrekt een woordje doen bij het afscheid van 51 Kamerleden. Ze zal dit punt dan ook naar voren brengen.

  Afzwaaiend voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet zei gisteren ook dat er te vaak verkiezingen geweest zijn de afgelopen jaren, waardoor de omloopsnelheid in de Kamer volgens haar onnodig toeneemt. Verbeet ziet dat er hierdoor minder mensen met ervaring in de Kamer zitten en dat zou een manco zijn voor de controlerende en ‘mede-wetgevende’ functie van de Kamer.

  Desondanks vindt Dijksma het zelf tijd om te gaan. Eerder werd bekend dat ze de ambitie heeft om burgemeester te worden. Ze solliciteerde naar die baan in Nijmegen, maar kreeg de functie niet. ,,Soms loopt het niet zoals je hoopt, dat hoort ook bij de politiek.” Dijksma wilde niet op de lijst van de PvdA omdat ze niet wist of ze de belofte kon waarmaken dan ook 4 jaar in de Kamer te blijven.

  Dijksma sluit niet uit dat ze terugkeert in het Haagse in een nieuw kabinet. ,,Ik hanteer altijd de stelling: zeg nooit nooit.” Maar ze vindt het niet verstandig achter de telefoon te gaan zitten wachten, dus is wel bezig om op een andere manier aan de slag te komen. Over het eventueel aantreden als minister of staatssecretaris zegt ze: ,,Gelukkig gaat de politiek over inhoud en capaciteiten, maar ik heb ook geleerd dat zoiets een tombola is.”

  Dijksma werd 18 jaar geleden op 23-jarige leeftijd Kamerlid, waarmee ze toen gold als jongste parlementariër ooit. Later werd dat Farshad Bashir van de SP. ,,Vanuit de studentenbanken ben ik erin gerold. Het was niet gepland, maar kwam door een hele goede verkiezingsuitslag. Ik had nog de illusie om mijn studie af te maken, maar het Kamerwerk slokt je op. Zeker als je een politieke junkie bent zoals ik, dan verlies je je erin.”

  Over haar CV hoeft ze zich geen zorgen te maken, beseft Dijksma zich ook. Zeker omdat ze staatssecretaris van Onderwijs  was in het vierde kabinet Balkenende. Dijksma begon haar carrière bij de Jonge Socialisten, de jongerentak van de PvdA waarvan ze voorzitter van was.

  Lees ook Nieuwkomers PvdA blij met training van ‘nestor’ Sharon Dijkma

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook