Draai van 180 graden

  0
  369

  Leestijd: 1 minuten.

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald moet Donald Trump hebben gedacht. Of zou hij vanuit zijn eigen Republikeinse partij wat “sterke hints” hebben gekregen dat het zo niet langer kon?

  Feit is dat zijn buitenlandbeleid in een week tijd 180 graden is gedraaid. Nu er ruzie dreigt met Rusland is de NAVO opeens helemaal niet zo verouderd en overbodig, opeens is de NAVO belangrijk en moet haar rol worden versterkt, zo zei hij na een ontmoeting met NAVO-baas Jens Stoltenberg. Wel blijft Trump eraan vasthouden dat de Europese deelnemers meer gaan bijdragen aan het NAVO-budget.

  Van het aanhalen van de banden met Poetin, de wens van Trump in de campagne, is weinig over, na het bombardement in Syrië zijn de verhoudingen alleen maar bekoeld.

  Ook al in de campagne haalde Trump hard uit naar China, dat land zou door het kunstmatig laag houden van de renminbi de eerlijke wereldhandel verstoren. Immers, export naar de VS is dan in feite te goedkoop, ten nadele van Amerikaanse producten.

  Maar na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping  op Trumps landgoed in Florida is er opeens sprake van “prima chemie”  tussen beide landen en zouden de Chinezen bereid zijn druk op Noord-Korea uit te oefenen zich te matigen met militair en nucleair vertoon.

  Aan de basis van deze nieuwe inzichten staat dat Trump zich heeft afgekeerd van zijn campagneteam, waarbij het opzij schuiven van de ultrarechtse Steve Bannon, de architect van het “America First”- beleid, het meest opmerkelijk is. Bannon was vooral een man die wist hoe de gemiddelde Amerikaan in het midden westen enthousiast was te krijgen, van buitenlands beleid had hij weinig kaas gegeten.

  Nu leunt Trump meer op de adviezen van zijn ministers zoals minister van Defensie James Mattis, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de nationale veiligheidschef H.R. McMaster. In elk geval wordt er zo meer nuance binnengehaald bij het nemen van beslissingen die de hele wereld beïnvloeden.