Dramatische val (11 zetels) VVD in peiling

  0
  85

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD heeft in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond een ongekende snoekduik gemaakt. De partij van Mark Rutte zakt liefst 11 zetels naar 27 zetels. De Hond zelf heeft niet eerder gezien dat een partij in zo’n korte tijd (tussen 30 oktober en 1 november) zo veel zetels verliest. De oorzaak daarvan is natuurlijk dat een groot deel van de VVD-achterban vindt dat de partij kiezersbedrog heeft gepleegd door in te stemmen van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie.

  Van de VVD-kiezers vindt 56 procent dat de VVD kiezersbedrog heeft gepleegd. Dinsdag was dat nog 29 procent. Van deze 56 procent stemt nog maar 32 procent nu op de VVD plus nog 9 procent die de VVD een kans geeft op een stem, aldus De Hond. 59 procent van deze groep VVD-stemmers van 12 september geeft de VVD nu zelfs niet meer een kans op een stem.

  De Hond denkt dat deze kwestie Rutte zal blijven achtervolgen gedurende de hele regeringsperiode, wat er ook gebeurt met de zorgverzekering.

  De Hond: ,,Wetende dat op dit moment meer dan de helft van de VVD-kiezers vinden dat de VVD kiezersbedrog heeft gepleegd is deze tabel voor de VVD fnuikend. Niet alleen zou onder normale omstandigheden het al moeilijk zijn voor de VVD en Rutte om het vertrouwen onder de weggelopen kiezers weer terug te winnen. Maar in een regeringsperiode waarvan je weet dat er nogal wat pijnlijke maatregelen genomen worden is dit nog moeilijker om te realiseren.”

  ,,Het is te gemakkelijk om te stellen dat deze situatie vooral is ontstaan door slechte communicatie van Rutte over de voorgenomen plannen inzake de zorgverzekering. De kern van de problematiek zit in de grote discrepantie van hetgeen premier Rutte nog maar 2 maanden geleden tijdens de verkiezingscampagne in de richting van de potentiële VVD-kiezers zei en wat er in het regeerakkoord staat en door Rutte nu wordt verdedigd. Het verwachtingspatroon dat Rutte in de richting van zijn kiezers van 12 september heeft geschapen kan hij niet meer veranderen en zal hem de hele volgende regeringsperiode blijven achtervolgen, wat er ook verder met de inkomensafhankelijke zorgverzekering zal gaan gebeuren.”

  De andere partijen profiteren van de enorme val van de VVD. Bekijk hier het hele peilingenoverzicht.

   

  Volg Frontbencher op Facebook en Twitter