Drank en vrouwen

  3
  533

  Leestijd: 2 minuten.

  We zullen maar zeggen dat het nog de shock van de verkiezingsuitslag was, maar Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft niet bepaald vrienden gemaakt met “beledigende” uitspraken over Zuid-Europa. In een interview met de Duitse krant FAZ schetste hij de mentaliteit die naar zijn idee heerst in Zuid-Europa.

  De noordelijke eurolanden hebben diep in de buidel moeten tasten om de zuidelijke te redden. In dat licht zei Dijsselbloem: “ik denk niet dat ik al mijn geld aan drank en vrouwen kan uitgeven om daarna om hulp te vragen.” Dat suggereert natuurlijk een mentaliteit van potverteren en na ons de zondvloed en het is geen wonder dat de zuidelijke landen in de gordijnen vlogen. Met name de Spanjaarden, die gezien de grootte van hun land veel hebben bijgedragen aan de reddingsplannen, zijn laaiend.

  De Grieken hebben wel boter op hun hoofd, zeker in de beginfase hebben ze weinig ondernomen om zelf orde op zaken te stellen. De haat tegen de opgelegde bezuinigingen en tegen Dijsselbloem als verpersoonlijking van het kwaad is nog altijd groot. Eerder al werd bekend dat vanuit Griekenland bombrieven waren verstuurd waarvan er één voor Dijsselbloem was bedoeld. Een ander ontplofte bij het IMF-kantoor in Parijs en verwondde een medewerkster.

  Dijsselbloem weigert zijn woorden terug te nemen, hij stelt alleen maar als sociaal-democraat te hebben willen aantonen wat solidariteit betekent. Die moet er zijn, maar moet pas verleend worden als de betrokkene eerst zelf zijn uiterste best te hebben gedaan om zichzelf te redden.

  De heibel komt net op een moment dat Dijsselbloem steun probeert te verwerven om aan te blijven als Eurogroep-voorzitter als hij straks geen minister meer is. Zijn mandaat loopt tot januari en eigenlijk heeft hij wel zin in een permanent voorzitterschap als die post er komt. Het Europarlement ziet wel brood in een vaste onafhankelijke voorzitter die geen minister van een lidstaat is.

  In 2015 won Dijsselbloem het pleit van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos, die ook voorzitter van de Eurogroep wilde worden. Het is dan ook niet bevorderlijk voor zijn kandidatuur dat uitgerekend de Spanjaarden nu zo boos zijn. De Guindos zit nog steeds op het vinkentouw om Dijsselbloem op te volgen evenals de Tsjech Peter Kasimir. Die krijgen nu ongetwijfeld meer steun vanuit het zuiden. Volgens Gianni Pitella, de leider van de sociaal-democratische fractie in het Europarlement, is Dijsselbloem gezien zijn uitlatingen niet langer geschikt als voorzitter van de Eurogroep.

  Nu zal de soep wel niet zo heet worden gegeten, maar je kunt je toch afvragen of Dijsselbloem niet zijn eigen glazen heeft ingegooid. Dat zou erg jammer zijn voor iemand die de eurolanden zo kundig door de ergste financiële crisis ooit heeft geleid. Nu het beter gaat is de herinnering kort.

  3 REACTIES

  1. Het is een buitengewoon arrogante reactie van iemand die zwaar overschat wordt. Lees ook: merijnoudenampsen.org

   • Ik lees in dat artikel nergens dat Dijsselbloem zwaar overschat wordt. Ik lees wel de mening van de auteur, dat Dijsselbloem vooral gefocust is op de Noord-Europese belangen en dat de Nederlandse journalistiek dat helemaal niet doorheeft. Je kunt dat net zo goed politiek handig, doortrapt, bikkelhard, sluw, slim, intelligent, realistisch, verdediger van NL-belangen etc. noemen. Je kunt trouwens ook evenveel argumenten verzinnen, dat door de strategie van Dijsselbloem Griekenland nog steeds bestaat, zonder de immense problemen daar te negeren.

  2. De vergelijking die Dijsselbloem maakte is in die zin fout dat hij even vergeet dat in Griekenland inmiddels mensen dakloos zijn, honger hebben, geen medicijnen kunnen krijgen, kinderen niet naar school kunnen… allemaal door het keiharde bezuinigingsbeleid van de EU.
   Heeft het iets opgelost? Nou, nee. Het land is verder weggezakt omdat nu de jeugd zelfs geen scholing meer krijgt (leerkrachten kregen zo lang niet betaald dat ze het bijltje er wel bij neer moesten gooien). De jeugd heeft de toekomst maar in Griekenland gaat deze vlieger niet op.
   Het steunpakket is dan ook alleen goed geweest om de risicovolle investeringen van Franse en Duitse banken veilig te stellen. Ten koste van de onschuldige bevolking.
   Daarnaast helpen de rijke landen om de rijke Grieken hun belastingen te laten ontduiken. Ook Nederland.
   Dat mag weleens gezegd worden.

  Comments are closed.