Drie presidenten, verschillende werelden

  4
  241

  Leestijd: 3 minuten.

  Terwijl de Amerikaanse president Trump zich in bochten wringt om wat plusjes binnen te harken als tegenhanger voor de dreigende impeachment, bewandelt zijn Russische tegenhanger Poetin heel andere paden.

  Met Iran heeft Trump geluk gehad, de confrontatie die dreigde na het elimineren van de ‘terroristen-generaal’ Soleimani ging als een nachtkaars uit toen een onvoorzichtige Iraanse militair een Oekraïens vliegtuig uit de lucht schoot in de veronderstelling dat het een Amerikaanse kruisraket was. Met de liquidatie van Soleimani zou Trump bijna een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten hebben ontketend.

  Maar in het Oekraïense toestel zaten vooral Iraniërs en Iraniërs met een Canadees paspoort. Opeens was Teheran de gebeten hond. Vervolgens werd door het regime gelogen over de toedracht, de jonge Iraanse bevolking pikte het niet meer en zag de kans schoon eindelijk te demonstreren tegen de ayatollahs die alle vooruitgang met harde hand tegenhouden.

  In plaats van de van de vuist te schudden tegen het westerse imperialisme zagen de ayatollahs zich opeens geconfronteerd met protesten van binnenuit, voor het eerst tartte de bevolking de repressie en ging de straat op. De ayatollahs willen met alle macht voorkomen dat de Arabische Lente ook Iran bereikt en hebben even geen oog meer voor Trump.

  De militairen van de betreffende Iraanse luchtdoeleenheid zullen ongetwijfeld wensen dat ze nooit waren geboren gezien de aangekondigde verschrikkelijke straffen, maar Trump hebben ze in de kaart gespeeld. Afgewacht moet worden of de ayatollahs met dit wraakgericht de geest in de fles houden.

  En Trump heeft ook nog op een ander punt gescoord, hij heeft de Chinezen op de knieën, er is een handelsakkoord waarbij een beetje meer gelijkheid en eerlijker handelspraktijken worden afgesproken, een speerpunt in de campagne van Trump. Een paar lichtpuntjes, in elk geval voldoende dat Trump voorlopig de steun houdt van de Republikeinen. De impeachment gaat uit als een nachtkaars en Trumps’ herverkiezing is opeens niet meer ondenkbaar.

  En dan de grote tegenhanger in het oosten. De Russische president Poetin verraste vandaag vriend en vijand met een speech waarin hij zijn opvolging wil regelen. Of liever, hoe hij een vinger in de pap kan houden. Poetin heeft de zaken wat beter in hand dan Trump, maar hij is ook veel verder verwijderd van het woord democratie. Poetin sloeg een akkoordje met zijn trouwe vazal Medvedev, ze wisselden al een paar keer van rol tussen premier en president om Poetin aan de macht te houden.

  Poetin stuurde de regering naar huis en wil een grondwetswijziging, de macht van de president wordt uitgehold, die van de premier versterkt en de president kan niet meer dan twee termijnen dienen. Poetin zelf is nu aan zijn vierde bezig. Ook moet de nieuwe president tenminste 25 jaar in Rusland hebben gewoond wat tal van dissidenten uitsluit.

  De ambtstermijn van Poetin eindigt in 2024 en daar is weinig meer aan te doen. Maar dan is er nog de controlerende Staatsraad, waar Poetin voorzitter van is en die hij in de nieuwe grondwet meer bevoegdheden wil geven. Medvedev wordt voorlopig vice-voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad raad en is dan al machtiger dan de premier.

  Poetin benoemde vandaag het hoofd van de belastingdienst, Mikhail Misjoestin, tot die nieuwe premier. Hij moet nu laten zien of hij ‘his masters voice’ verstaat en zo ja gloren er ongekende vergezichten tot aan het presidentschap toe.

  Alles bij elkaar lijkt Poetin bezig om zijn stempel op de Russische politiek tot in lengte van jaren te drukken. De Chinese president Xi Jinping had het nog makkelijker, hij liet zich gewoon benoemen tot president voor het leven en kwam daar moeiteloos mee weg.

  Het was en is een hoop gedoe rond vreemde eend in de bijt Trump en zijn herverkiezing is ook hoogst onzeker, maar hier is tenminste sprake van een democratisch proces. En dat ligt toch het dichtst bij wat wij in Europa gewoon zijn en koesteren.

  4 REACTIES

  1. @Jan:
   “Impeachment is the process by which a legislative body levels charges against a government official. Impeachment does not in itself remove the official definitively from office; it is similar to an indictment in criminal law, and thus it is essentially the statement of charges against the official.”

   Als je googled op “impeachment”. In normaal nederlands: trump is aangeklaagd, (nog) niet afgezet.

  2. Trump is afgezet (impeached). Dat heeft het Huis definitief gedaan, vorige maand. Hij is alleen nog niet verwijderd uit zijn functie. Dat kan de Senaat nog doen

   • Ga wat meer lezen. Trump is niet afgezet en zal wellicht herkozen worden.
    Deze president voldoet niet aan het begrip “USA President”, zoals een Obama. Dan begin je de ene na de andere oorlog. Trump daarentegen heeft tot nu toe alle oorlogen voorkomen met zijn grote boek, die meer bereikt dan alle raketten van lieveling Obama.

  Comments are closed.