Duits extreemrechts in vrije val

  0
  299

  Leestijd: 1 minuten.

  Terwijl we in Frankrijk moeten afwachten hoe de strijd tegen het moslimterrorisme de verkiezingen gaat beheersen, is de Duitse extreem-rechtse AfD-partij hard op weg zichzelf naar de uitgang te manoeuvreren.

  De demonstranten buiten kon de politie in Keulen nog wel aan, er waren 4000 agenten op de been om 50.000 demonstranten in toom te houden en dat lukte.

  Binnen ging het er heter aan toe,  Frauke Petry, die deze week bekendmaakte geen lijsttrekker te zullen zijn bij de Duitse parlementsverkiezingen van september – wil dat de partij zich ontdoet van haar “bruine rand” , in feite neonazi’s die dermate extreem en racistisch zijn dat de AfD nooit serieus genomen kan worden door andere partijen.

  Petry wilde haar partij juist uit die extreme hoek halen om een breder kiezerspubliek te kunnen trekken en op termijn van een regeringscoalitie deel te kunnen uitmaken.

  Haar motie op dit gebied kwam niet eens in stemming, waarbij duidelijk  werd dat er een felle machtsstrijd binnen de partij bezig is tussen de aanhangers van Petry en haar “realpolitiek” en de meer radicale vleugel. Dat de motie van de 41-jarige, hoogzwangere Petry niet eens ter stemming werd gebracht, lijkt een teken aan de wand voor haar tanende invloed.

  De AfD steeg fors in de peilingen nadat Merkel een ruimhartig beleid aankondigde wat betreft het toelaten van vluchtelingen.  Het gevolg was een reeks aanslagen, onder andere op de Kerstmarkt in Berlijn. Merkel ging onderuit in de peilingen ten faveure van de socialistische SPD, maar de Alternative für Deutschland konden niet verzilveren, juist vanwege die interne machtsstrijd. Blijkens de laatste peilingen komt de AfD nu op 10% uit, tegen nog 16% vorig jaar. In sommige peilingen staat de AfD al op 5%, de drempel om in de Bondsdag te komen.