Duur foutje bij raming koopkracht

  13
  1691

  Leestijd: 1 minuten.

  Zijn koopkrachtcijfers ook maar een mening? Daar begint het wel op te lijken. “Slechts 16 procent oordeelt dat de koopkracht is gestegen,” meldde Maurice de Hond zondag. Het kabinet beweerde bij hoog en laag dat de koopkracht van 96 procent – in Haags jargon “bij alle groepen” – zou stijgen op basis van prognoses van het Centraal Planbureau. Maar nu komt het daarop terug. En dat is pijnlijk met de verkiezingen op 20 maart in zicht.

  Sites die de prijzen van de leveranciers van gas en licht vergelijken voor de kritische consument, meldden eind vorig jaar al dat de energierekening in dit jaar hoger zou uitvallen dan het kabinet voorzag. Ze kregen bijval van mensen die zagen dat de zogeheten voorschotnota van hun leverancier een fors hoger bedrag liet zien. Het CBS kwam daarna eind vorige week met het bericht dat de energierekening dit jaar gemiddeld met 334 euro omhoog gaat. En dit heeft nu als gevolg dat staatssecretaris Mona Keijzer eindelijk moet toegeven dat er een fout is gemaakt. Bij de raming van de energiekosten is uitgegaan van een verkeerd, want verouderd, cijfer.

  En dat komt nou wel bijzonder slecht uit. De cijfers over de energiekosten liggen onder een vergrootglas bij de critici van het klimaatbeleid van het kabinet. Daarnaast meldde het CBS dat na de BTW-verhoging per 1 januari de inflatie in de afgelopen maand 2,2 procent was, bij een loonstijging van 2 procent. Kennelijk “voelt” de Nederlander de door het kabinet voorgespiegelde verbetering van de koopkracht niet in de portemonnee. Volgens het CBS is het consumentenvertrouwen gedaald en dat is niet gunstig voor de economische groei.

  De foute raming leidt tot chagrijn in de Tweede Kamer, ook bij de regeringspartijen. Waarschijnlijk komen er nog voor de verkiezingen nieuwe ramingen van de koopkracht. Maar zelfs als die gunstig zijn is het de vraag of de Nederlanders er veel geloof aan hechten.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  13 REACTIES

  1. Elk jaar worden we er maar minder van.
   Wanneer gaat iedereen er nu een 100 euro op vooruit in plaats van achteruit. Of verhoging van 2 euro.
   Schandalig dat dit zo gaat in Nederland.

  2. Bewust verkeerd informeren gebeurt niet door dit kabinet. Zeker niet door een CDA politica. Alle CDA politici buigen niet voor rechte onwaarheden en niet voor linkse waarheden. Dat heeft de grote CDA premier ‘onze Dries’ geleerd. Hij heeft in de CDA Bijbel ontdekt dat je alleen het hele een eerlijke verhaal moet vertellen aan de lieve en beste kiezers. Maar ook CDA politici zijn maar gewone mensen en kunnen wel eens dwalen, tijdelijk lijden aan verstandsverbijstering. Ik kan me werkelijk niet voorstellen, dat CDA, ChristenUnie zouden instemmen dat brave kiezers een beetje voor de gek worden gehouden en dankzij CDA en ChristenUnie hebben ook VVD en D66 besloten dat de schatten van kiezers alleen nog maar het hele en eerlijke verhaal mogen horen. Ik vertrouw alle leden van het kabinet dan ook volledig dankzij CDA, ChristenUnie en niet te vergeten de SGP als bewaker van de Waarheid.

   • Het CDA en de ChristenUnie hebben samen met de VVD en D66 de bevolking gewoon weer belazerd. Zoals Nederland dat gewend ist van Mark Rutte. Het ernstige hiervan is dat het CDA en de ChristenUnie over de genomen maatregelen ook nog Gods zegen vragen.

  3. Met een inflatie van 2%, € 300 extra voor levensmiddelen, € 300 extra voor energie moet je wel erg veel verdienen om dat met een procentje minder inkomstenbelasting te compenseren. Een leerling van de lagere school kan je dat zo voorrekenen. De ministeries zijn dom en de ministers nog dommer. Hopelijk is de burger slimmer bij de volgende verkiezingen.

  4. Niks foutje! De man en de vrouw in de straat wisten al wat er op hen af zou komen, alleen de dames en heren politici hebben het volk gewoon voorgelogen, of ze staan inderdaad zover buiten de werkelijkheid, dat zo nog niet in staat zijn een reële inschatting te maken. En zo ploeteren en dromen ze maar door, er aan denkende dat de milieuvervuiling bij de grens ophoudt. Tenenkrommend! Inmiddels zit Rutte vandaag in Finland, bezig aan zijn promotietour voor zijn baantje in Europa.

  5. Deze “misser” wordt aan ons verkocht als een foutje vanwege verouderde gegevens van het PBL; met de kennis van nu, ja ja.
   Zijn ze nou echt zo dom bij onze overheid? Ik geloof daar niets van. Bewust verkeerd informeren ligt veel meer voor de hand.

   • Helemaal mee eens. Liegen zijn ze wel goed in maar deze verraders kennende zal er niets veranderen. Gewoon de “normale mens” blijven kaalplukken.

   • @Joop,
    Over hele dure PBL foutjes gesproken…
    Wacht maar tot deze ‘rekenmeesters’ van het kabinet net voor de verkiezingen met een extra lage klimaatakkoord berekening komen. Het NRC deed al een ‘zogenaamde’ fact-check over Baudets 1000 miljard, met een medewerker van het PBL aan het woord… Ik heb nog nooit zo’n bullshit gelezen. Dus Baudet maak je borst maar nat. ☝🏿
    NRC (PBL dus?) komt op zo’n 300 miljard.
    Volkskrant doet ook zo’n fact-check en komt op een bedrag van 500 tot 700 miljard. Dat scheelt nogal wat! Terwijl onze regering beweert – tot nu toe – er maximaal 4 miljard per jaar (= 120 miljard) voor nodig te hebben. Wordt hier weer ergerlijk (expres) zwaar geblunderd?
    Kunnen ministers nog wel rekenen zo vraag je je af?
    Maar het echte PBL-vuurwerk vind je in de link hieronder. De boeren vertrouwde het rekenwonder van de regering niet en lieten het e.e.a. onafhankelijk onderzoeken en wat bleek? Het PBL had het zwaar mis…
    https://www.melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2019/pbl-geeft-toe-dat-halvering-vleesconsumptie-nauwelijks-bijdraagt-aan-reductie-broeikasgassen/b24g4c50o4501/

    • Ronaldo, bij het laatste debat over dit onderwerp in de 2e Kamer was er al kort en soortgelijke discussie tussen Baudet en Jetten.
     Jetten beweerde dat die 1 miljard (per jaar) niet waar was omdat Baudet volgens hem zaken wel meerekende die Jetten niet relevant vond en daarom op 1 miljard uitkwam. Volgens Jetten waren de kosten niet hoger dan 300 miljoen per jaar.

     Zeker sinds vanmiddag heb ik de neiging om Baudet te geloven en niet Jetten.

     • @Joop,
      Da’s in verhouding hetzelfde als NRC betoogd. Lekt het PBL al informatie terwijl de berekingen nog niet klaar zijn? 🤭

      Wat mij sowieso opvalt is de poging zoveel mogelijk ‘posten’ van Baudets ‘investeringskosten’ af te trekken… Zo spreekt Jetten over aardgas dat je niet meer gebruikt alsof je straks niet voor groene elektriciteit zou moeten betalen. 🤔
      Hij ziet de fossiele miljarden als ‘aftrekpost’. 🤓
      De PBL-medewerker verklapte in NRC: de subsidies via (ODE) belastingen op je energierekening zien wij ‘overdrachten’. Die tellen niet mee.. (???)
      Voilà, da’s nu al 10 miljard per jaar – DAAROM is de energierekening juist zo hoog en hebben we ‘koopkrachtplaatjes’ gedonder. Straks zijn de bedragen veel hoger! ☝🏿

      Overigens: Het antwoord van de regeringspartijen gisteren in het journaal: Koopkrachtplaatjes repareren daar doen we niet aan. Dat u het maar weet beste burgers…
      Wiebes in het Journaal: Maar het waren slechts ‘ramingen’ hoor… 😖
      En Klaas Dijkhoff: Sorry, maar ik heb geen zak met geld. 🥳
      Zie hier het regeringsklimaatmotto in de praktijk mensen: Eens gejat, blijft gejat! Corrigeren daar doen ze niet aan!
      Of nog korter: Foutje… Bedankt! 🤑

      • We hebben toch de “pluk ze” wetgeving om crimineel verkregen geld af te pakken? Of geldt dat niet voor de overheid?

      • Onze (r)overheid gaat altijd vrijuit Joop. Dat heet legale diefstal. En als het niet legaal is, dan maken ze het wel legaal.
       Ze zijn van hetzelfde pak als ‘onze’ ING-bankdirecteuren die vrolijk crimineel geld faciliteren in hun ‘witwasfabriekje’. En als ze gesnapt worden is er de Opperbank DNB die ineens als toezichthouder doet alsof z’n neus bloedt en genoegen neemt met een onderzoeksrapportje van een door de ING ingehuurd kantoortje. En minister Hoekstra voert wel even – voor deze kartelheren – een toneelstukje op zodat de Kamerleden net zo goed bedonderd worden.
       Maar da’s allemaal klein geld vergeleken de Capo di capi, de ECB, die natuurlijk aan verboden monetaire steun doet en alle Europese spaargelden en pensioenen met kunstmatige ultra lage rentes ‘afroomt’ t.b.v. van de (goedkope) herfinancieringen van staatsschulden van (zuidelijke) overheden. Europa kost de burger al 20% van zijn pensioengeld. Kijk, da’s pas het echte werk!
       Lange leve de euro….

  Comments are closed.