ECB bergt haar injectiespuit op

  1
  271

  Leestijd: 2 minuten.

  We mogen toch wel spreken van een mijlpaal, de Europese Centrale Bank gaat stoppen met het maandelijks pompen van miljarden in de euro-economie. Sinds maart 2015 heeft de ECB voor dik 2500 miljard obligaties opgekocht van banken in ruil voor cash. Omdat de banken zo makkelijk aan goedkoop geld konden komen, daalde de spaarrente naar nagenoeg nul.

  Maar ook de obligatierente kreeg een tik mee en daarmee kwamen de pensioenfondsen in de problemen. De rendementen werden te laag om solide pensioenen voor iedereen in de toekomst te garanderen. Aan de andere kant heeft, met enige vertraging, de beschikbaarheid van goedkoop geld de economie ook gestimuleerd. Consumenten konden goedkoper lenen en zagen opeens hun kans schoon af te komen van een huurhuis waar de huur elk jaar alleen maar oploopt. Het gevolg was een run op koophuizen met excessen in de grote steden. De ECB verwachtte dat we al in 2016 uit de crisis zouden zijn, het werd ietsje later. Maar inmiddels staat de werkloosheid op 3,9%, de groei tempert al iets maar blijft toch tegen de 2% aanhikken. De inflatie is verwaarloosbaar en de lonen stijgen.

  In feite lopen we een beetje achter de ontwikkelingen in de VS aan, waar de centrale bank, de Federal Reserve, de banken eerder dwong tot het opschonen van de balansen en stopte met haar miljardeninjecties toen de economie weer bromde.

  Inmiddels is dat proces in Europa ook volop in gang, de financiële stabiliteit groeit, zelfs stoute jongen Italië begint bij te draaien en komt met een meer solide begroting. Doordat de groei in de VS eerder terug kwam, kon de Fed al eerder het pad van de renteverhoging inslaan.

  Het feit dat de ECB nu in december voor de laatste maal 15 miljard in de economie pompt, wil nog niet zeggen dat de rente bij ons ook meteen gaat stijgen. De banken kunnen nog even vooruit, het hoogtepunt van het herstel is in feite al weer voorbij dus de vraag naar krediet zal iets afnemen. Maar gaandeweg de tweede helft van 2019 zullen de banken toch droog komen te staan en dat betekent langzaam een normalisatie van het rentepeil. Een normalisatie die in 2020 zal doorzetten. Nou moeten we niet meteen aan grote percentages denken, maar elke procentpunt dichter bij de rekenrente is voor de pensioenfondsen al een wereld van verschil.

  Ook moet de opgeblazen balans van de ECB weer langzaam leeglopen, de centrale bank moet de opgekochte spullen de komende jaren ook weer kwijt, wat een drukkend effect heeft, maar toch. We kunnen rustig stellen dat het klimaat voor de vastgelopen onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel de komende tijd zal verbeteren als de rente weer wat gaat stijgen.

  Anderzijds zal het weer wennen zijn dat geld lenen een prijs heeft, overigens een gezond principe in de economie. Een aanmoediging voor landen met een hoge staatsschuld om die verder terug te brengen. Problemen in de economie zijn pas over vijf tot tien jaar te verwachten als mensen die nu voor een prikkie-hypotheek een huis hebben gekocht worden geconfronteerd met een hogere hypotheekrente.

  1 REACTIE

  1. De ECB gaat haar saldo aan obligaties niet afbouwen. Daarin vergist de auteur zich. Van de oobrengst van obligaties koop ze weer nieuwe. De rente op de staatsschulden kan daarmee laaggehouden worden.
   Ze koopt evenwel niet gelijkmatig op wat ze verkoop van een land. Per land zullen er verschuivingen plaatsvinden in de hoeveelheid obligaties die zij aanhoudt. Hiermee kan zij nog (politieke) invloed uitoefenen.
   De vermogenoverdracht van spaarders en pensioenfondsen naar voornamelijk staatschulden gaat dus de komende tijd onverminderd door. Wellicht dat de rente iets stijgt, maar de ECB zal er veel aangelegen zijn het voor de overheden van de lidstaten zo lang mogelijk laag te houden.

  Comments are closed.