Echt, dames en heren, de Duitse democratie is niet in gevaar

  13
  635

  Leestijd: 4 minuten.

  De afgelopen dagen zag menigeen weer spoken, bruine spoken. Vooral in Duitsland zelf. De extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) had de christendemocratische CDU en liberale FDP op het verkeerde been gezet. In de deelstaat Thüringen had ze met haar stemmen een onbeduidende liberaal aan het premierschap geholpen. En meteen vlogen de waarschuwingen je om de oren.

  De Duitse democratie was in gevaar. Misschien nog niet acuut maar zo was het ‘toen’ ook begonnen. Met democratische partijen die zich hadden verkeken op de nazi’s. En dat de AfD haar eerste grote politieke succes in uitgerekend Thüringen had geboekt, moest helemaal te denken geven. Daar was men ‘toen’ als eerste bezweken voor de louche charmes van A. Hitler. En over wat er volgde hoeven we het niet meer te hebben, toch?

  De makke van analogieën is dat ze zelden kloppen. De geschiedenis gaat vrijwel nooit op herhaling. De AfD is zeker geen frisse club. De nazitijd was volgens partijleider Alexander Gauland ‘slechts een vogelpoepje op duizend jaar succesvolle geschiedenis’. De holocaust wordt niet ontkend maar wel gebagatelliseerd. Antisemitisme en vreemdelingenhaat staan niet in het partijprogramma maar vormen wel vaak de praktijk. En de leider in Thüringen, Björn Höcke, is zo extreem dat de kameraden hem bijna uit de partij hadden gezet.

  Dat is, kortom, een gezelschap waar je als democraat beter geen zaken mee doet. Vergeleken met de AfD zijn de PVV en Forum naaikransjes. Maar dat wil nog niet zeggen dat de AfD sterk genoeg is om de democratie te bedreigen.

  De angst van de Duitsers voor een reprise van 1933-’45 zit diep. Het mag nooit meer voorkomen. De bijpassende mantra’s zijn ‘Nooit meer’ en ‘Wees altijd op je hoede’. In geen enkel ander land te wereld is men zich zo bewust van zijn criminele uitwassen. Boete doen is onderdeel van het staatsceremonieel. En vaak schiet men in een kramp als er iets gebeurt dat zou kunnen herinneren aan de slechte oude tijd.

  Die dingen gebeuren ook met enige regelmaat. Rassenhaat en islamofobie steken vooral in het oosten, de voormalige DDR, maar daar niet alleen, met verontrustende regelmaat de kop op. De AfD is in sommige deelstaten goed voor een kwart van de kiezers. Ze is in de Bondsdag de grootste oppositiepartij. Maar dat komt niet alleen of vooral door de nazistische inborst van haar aanhang. De AfD is net als de PVV en Forum in de eerste plaats een protestpartij. Maar wel één met een dikke bruine rand.

  Het extreemrechtse populisme kent vele nationale variaties. Maar één ding hebben ze gemeen: hun kiezers voelen zich in de steek gelaten door de gevestigde partijen. En die partijen hebben daar vaak nog geen afdoende oplossing voor gevonden. De vuistregel dat centrumrechtse partijen de rechter flank moet afschermen en de opkomst van extreemrechts moet voorkomen, blijkt vaak niet meer op te gaan. Het onbehagen is vaak onbestemd maar daarom niet minder groot. In dit troebele water gooien de populisten graag hun netten uit.

  Duitsland is dus niet uniek. Als iets opvalt aan de situatie bij de oosterburen is dat het lang geduurd heeft voor het rechtse populisme zich liet zien. De Fransen hadden al heel lang de familie Le Pen en in de polder hadden we Pim Fortuyn en Geert Wilders al lang voor de AfD opdoemde. Van tijd tot tijd doken er wel extremistische clubjes op maar ze ontstegen zelden het niveau van de splinter. Pas na de vluchtelingencrisis van vijf jaar geleden begon de partij echt, en dan ook snel, te groeien.

  Iedereen is erover eens dat het gat op rechts zo snel mogelijk gedicht moet worden. De partij die daarvoor als eerste in aanmerking komt is de CDU van Bondskanselier Angela Merkel. Maar de CDU is onder Merkel een pragmatische middenpartij geworden. In het midden viel de winst te halen maar daardoor haakten veel conservatieve kiezers af. De discussie bij de christendemocraten spitst zich nu vooral toe op de vraag: hoe halen we na het tijdperk-Merkel die veelal naar de AfD weggelopen kiezers weer terug?

  Net als bij ons in de polder is het antwoord steevast: hun zorgen serieus nemen. Dat klinkt aannemelijk maar blijkt in de praktijk toch lastig. Het vertrouwen dat de gevestigde partijen hebben verspeeld, winnen ze niet één-twee-drie weer terug. Dat kost tijd. En je moet er de juiste mensen en het juiste beleid voor hebben.

  In Thüringen lukte het niet omdat de CDU daar een gedemoraliseerde club is met een aangeslagen leider. De christendemocraten waren altijd de grootste, 20 jaar geleden zelfs met de absolute meerderheid, en nu zijn ze kleiner dan de AfD. Dat knaagt en ondermijnt. Dan doe je soms gekke dingen en laat je je door de AfD in de luren leggen. Wie met de AfD een politicus van het kaliber dorpspomp tot premier kiest, is vooral een amateur. Het is een taboebreuk, zonder meer, maar één uit onbenul en niet uit sinistere berekening. De blunderborsten werden snel tot de orde geroepen. Het bruine monster is echt niet van de ketting.

  De AfD is een probleem, zeker in de voormalige DDR. En de gevestigde partijen moeten aan de bak. Maar de democratie met haar instituties, onafhankelijke rechtspraak, vrije pers, actieve vakbeweging en mondige burgers, kan ook in Duitsland een stootje hebben. Wie zich met reden zorgen wil maken over de democratie, kan beter naar de VS van Donald Trump kijken.

  13 REACTIES

  1. Deze man (Jan) kijk toch eens hoe democratisch Duitsland is wat betreft personeel zaken oa herr directeur is nog steeds “de leider“ en de rest houdt zijn mond. Ik ben zelf or lid van zo’n bedrijf het is verschrikkelijk. Ja hoor aan het eind van het verhaal het is Trump zijn schuld weer!!!

  2. Ronaldo Haasnoot. Het sombere wereldbeeld van jou, wil ik het nog wel wat erger maken: Ja, er was in die oudejaarsnacht in Keulen sprake van een afschuwelijke respectloze sexuele aanval op vrouwen door hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse illegalen. Aanranding,verkrachting, beroving en mishandeling. En maar 2 daders veroordeeld. . In Nederland wemelt het ondertussen in “Opsporing verzocht” ook van “lichtgetinte” daders. Dat is allemaal niet best. Maar het is jou, internet-speurder toch ook wel bekend dat het in Mofrika van oudsher wemelt van de nazi-clubs. Google maar op extreem-rechts en je valt echt uit je stoel. Daar gaat het hier echter ook niet om. Je bent nog geen misdadiger als je illegaal in Duitsland bent, dat ben je pas als je een misdrijf begaat. De AFD maakt dat onderscheid niet en via die haatzaaierij werden en worden er buitenlanders belaagd en vermoord. Iedereen die enige sympathie voor dat tuig betoont, heeft van de geschiedenis niets geleerd. Omdat hoofdzakelijk rechts-extremisten op die partij stemmen zal ook de fatsoenlijke Duitser zich walgend afwenden en denken: Niet nogmaals een schrikbewind met een “leider” die alle mensenrechten aan zijn laars lapt.

   • @Glasnjet,
    Je bent nog geen misdadiger als je illegaal of vreemdeling bent zeg je maar wel als je als Duitser AfD’er bent? Dat impliceert u betoog toch? Da’s toch wel heel krom… ?
    Is de AfD – die niet eens 10 jaar bestaat – verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog van pakweg een eeuw geleden? Da’s juridisch, menselijk, ja zelfs natuurkundig een onmogelijkheid. ? Maar goed… stel, voor de discussie – in uw geschiedkundige context – dat er een Hitler opstaat in Duitsland anno nu. Wat kan hij dan doen? Engeland, Frankrijk hebben atoomwapens. Zelfs het kleine Israël zou heel Duitsland kunnen platgooien met hun (illegale) atoomarsenaal.
    Uw zorgen lijken mij in geschiedkundige context dus niet terecht. De omstandigheden van toen maakte de macht van Hitler mogelijk. Die zijn er voor Duitsland niet meer.

    Als je als hedendaagse Duitser tegen immigratie en tegen de euro bent waar moet je dan op stemmen Glasnjet? AfD IS bij mijn weten het enige alternatief in dat land. ?
    60% Van de AfD stemmers zijn proteststemmers (zitten ook veel fatsoenlijke West-Duitsers tussen) zij zijn tegen het beleid van Merkel, maar haar CDU/SPD gaan stug door op de ingeslagen weg. Wat moet je als tegen-stemmer dan???

  3. Dat er van alles mis is met de democratie in Europa is al lang geen geheim meer. Zolang de kapitalisten stemmen en het voor het zeggen hebben zal hierin niets veranderen. Mensen die denken dat Europa nog een democratie is zijn naïef.
   De kapitalisten hebben het voor het zeggen niet het volk.
   Ik behoor tot de verloren generatie ,d.w.z mensen die geboren zijn tussen 1960 en 1980 een eigen huis heb ik allang opgegeven, dat zit er nooit meer in. Maar het ergste vind ik dat ik waarschijnlijk ook naar mijn pensioen kan fluiten. Er schijnt een grote meerderheid in Nederland te denken dat alle pensioengerechtigden veel geld of bezittingen hebben, dit is je reinste kolder. Rijke pensioen gerechtigden verhuizen allemaal naar het zonnige zuiden van Europa waar de oude mens nog wel in tel is. Andere ouderen kunnen dit nooit.Werkzoekenden en bejaarden zijn de armste mensen van de toekomst, de maatschappij kotst hun uit en gunt ze het licht in de ogen niet. Wie niet werkt zal niet eten immers ! De democratie is dood en V.V.T. !!
   Logisch dat veel mensen niet meer stemmen.

  4. Ronaldo Haasnoot. In jouw commentaar draaf je door met de ontkenning dat de AFD verworden is tot een “bruine” partij, vervuld van vreemdelingenhaat. Verder blijkt dat je je al aardig het taalgebruik van leermeester Baudet hebt eigengemaakt: Vieze racist (racist is genoeg hoor), (c)kordon-sanitair. kartel, het kan niet op. Bij 50+ had je die woordenschat vast niet tot je beschikking. En dan die leugens: Wie is er nou voor het “ongecontroleerd” binnenlaten van asyl-zoekers? Maar dat gebeurt immers helemaal niet. En ik zou daarom iemand een “vieze racist” noemen? Dat is niet mijn stijl Noot. Wil je dat in het vervolg dus asjeblieft laten. De AFD groeide inderdaad als kool in de voormalige Bundesländer, Hoewel in het oosten van Duitsland slechts 3% allochtoon is, blijft xenofobie echter de belangrijkste drijfveer. In Duitsland zal een crypto-nazipartij echter nooit een schijn van kans maken. En dan dit: Ik ben ook gepensionneerd, Maar mijn huis is met Hollandse zuinigheid afbetaald. Mijn jonge buurman zag zijn hypotheekschuld met 3/4 afnemen (nu 1,3% rente), dank zij Draghi. Dat gun ik hem van harte zoals ik jou je merkwaardige opvattingen omtrent “kordon sanitair” en “kartel” gun.

  5. In zijn ijver om alle heksen en demonen die het Avondland en in het bijzonder de EU belagen te benoemen springt Ronaldo Haasnoot hijgerig van de hak op de tak en noemt Merkel HET (let wel HET) probleem van alles in Duitsland. Een partij vol met fascisten, racisten, holocaust-ontkenners en antisemieten is dus GEEN probleem daar voor hem. Dan die gaarkeukens: Zwervers, drank-en drugsverslaafden zijn er helaas altijd geweest. Gaarkeukens, voedselbanken en nachtasyls zullen er daarom altijd blijven ook. Dat heeft andere redenen. Uitkering en huurtoeslag helpen deze mensen niet. Maar Kijk nou eens naar wat er gebouwd wordt; appartementsgebouwen met krankzinnige koop- en huurprijzen. En ze zijn direct weg. Starters, ja, die hebben het moeilijk. De welvaart is in Europa met sprongen vooruitgegaan. Ergens las ik dat de middenklasse failliet was. Nou vergeet het maar. Het geld klotst bij de plinten op. Dure huizen, dure auto’s, jachten die je vroeger alleen in St. Tropez zag, golfbanen, wereldcruises, het kan niet op. Er is genoeg mis in Europa en de wereld. Maar in de EU niet op financieel gebied. Als het niet te dom is kan ieder kind hier de Mastertitel halen.(in de Filosofie of de sociologie)

   • Waar Glasnjet aan voorbij gaat… Ten eerste groeit de AfD razend snel door proteststemmen tegen het regeringsbeleid. Dat heeft dus alles met Merkel te maken. Die mensen zijn stemmers die weglopen bij de CDU en SPD naar de AfD. Zijn dat nu holocaust-ontkenners of ontkent Glasjnet gewoon simpelweg hun protest?
    Noem ze fascisten, racisten en klaar is kees (pardon Glasnjet). ?
    Starters noemt hij bijna terloops – terwijl er al wordt gesproken over een ‘verloren’ generatie geen eigen huis meer kan kopen. Pensionarissen die de huur zien stijgen en de pensioenen zien dalen dat laat ie gemakshalve maar ‘links’ liggen. Het negatieve ECB-beleid – gesteund door Merkel en SPD – beschadigd natuurlijk meer dan je zou denken en het is bovendien diefstal van gewone mensen om Frankrijk en Italië te redden die de Europese begrotingsregels schenden.
    Hoe oneerlijk voor miljoenen mensen. Tja, de rijkeren lenen goedkoop… ??
    En over iedereen ongecontroleerd het land in laten, geen enkel woord. ? Ben je daar tegen dan benoemen we je als vieze racist. En blokkeren we je heel democratisch in een kordon sanitaire. De plee van het ‘democratische’ kartel.

    • Dat de democratie werkelijk in gevaar is geldt niet voor alleen voor Duitsland maar ook de EU. Alleen: het is niet de AfD die dat doet. Het is een linkse Europese Commissaris die oproept om het democratische bestel om zeep te helpen. ☠️
     ALLES wat het project EU = de integratie naar een transferunie – dreigt te blokkeren moet worden geëlimineerd. Dat het de werking van ons democratische systeem opblaast, dat ziet men niet ?, daarvoor is men blind.
     De ‘waardegemeenschap’ EU kent alleen ‘waarden’ toe als het ‘haar’ uitkomt en zint.
     Ja, ja, hypocriet en levensgevaarlijk.
     Blijft over: alleen pro-EU partijen?
     Is dat de ‘democratische’ bedoeling?
     Wat een hypocriete discriminatie en uitsluiting van stemmers die het niet met je eens zijn. Hier zien we het echte gevaar: extremistische EU-fanaten die er niet voor terugdeinzen de democratie te schofferen en op te offeren,
     https://nos.nl/artikel/2322436-timmermans-waarschuwt-tegen-samenwerken-met-extreem-rechts.html

  6. De VS is waarschijnlijk het meest democratische land ter wereld met zijn half miljoen gekozen functionarissen.
   Duitsland durf ik geen democratie te noemen
   Het voorbeeld hierboven vermeld, is daarvan een sterke aanwijzing.

   • De VS hebben een president die drie miljoen stemmen minder kreeg dan zijn opponent bij de laatste verkiezing.

    • Beste Mira – wat wilde u hier eigenlijk mee zeggen? Wij kunnen in ons land niet eens ons staatshoofd kiezen. Overigens was het verschil minder dan drie miljoen.

  7. Als ik zie bij Wikipedia (zie link) waar het AfD voor staat: is Merkel en haar politiek HET probleem. Dat lost het CDU dus never nooit op.
   Ik las laatst hoe trots de politiek in Ierland was dat ze de economische crisis heeft overwonnen. Maar net als in Berlijn en Nederland zijn daar de huren hoog geworden. Uitkeringstrekkers slapen in Dublin op de straat en de gaarkeukens stromen vol.
   De kunstmatige negatieve rente van de ECB blaast de koopmarkt op en beleggers storten zich op de vastgoedmarkt. Een woning huren of kopen – elementair als het is – wordt onbereikbaar voor veel gewone mensen.
   Het heeft de euro-zone gered, banken en de rijken rijker gemaakt. Het houdt de hand boven Franse en Italiaanse staatsschulden. Duizenden miljarden, voor het project eurozone. Trotse politici kloppen zich op de borst. En de gewone man…
   Tja, gaarkeukens..
   Duizenden miljarden, ECB, eurozone… Miljoenen mensen die Europa binnenstromen. Het kan niet op… Starks nog meer voor de Green Deal van de ambitieuze Timmermans. Vergeet men hier niet iets elementairs?
   Gaarkeukens, geen huis kunnen huren… Wat is hier mis?
   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Alternative_f%C3%BCr_Deutschland

  Comments are closed.