De echte zakkenvullers vind je in Hilversum

  2
  1239

  Leestijd: 1 minuten.

  Politici verdienen lang niet slecht. Een Tweede Kamerlid vangt ruim een ton per jaar, een minister een dikke 180.000 euro. Ook is er sprake van ruimhartige wachtgeldregelingen, al waren die een aantal jaren terug nóg beter.

  Internationaal gezien loopt Nederland daarmee echter zeker niet uit de pas. In heel wat landen liggen de jaarsalarissen van parlementariërs en bewindslieden aanzienlijk hoger. En bovendien: als je echt je zakken wilt vullen met belastinggeld zit je op het Binnenhof helemaal verkeerd. Dan kun je beter in Hilversum aan de slag, bij de publieke omroep. Gevierde presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen schijnen tonnen meer te verdienen dan een bewindspersoon.

  Daaraan komt een einde, zo wil minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij stuurt een wetsvoorstel naar de Raad van State om de salarissen bij de met overheidsgeld gefinancierde omroep te beperken tot 181.000 euro per jaar. Voor dat bedrag kun je ook heel goed programma’s presenteren, zegt de PvdA-minister in De Telegraaf. Salarissen van zes ton voor een presentator zijn volgens Plasterk “totaal niet nodig”.

  Dat lijkt mij ook. Bovendien is dat bedrag van 181.000 per jaar niet echt het maximum voor die vlot van de tongriem gesneden Hilversumse sterren. Want daar bovenop mag nog een vergoeding worden gegeven voor pensioenlasten en uiteraard een onkostenvergoeding. Je moet al heel voorzichtig declareren wil je dan niet zeer ruim boven de twee ton uitkomen.

  En daar komt nog iets bij. De aangescherpte wetgeving geldt alleen voor nieuwe contracten. Op bestaande salarissen mag volgens Europese regels niet zomaar worden gekort. Daarvoor geldt een afbouwperiode van zeven jaar. Van Nieuwkerk – die schijnt echt een kleine zes ton per jaar te incasseren – zit dus niet meteen op zwart zaad.

  De nieuwe wet is er trouwens nog niet. De Raad van State moet eerst advies uitbrengen en dit orgaan heeft vaak kritiek die tot aanpassingen leidt. En dan moeten de Tweede en de Eerste Kamer nog hun zegen geven aan de strengere regels. De wereld kan dus voorlopig gewoon blijven doordraaien.

  2 REACTIES

  1. De SP pleit hier al heel lang voor. De SP wordt dan ook lang niet door alle presentatoren van de publieke omroepen gewaardeerd, dat spreekt.
   Toch zouden mensen ook eens bij zichzelf te rade moeten gaan: ‘hoeveel geld heb ik eigenlijk nodig?’ Want ik sprak gisteren nog een meneer die zijn heupoperatie niet door laat gaan omdat hij de kosten van het eigen risico plus de noodzakelijke thuiszorgkosten niet aandurft. Hij komt niet in aanmerking voor bijzondere bijstand want daarvoor is zijn pensioentje dan weer net te hoog. En zo vist hij steevast achter het net. Geen recht op huur- of zorgtoeslag enz. Deze man heeft zijn hele leven lang gewerkt maar als laagbetaalde arbeider. Toch… heeft hij dan geen recht op wat meer armslag?
   Dus doe ik een oproep aan al die mensen die meer dan de Balkenendenorm verdienen: lever eens wat in. Daar eten jullie geen boterham minder om!
   Morgen ga ik demonstreren in Den Haag voor het Nationaal Zorgfonds. Zelf heb ik het goed – maar mijn hart bloedt voor al die mensen die van zorg afzien omdat ze het eigenlijk net niet kunnen betalen!

  Comments are closed.