Een beetje gelijk

  5
  228

  Leestijd: 3 minuten.

  De NAVO heeft het altijd over militaire dominantie, rapid reaction forces en de strijd tegen cyberwar, maar soms zijn de gevechten met woorden binnen de eigen muren net even belangrijker. Dat de Amerikaanse president Trump blazend van woede zou eisen dat de Europese partners meer zouden gaan bijdragen was bekend en zo gebeurde ook. Trump dacht zelfs aan 4% bbp in plaats van 2. Soms loeren de gevaren van binnenuit.

  Vanmorgen ging het dan ook meteen van dik hout zaagt men planken. Trump verweet Duitsland wel voor dik 22 miljard aan Russisch gas te kopen en zich nog eens verder afhankelijk te maken van de Russen door de pijplijn Nordstream 2 aan te leggen door de Baltische zee naar Noord-Duitsland. Dat betekent nog eens meer Russisch gas naar Europa en nota bene een ex-bondskanselier, Gerhard Schröder, heeft een dikke vinger in de pap. Daar kon bondskanselier Merkel het weer mee doen.

  ‘Moeten wij dat Duitsland dan verdedigen? Een Duitsland dat de gevangene is van Rusland, dat naar believen de gaskraan kan dichtdraaien’, aldus Trump. Pats, twee keer de vinger op de zere plek, Europa betaalt te weinig voor haar defensie en maakt zich inderdaad afhankelijk van Russisch gas. Beide weten we, maar de zaken even omdraaien is sneller gezegd dan gedaan. Terecht zei premier Rutte in 2020 wel weer eens te kijken wat er bij kan bij defensie, de andere landen schudden ook niet zo maar miljarden uit de mouw.

  Hetzelfde geldt voor het minder afhankelijk maken van Russisch gas. Dat kost jaren van nieuwe investeringen in duurzame energie.

  Gelukkig was het thuisfront van Trump wat verstandiger, op twee senatoren na werd gestemd om in de NAVO te blijven en werd de NAVO aldus erkend als belangrijk instituut met wederzijdse belangen. Opmerkelijk was ook dat toen dat thuisfront eenmaal eensgezind was, Trump in Brussel ook opeens een vriendelijker onderonsje met Merkel had.

  Die moet je net hebben over gegijzeld zijn door de Russen,  als Oostduitse heeft Merkel  jaren achter het IJzeren Gordijn gezeten en weet alles van Russische overheersing. Ze beet dan ook flink van zich af en verklaarde dat Duitsland het defensiebudget enorm heeft verhoogd en de grootste niet-Amerikaanse bijdrage in Afghanistan levert. Uiteindelijk wist Trump te melden dat hij een ‘heel goede verstandhouding’ met Merkel heeft. Ook de Franse president Macron is een ‘vriend’.

  NAVO-chef Jens Stoltenberg begon het ijzer meteen te smeden als het heet is. Waar hij eerst zei dat het niet in marmer is gebeiteld dat de NAVO altijd blijft bestaan, zei hij nu dat de NAVO meningsverschillen altijd te boven is gekomen. Vervolgens kondigde de Noor Stoltenberg nog wat zaken aan die moeten bewijzen dat het Europa ernst is. Tegen 2020 moeten er 30 bataljons, genoeg gevechtsvliegtuigen en 30 marineschepen binnen 30 dagen op elke noodzakelijke plek paraat kunnen zijn.

  Kortom, de sfeer op de eerste dag van de top is wat meer ontspannen geraakt en dankzij de Amerikaanse senaat ziet het er naar uit dat de NAVO deze onvoorspelbare en onberekenbare president wel zal overleven. Feit is dat Trump in wezen geen onzin uitkraamde en op twee zwakke plekken wees waar Europa aan moet werken.

  Feit is ook dat dankzij het massieve Amerikaanse militaire apparaat de NAVO bepaald geen tandeloze tijger is waar het Kremlin echt zijn vingers niet aan gaat branden. Maar zo lang Europa voor 40% afhankelijk is van Russisch gas heeft de Russische president Poetin meer  bewegingsruimte dan hij anders gehad zou hebben.

  Allemaal mooie en de nieuwste militaire spullen is aardig, maar een gaskraan is als het puntje bij het paaltje komt ook een effectief wapen, zeker midden in een koude winter. En politiek getinte twisten binnen de eigen muren kan de NAVO helemaal niet gebruiken.

  Stoltenberg kan tevreden zijn, onder druk van Trump zal geen Europees land het de komende jaren in zijn hoofd halen minder uit te gaan geven aan Defensie. En ook als Trump geen president meer is, blijft die erfenis nog wel even na-echoën.

   

  5 REACTIES

  1. Waarom zouden wij afhankelijk moeten zijn van Russisch gas, wij hebben in Europa en dus ook in Duitsland enorme mestoverschotten. Ook hebben wij veel afval. het moet toch mogelijk zijn om Europa volledig onafhankelijk te maken van buiten Europees gas.
   Zijn er dan geen deskundigen of geleerden in Europa die kunnen helpen van natuurlijk gas over te gaan tot biogas. Afval en mest genoeg toch.

   • Wij zijn afhankelijk van Russisch gas omdat het verreweg het goedkoopste is en betrouwbaarste
    Duitsland heeft wellicht al te veel geld weggegooid met de “Energiewende”

   • @Bert van der Meer,
    Er wordt inderdaad al het e.e.a. gedaan aan biogas overigens in combinatie met waterstof zelfs. Dit jaar wordt er 95 miljoen kuub geproduceerd. De plannen (link 2) zijn om dit in het jaar 2025 500 miljoen kub te realiseren. In de jaren daarna zelfs vele miljarden…
    Ik heb er al de nodige woorden en reacties aan gewijd in een eerder artikel op Frontbecher dit jaar. (Zie link 1)
    Even tussen door: @ Gerald, voor u link 4. Daar vind u het antwoord op uw reactie d.d. 9 april 2018 20.10 (link 1 moet-terpstra-gas-terug-nemen) waar u een opmerking m.b.t. vakliteratuur plaatste. U betwijfelde namelijk of het huidige aardgasnet wel voor (groene) waterstof gebruikt kon worden. Dat kan – zoals ik al suggereerde – dus vrij gemakkelijk.
    Maar dit even terzijde.
    @ Bert, u ideeën zijn dus terecht. Alleen duurt het waarschijnlijk wel tot na 2030 voordat er aardige volumes bereikt worden. Maar des al niet te min heeft het zeker wel een toekomst! Zeker in combinatie met waterstof. (Zie link 3) En… er wordt wel degelijk, wetenschappelijk maar ook in innovatieve projecten hard aan gewerkt. In dat verband wordt superkritische watervergassing wellicht een grote doorbraak op dat gebied – u vindt het in het artikel van link 1 – waarin staat beschreven dat het technologisch mogelijk is het aardgasprocede dat in miljoenen jaren gevormd is in enkele minuten na te bootsen. Natuurlijk, het staat nog in de kinderschoenen – dus voorlopig zal Russisch of als het aan Trump ligt Amerikaans aardgas voorlopig wel nodig blijven, maar… als antwoord op uw vraag: ook voor mest en afval is er weldegelijk een toekomst!
    Link – 1 https://frontbencher.nl/moet-terpstra-gas-terugnemen/#comment-5180
    Link – 2 https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-steeds-duurzamer-dankzij-innovatieve-groen-gas-technologie-~bea242bd/
    Link – 3 https://www.ad.nl/economie/noordelijke-provincies-maak-snel-werk-van-waterstof-als-alternatief-voor-gronings-gas~ab764068/
    Link – 4 https://nos.nl/artikel/2241034-wordt-waterstof-de-vervanger-van-aardgas.html

  2. Met de inkomsten van het gas kan Rusland het leger aan de grens staande houden dat leger waar de NATO ons tegen verdedigen (Amerika) moet.

  3. Rusland is natuurlijk net zo afhankelijk van al het geld – erg belangrijk voor s’lands begroting – dat het van Europa krijgt. Dit blijft natuurlijk onvermeld, want ja een vijandbeeld moet in stand gehouden worden…
   Voof het gedoe met de Oekraïne was er ontdooiing van spanningen en was Rusland een handelspartner. Maar ja, die Oekraïne. Een corrupt landje, zo groot als Frankrijk, natuurlijk liet de EU haar begerig oog er op vallen. Het Europese rijk moest uitgebreid worden tot waar het niet verder kan: de Russische grenzen.
   De bemoeizucht met binnenlandse zaken en een nieuwe geopolitiek was geboren. Natuurlijk: het probleem van deze oosterlijke bananenrepubliek was dat er als ex-sovjetstaat heel wat Russisch sprekende mensen wonen (zeg maar Russen dus). En er was een stukje subtropisch oud Russisch grondgebied en een prachtige oude marinehaven. Heel strategisch ook, de enige poort (op de basis in Syrië na) voor de Russen naar de middellandse zee.
   Je moet je handelspartner voor de lieve vrede ook wat gunnen natuurlijk. Maar nee…
   Europa wil geen vrede. Het wil uitbreiden naar het oosten. Het wil de bananenrepubliek Oekraïne en daarmee Rusland voor de kop stoten…
   Verscholen achter de NAVO, met het machtige moderne leger van Amerika, durft ze dat…
   Een EU, zonder een eigen leger…
   Een EU dat staat voor vrede, zeggen de politici in koor. Toch maken zij, van een handelspartner een vijand. Nu wil ze vast een leger. En is er weer een reden om nog inniger te zijn. Zou Trump daarom zo ‘vervelend’ doen? Stiekem om de EU een zetje te geven? U weet wel, geheime politieke redenen? Of is het toeval? Hoe dan ook, ze mogen hem wel dankbaar zijn, de eurofielen…
   Straks hebben ze een echt leger. Groot en sterk. Sterker dan de Russen.
   Als het aan Trump ligt…
   Wel handig natuurlijk, dan kan Amerika zich volledig richten op haar nieuwe vijand: China.

  Comments are closed.