Een eretitel voor oude knarren

  3
  433

  Leestijd: 2 minuten.

  Piet Hein Donner wordt minister van Staat, heeft het kabinet gisteren besloten. Hoe die keuze tot stand is gekomen, valt  niet zo makkelijk te zeggen. Volgens premier Mark Rutte wordt de titel alleen toegekend aan politici met een lange staat van dienst die niet meer actief zijn. Aan oude knarren dus. In die categorie valt Donner (ex-informateur, ex-minister, ex-vicevoorzitter van de Raad van State, zeventig jaar oud) ongetwijfeld. Maar waarom wordt de ene toppoliticus op latere leeftijd wel minister van Staat en de andere niet?

  Jan Peter Balkenende was acht jaar premier, maar minister van Staat is hij niet, in ieder geval nog niet. Te jong, zou je kunnen redeneren. Balkenende is 62, zijn tijd komt wellicht nog. Maar Dries van Agt? Ook een ex-premier (van drie kabinetten) en bijna 88. Hij is nooit minister van Staat geworden. Ruud Lubbers, die hem als premier opvolgde, was dat wel. Wim Kok, die daarna kwam, eveneens. Lubbers en Kok zijn inmiddels overleden, maar Van Agt is nog alive and kicking. Waarom werd hij bij benoemingen van ministers van Staat steeds gepasseerd? Te veel een rare flapdrol misschien, die zich uitdrukte in een soort Ollie B. Bommeltaal en die kort na de verkiezingen van 1982 opeens besloot de politiek te verlaten ten gunste van ‘onze koene keeper’ Lubbers? Rutte wilde gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet ingaan op ‘individuele gevallen’.

  Minister van Staat is eigenlijk niet veel meer dan een eretitel. Het staatshoofd kan zo iemand raadplegen over staatsrechtelijke kwesties, maar dat gebeurt zelden. Ook kan een minister van Staat worden gevraagd de regering te vertegenwoordigen bij bijvoorbeeld de begrafenis van een buitenlands staatshoofd. Winnie Sorgdrager deed dat laatste onlangs bij de uitvaart van de gewezen Amerikaanse president George H. Bush. Maar een duidelijke functieomschrijving is er niet. Om minister van Staat te worden hoef je zelfs niet eens minister te zijn geweest, want Herman Tjeenk Willink bekleedde dat ambt nooit. Wel was hij (net als Donner) jarenlang vicevoorzitter van de Raad van State.

  Op dit moment zijn er (inclusief Donner) acht ministers van Staat. Benoemingen vinden zelden plaats, maar dit jaar waren er al vier: naast Donner, Sybilla Dekker, Winnie Sorgdrager en Jaap de Hoop Scheffer. Er vielen er overigens ook twee af, namelijk Lubbers en Kok. Van de huidige ministers van Staat zijn er twee lid van de VVD, twee van de PvdA, één van D66 en drie van het CDA. Wie zou de volgende worden? Niet weer een CDA’er, gok ik.

  3 REACTIES

  1. Ik meen dat de koning(in) ook een zegje heeft in wie MvS wordt, en dat Beatrix geen al te beste verstandhouding met van Agt had. Enfin, beetje een eretitel zonder al te veel inhoud, kan ik niet echt wakker van liggen.

  2. Ik vermoed dat je allee maar minister van Staat kunt worden wanneer je meer dan zeer integer en deskundig bent. Dat je jezelf helemaal wegcijfert en bereid om je op te offeren voor VolkVorst&Vaderland. Wellicht geldt hier wel het Bijbelwoord: velen zijn geroepen, doch weinigen uitverkoren.

   • De man is onkreukbaar en in zijn stijfheid ook wel enigszins humoristisch. Maar vergis je niet – ik ben niet vergeten dat hij de man was die de aanzet heeft gezet tot de enorme huurverhogingen waar het volk nu onder zucht. Het CDA is vooral een kopie geworden van de VVD – ook al is nergens in de bijbel terug te vinden dat egoïsme en hebzucht tot de goede christelijke eigenschappen zouden behoren

  Comments are closed.