Een geluk bij een ongeluk

  1
  338

  Leestijd: 1 minuten.

  De Amerikaanse president Trump zegt het INF-verdrag over kernwapens voor de middellange afstand op en Nederland en Australië gaan binnenkort praten met de Russen over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17.

  Twee geheel verschillende dingen, maar ze hebben toch met elkaar te maken. Rusland zucht onder de Westerse sancties die zijn ingesteld na het annexeren van de Krim, de olie- en gasprijzen blijven nog altijd te laag om de kassa van het Kremlin weer te laten rinkelen en een nieuwe wapenwedloop met de Amerikanen om slimme raketten te ontwikkelen voor afstanden van 500 tot 5500 kilometer kost handenvol geld en dat heeft Poetin niet meer.

  Kortom, tijd om een vriendelijker gezicht te tonen en de dialoog met het Westen gaande te houden. Binnen enkele weken wordt er vermoedelijk in Wenen gepraat tussen de drie partijen. Rusland kan moeilijk nog ontkennen dat de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde afkomstig was van een Russische basis in Koersk. Natuurlijk hebben Russische officieren gerebelleerd en op de verkeerde knoppen gedrukt, maar het onheil is helaas geschied. Een schadevergoeding moet dan een pleister op de wonde zijn.

  De nabestaanden krijgen hun verwanten niet terug maar mogelijk een financiële vergoeding. Het kan het Kremlin wat miljoenen kosten, maar dat blijft een schijntje in vergelijk met het opheffen van de sancties bij voortdurend goed gedrag en mogelijk ook een nieuw INF-verdrag waarbij ook China aansluit. De voortgang van de militaire industrie bij het ontwikkelen van steeds slimmere (kruis)raketten met al of geen nucleaire lading en antwoorden daarop is schier eindeloos en zo ook de kostenrekening.

  Als die beperkt kan blijven is dat in het belang van alle atoommachten. En zo komen grote en op wereldschaal kleinere belangen (uiteraard bepaald niet klein voor de nabestaanden) toch bij elkaar.

  1 REACTIE

  1. Moeten we Donald Trump blijven steunen door de Russische sancties in stand te houden. De Oekraïne is de Krim voorgoed kwijt. Alleen een derde wereld oorlog riskeren zal daar verandering in kunnen brengen. Wie wil dat. Bovendien betaald Europa de hoogste prijs voor een derde wereldoorlog.
   Misschien is het ook zinvol naast China ook Noord Korea uit te nodigen voor het INF-verdrag. Noord Korea heeft inmiddels ook lange afstand raketten die zelfs het Amerikaans continent en Londen kunnen bereiken. Ze hoeven allen nog maar uit te vinden hoe ze kernkoppen op deze lange afstand raketten kunnen plaatsen.
   Natuurlijk moet Rusland een vergoeding betalen voor het leed van de neergeschoten vlucht MH-17. Misschien kunnen wij hun tegemoet komen door de sancties op te heffen.

  Comments are closed.