Een gewaardeerde traditie?

  1
  184

  Leestijd: 1 minuten.

  Uitgerukte ogen, afgerukte handen, zelfs een enkele dode, branden, doodsbange huisdieren – iedereen kent de gruwelijke gevolgen van het jaarlijkse vuurwerkfestijn met oud op nieuw. Al jaren roepen burgemeesters, diverse politieke partijen, politie, medici, hulpverleners, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en tal van andere betrokkenen om een verbod, op zijn minst van zwaar knalvuurwerk. Maar het kabinet weigert dat. Het afsteken van vuurwerk is nu eenmaal een ‘gewaardeerde traditie’, zei vicepremier Hugo de Jonge een half jaar terug. “De goeden moeten niet onder de kwaden lijden.”

  Waarom de overheid het niet aandurft de totaal uit de hand gelopen vuurwerkanarchie een halt toe te roepen? Omdat het kabinet – VVD en CDA voorop – terugdeinst voor impopulaire maatregelen. Een niet onaanzienlijk deel van de samenleving ziet het afsteken van vuurwerk als een onvervreemdbaar recht, waaraan nooit en te nimmer getornd mag worden. Zoiets als Zwarte Piet, zeg maar. Het kabinet is bang deze groep te bruuskeren, hoewel zelfs de PVV schijnt te ‘worstelen’ met de materie. Toen het ging om miljardendouceurtjes voor het bedrijfsleven kende premier Rutte geen enkele schroom, ook al was bijna de hele samenleving tegen. Maar als het het aanpakken van de vuurwerkoverlast betreft, is hij minder doortastend.

  Toch is er nu een oplossing in de maak. Een schijnoplossing beter gezegd, want je kunt je ernstig afvragen hoeveel effect ze zal hebben. Dertien grote en een aantal kleinere gemeenten gaan komende oudejaarsnacht experimenteren met ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’, schrijft de Volkskrant. Bewoners moeten zelf vragen om als vuurwerkvrije buurt te worden aangemerkt. De gemeente levert vervolgens de markeringsborden. Maar verder bemoeit ze zich nergens mee. De buurt is geheel verantwoordelijk voor de handhaving.

  Eerdere proeven met deze methode in Den Haag schijnen niet onsuccesvol te zijn verlopen. Maar daar ging het vooral om vuurwerkvrije zones rond ziekenhuizen en kinderboerderijen. Het is de vraag of een vrijwillig vuurwerkverbod ook zo goed zal worden nageleefd als dat van kracht zou zijn in ‘lastige’ wijken. En wie er dan op gaat toezien dat er daadwerkelijk geen vuurpijlen de lucht in gaan.

  Maar hoogstwaarschijnlijk zullen dat soort buurten helemaal niet worden uitgeroepen tot vuurwerkvrije zones. En de meeste andere wijken trouwens ook niet. “Veel buurtbewoners schrikken terug voor gedoe met de buren die wel graag vuurwerk willen afsteken,” zegt een woordvoerder van de gemeente Hilversum.

  Geef ze eens ongelijk. Het uitvaardigen van verboden is een overheidstaak. Net als de handhaving ervan.

  1 REACTIE

  1. Ik vind dat we niet zo moeten zeuren. Met een oog, of een hand valt best te leven. Dat vind ik zo mooi van VVD en CDA de enige partijen met het woord democratie in hun naam (op de jonge FvD na, natuurlijk) en wat betekent democratie? Juist ja, doen wat het volk wil. Zeker geldt dat het CDA omdat deze partij het volk dient en het als afgodendienst beschouwt wanneer zij gediend wordt door het volk. Het volk eist vuurwerk om de traditie van verminkingen tot de onderbuiktraditie behoort. Anderzijds wordt er natuurlijk op de grond gekropen om machthebbers te behagen en moet het vuurwerkvolk gewoon haar grote brutale bek houden, al wordt dat uiteraard keurig netjes geformuleerd.

  Comments are closed.