Een gruwel voor de Brexiteers

  0
  411

  Leestijd: 2 minuten.

  Nu de Britten uitstel hebben gekregen wat betreft de Brexit tot eind oktober, zullen ze eind mei naar de stembus moeten om hun voorkeur uit te spreken voor het Europarlement. Voor de Brexiteers een gruwel, voor de ‘remainers’ en kans om een ‘statement’ af te geven. Toch een soort referendum dus.

  De Britten bezetten nu 73 van de 751 zetels en zullen die, als de Brexit doorgaat, maar een paar maanden bezetten, van juli tot oktober. Met het vertrek van de Britten wordt de EU kleiner en dus ook het aantal zetels in het Europarlement, een minimale kostenbesparing, maar wie het kleine niet eert….

  46 zetels komen ter beschikking van mogelijk nieuwe leden in de toekomst, dat zal in elk geval Turkije niet zijn en andere kandidaten in de nabije toekomst zijn ook niet zichtbaar. De overige 27 zetels worden verdeeld, ons land krijgt er drie bij tot een totaal van 29, Frankrijk en Spanje krijgen er elk vijf bij, Italië drie en een aantal andere landen één.

  Dus krijg je de rare situatie dat na de verkiezingen drie gekozen Nederlandse Europarlementariërs op de reservebank moeten. Komt er geen Brexit blijven ze daar eeuwig zitten, komt er wel een Brexit dan schuiven ze op het pluche.

  Dat de Britten nu mee mogen stemmen is goed nieuws voor de Nederlandse ‘spitzenkandidat’ voor de socialisten Frans Timmermans, die een gooi wil doen naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. De Britten kennen geen christen-democratische fractie, waaruit de grootste concurrent van Timmermans stamt, de Duitser Manfred Weber. Nog altijd ziet het er naar uit dat de christen-democraten de grootste fractie blijven, maar het verschil met de socialisten zal kleiner worden. Weber en Timmermans staan dus beiden op de weegschaal, maar wie de meeste stemmen heeft telt helaas niet, de Europese regeringsleiders bepalen uiteindelijk wie voorzitter van de Europese Commissie wordt. Kortom, bondskanselier Merkel moet over haar graf gaan regeren en wie streept ze af op haar lijstje? Dat zal een belangrijk element zijn. Gaat ze blind voor Weber of denken alle anderen: alles beter dan straks een dictaat uit Berlijn c.q. Kramp-Karrenbauer? Geen uitgemaakte zaak nog.

  Zoals al eerder opgemerkt worden de Europese verkiezingen in het VK ook een soort referendum. De ‘leavers’ zullen hun gram spuien over het feit dat er onder de Conservatieve Partij onder leiding van premier May nog steeds niks is terechtgekomen van de Brexit. Die gaan dan voor de nieuw opgerichte Brexit Party van Nigel Farage die het prima doet in de peilingen. De ‘remainers’ zullen dan stemmen op een partij die bij de EU wil blijven, zoals de afsplitsing van Labour, ‘Change UK’ die een nieuw referendum wil. De kansen daarop liggen fifty-fifty, maar mogelijk net met zoveel plus aan ‘blijven’ als het oorspronkelijke referendum had aan de ‘leave’ – kant.

  Premier Theresa May kan al dit electorale onheil alleen afwenden door vóór de Europese verkiezingen haar deal alsnog door het Lagerhuis te jagen. Maar al helemaal na de onlusten in Noord-Ierland met dodelijke afloop gelooft niemand hier meer in. De aloude strijd tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland blijft haar schaduw tot in het heden werpen.