Een kinderhand is gauw gevuld

  25
  721

  Leestijd: 2 minuten.

  Het was weer een klassieker, vooraf een blaffend Europarlement, achterkamertjespolitiek, een konijn uit de hoed, niet acceptabel en ga zo maar door. Nou, een meerderheid in het Europarlement voor de uiteindelijke kandidaat van de regeringsleiders, de Duitse minister Ursula von der Leyen, zou ver te zoeken zijn. De sociaal-democraten wilden hun ‘Spitzenkandidat’ Frans Timmermans verdedigen, de liberalen hadden ernstige twijfels en de Groenen gruwden.

  Maar ja, een blaffend Europarlement bijt zelden of eigenlijk nooit, en ook nu niet. Von der Leyen hield vandaag een speech om zichzelf te promoten en daar kregen zowel de socialisten als de klimaatridders een visje toegeworpen, van haar eigen christen-democratische EVP was ze toch al zeker. Er moet in heel Europa een minimumloon komen (wie gaat in de Oost-Europese landen de premies daarvoor betalen), er moet een nieuw plan komen om vluchtelingen beter te spreiden (is al jaren mislukt door Oost-Europese tegenwerking) en een klimaatwet moet vastleggen dat Europa in 2050 niet meer CO2 mag uitstoten dan het opslaat of afbreekt. ‘Ons Franske Timmermans’ krijgt vermoedelijk als vice-commissaris deze dankbare portefeuille. Hoeft hij zijn tanden niet meer te zetten in die lastige Oost-Europese landen die een loopje nemen met mensenrechten, persvrijheid en onafhankelijke rechterlijke macht.

  En jawel, de Britten mogen er ook wel wat langer over doen dan 31 oktober om de EU te verlaten (Boris verslikt zich nu in zijn whisky). Kortom voor elk wat wils en genoeg voor twijfelende liberalen en sociaal-democraten. Het eindresultaat, Ursula had 374 stemmen nodig en het werden er 383. Wel erg krap, hakken over de sloot, maar dat is morgen vergeten.

  In haar speech veroorzaakte Von der Leyen enig gelach toen ze memoreerde dat het systeem van ‘Spitzenkandidaten’ transparanter moest worden. De Spitzenkandidaten van de christen-democraten, liberalen en socialisten waren net bij het oud vuil gezet bij gebrek aan enige overeenstemming onder de regeringsleiders. Bondskanselier Merkel mag dan een beetje trillen, in haar bovenkamer werkt het allemaal nog wel. Toen duidelijk werd dat EVP-kandidaat Manfred Weber kansloos was, schakelde ze naar de wens van de socialisten om dan maar Timmermans te doen, wetende dat die het ook niet zou redden. ‘Merkel is de regie kwijt’, kopten te kranten. Maar Merkel had haar absolute vertrouwelinge Ursula von der Leyen al lang in de coulissen. Tsja, als alle topkandidaten door een meerderheid worden afgeschoten kom je automatisch op de laag daaronder. En hoe minder eigenzinnig de kandidaat dan is, des te meer wordt die als plooibaarder en minder gevaarlijk gezien. En om in EVP-termen te blijven, zo geschiedde. En wie weet wat een eventueel volgende kandidaat van het derde garnituur had opgeleverd?

  En zo kreeg Merkel haar protegé Ursula precies waar ze haar wilde hebben. Ook als Merkel al is afgehaakt als bondskanselier blijft de telefoonlijn naar Brussel open. Nu maken uiteindelijk de regeringsleiders de dienst uit, maar het is toch wel makkelijk als je op het dagelijks bestuur van Europa, de Commissie, enige invloed hebt.

  Ursula is binnen en zal de eerste jaren proberen niet op al te veel tenen te trappen. Wat blijft hangen is dat het Europarlement het aureool van een zeer dure applausmachine houdt en dat we stilletjes toch een beetje blij moeten zijn dat de degelijke en financieel verantwoordelijk denkende noordelijke vleugel de Europese regering in Brussel blijft domineren.

  25 REACTIES

  1. Voor Eric Holleman. Hoewel er grenzen zijn aan mijn humanistische opvatting dat de Mens in wezen goed is, kan ik toch nog niet geloven dat Corné daar niet onder valt. Waar haalt hij die tenenkrommende zin “corpocratische grootkapitaal, multinationals banken en megolomane marxistische technocraten” nu toch weer vandaan. Dat verzin je toch zelf niet?. Marxisten en kapitalisten in samenwerking? Een oude communistische leus was: “Plutocratische. zionistische samenzwering van het Philips- en oliekapitaal”. Dat schelden is overigens een automatisme van Corné. Nergens is verder van hem een bijdrage te ontdekken die de moeite waard is. En dat is jammer. Maar terzake: De bron van alle ellende is en blijft het ultra-nationalisme van 4 landen in Europa. Sedert 1790 gaan Duitsland, Frankrijk, Engeland en Rusland elkaar regelmatig te lijf. Als de EU faalt zal dat allemaal terugkomen maar dan met landen erbij zoals China en de VS. Belachelijk? Met de Vredesvorst Poetin op het vinkentouw?. Daarom moet Europa ter afschrikking één worden op economisch, monitair en militair gebied. Alleen dat geeft zekerheid op vrede en welvaart en dat heeft niets met eurofilie te maken.

   • @Glasnjet 25 jul 00:06
    Op papier heeft u gelijk, maar ik zie een kruiwagen vol kikkers die bijeengehouden wordt door tweederangs politici die totaal niet verbinden. Kunt u zich een Europees leger voorstellen dat vastberaden de Russen of Chinezen te lijf gaat? Ik zie de kamervragen al en militairen die een missie te gevaarlijk vinden en zeker niet willen gehoorzamen aan generalissimo Macron.
    De euro is makkelijk op vakantie, maar is alleen te handhaven in een supranationale staat die er zonder burgeroorlog nooit zal komen. Denk maar aan het multi-etnische Habsburgse Rijk – cultureel een hoogstand – dat smadelijk uiteenviel in de Eerste Wereldoorlog. Europa is te democratisch voor een superstaat en daarom kunnen we maar het beste goede buren blijven en megalomane vergezichten vergeten. Voorlopig zorgen die voor veel chagrijn.

   • @Glasnjet,
    Dan moet Europa met de ECB niet zoals Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog de geldpersen aanzetten, waardoor de gewone arbeider de dupe is door geldontwaarding (pensioenwaardes die in rook opgaan) die niets anders dan een ordinaire diefstal is t.b.v. schuldenstaten.
    Zo bouw je GEEN eerlijk Europa van waarden op.
    Dit is een rijk stichten via roofbouw…

    • @Haasnoot 25 jul 13:48
     Dit is (nog) niet waar. Er is vreemd genoeg nauwelijks inflatie zoals in de Weimarrepubliek, maar de pensioenen zijn de dupe van de associatie van rente en dekkingsgraad die DNB nog moet uitleggen. Ik weet niet of het beter wordt met meer inflatie en een klein beetje indexatie.

     • @Holleman,
      Nog niet…. ???
      Het beleid van de Weimarrepubliek bestond uit fases dat in eerste instantie juist leek te werken.
      De ECB werkt via een omweg, gebruikt geldcreatie niet direct maar via obligaties, om de rentes te beïnvloeden. De eerste fase treft ‘slechts’ een deel van de bevolking. Maar let op fase twee komt er aan en men gaat verder… (zie link)
      U en velen met u zien m.i. het gevaar (nog) niet, maar in feite is de ECB nivellerend bezig en DAT is gewoon POLITIEK bedrijven. Zo ontstaat er momenteel een EU-instituut dat buiten alle parlementaire controle nivellerende politiek afdwingt.
      Ik vraag u: in welk EU-verdrag staat zo’n enorme politieke macht beschreven? ?
      Kijk u maar eens goed naar de praktijk – zie link – wat de ECB straks van plan is met mensen met spaargeld boven de 15.000 euro. Een communistische regering zou er jaloers op zijn een kapitalistisch systeem zo nivellerend naar haar hand te zetten. ✊
      Wat Corne zei en Glasnjet verwerpt is m.i. waar en goed verwoord. Er is m.i. een politieke coup in de EU gaande via rentemanipulatie. Een Weimarrepubliek waardig. Welkom in de (nieuwe) EUSSR van president Lagarde. ✊✊
      https://www.goudstandaard.com/nieuws/negatieve-rente-op-spaargeld

      • @De lezers,
       Correctie: 15.000 euro spaargeld moet 5000 zijn.
       Overigens is de link niet van de ECB zelf maar wat de vice-president van Stanly Morgan over de gevolgen van het nieuwe ECB beleid denkt.
       Frappant is evenwel dat de economen van het IMF onder Lagarde serieus bekijken hoe ze cashgeld kunnen digitaliseren om nog meer rente-invloed (geldmanipulatie) te kunnen uitoefenen. Zij pleiten voor het verbieden van cash en het heffen (= belasten van geld) van negatieve rentes gop de rekeningen van mensen van banken.
       Het is m.i. een vorm van nieuwe belastingheffen en een politiek van nivellering van spaargelden t.b.v. landenschulden. IMF-politiek. Naar de smaak van Macron…

      • Het verhaal in uw link klinkt onheilspellend. Maar ik zie eerder denivellering dan nivellering. Dat banken de burgers meer in rekening brengen vanwege de negatieve rente bij de ECB is ook vreemd. Als ik bank was zou ik liever hypotheken nemen met 0% rente dan geld aan de ECB lenen waarvoor ik rente moet betalen. Dat is wat de ECB wil: dat banken hun vermogen niet oppotten.
       Ik begrijp het allemaal niet. Voor banken en de ECB heeft geld een heel andere betekenis dan voor gewone stervelingen. Als de ECB geld drukt, is dat kennelijk geen criminele daad. Als u dat doet wel….

     • @Holleman, 25 juli 17.51
      Overigens: ook u heeft uw gelijk wat de Nederlandse regering aangaat. Niet alleen de ECB is schuldig aan de rampzalige situatie van onze pensioenen…
      Want de DNB en de Nederlandse regering zijn binnen de EU zelf toch ook wel heel vreemd bezig met hun rekenrente die voorbij gaat aan de werkelijke winsten die onze pensioenfondsen maken op de aandelenmarkten.
      Ter bevestiging want u denkt…
      En een actie die tegen de Staat wordt ingezet….
      Groet Ronaldo. ?
      https://www.ed.nl/mening/rekenrente-bij-pensioenen-is-strijdig-met-eu-richtlijn-de-maat-is-helemaal-vol~a9d0f03e/

  2. Glasnjet, of je nou 86 of 16 bent, niets doet af aan je hopeloos infantiele geraaskal en je vergeefse, verwoede en ziekelijke pogingen om mensen de “zegeningen” van je gedroomde utopia, de ronduit ONdemocratische EUSSR op te dringen, die er louter en alleen is voor het corpocratische grootkapitaal/multinationals/banken en megalomane marxistische technocraten, maar dat zal wel nimmer tot je verstopte hersenlobben door gaan dringen. Accepteer nou gewoon eens dat er een hele hoop burgers zijn die dat door jou bewierookte gedrocht totaal niet zien zitten.

   • Hallo Corné,
    Dit is geen twitter account waar je ongeremd je gal kunt spuien. Glasnjet heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en is Eurofiel. U niet. Laten we gewoon argumenten uitwisselen zonder in scheldkanonnades te vervallen.

  3. Glasnjet gooit al zijn frustratie er weer uit, smijt met namen, raast, tiert en het schuim komt weer uit z’n mond gedropen. Jongen, jouw tirade’s interesseert niemand wat, want alles wat je uitbraakt hangt van los zand aan elkaar. Je bent een ontzettend zielig personage die persé zijn wil en waan ideeen aan anderen op wil dringen. Hoog tijd dat je professionele hulp gaat zoeken.

  4. Zoek je heil dus absoluut niet bij de wartaal uitkramende eurofiel Glasnjet die met banale uitlatingen als “de EU is een “weldoener” rijp is voor een psychiatrische inrichting.

   • Aan Corné. Na een geheime missie voor het kartel schrok ik natuurlijk wel even van jouw diagnose en dacht: Zou het echt waar zijn? Op de divan bij mijn lijf-psychiater kregen mijn arrogante en banale karaktertrekken echter snel weer de overhand. “Hij noemt mij krankzinnig” begon ik, dat stoort mij. “Maar dat is heel normaal” lachte de bekende psychiater, “De ene gek scheldt de andere altijd voor gek uit. “Kijk, herr doctor”, barste ik los “Ik ben voor de EU en voor vrijheid en democratie en niet voor iemand als Baudet die zo democratisch is dat hij van schoolkinderen aanbrengers van leraren wil maken. Dan heb je H. lid van 50 plus maar trouwe propagandist voor PVV en FvD. En J. een exacte-wetenschapper, die,hoewel hij wel eens moeite heeft met stam + t, stemt op iemand, die zijn doctorstitel van Cliteur heeft gekregen. Ook wil iemand kinderen op de Middellandse zee laten ronddobberen, eigen schuld nietwaar?” “T’is inderdaad om gek van te worden” zei de gevierde psychiater; “maar u bent alleen wat overspannen hoor! Ga lekker in de tuin zitten lezen. Thuis gekomen pakte ik mijn favoriete boek. Het heette, heel toevallig : Door Gevaarlijke Gekken Omringd van WFH.

    • U bent zo arrogant en betweterig dat met u geen enkele discussie mogelijk is.
     Zelfs maar nadenken of een mening, die niet de uwe is, hout snijdt, kunt of wilt u eenvoudig niet; u bent verblind door uw eigen vermeende gelijk en dat getuigt niet van intelligentie. Zoals Einstein zei: “onderzoek alles en behoud het goede”.

     • Voor Joop. Zaterdag 20 juli werd ik 86. Van mijn 18 klein- en- achterkleinkinderen kwamen er in deze vakantietijd toch nog een paar op bezoek. Ik heb gelezen dat u een “zielig en gefrustreerd” persoon bent Opi. zei Martijn (19) maar ik zie alleen maar een gezonde vrolijke man zonder schuim om zijn mond. Ja, Tijn, een man die 3 taalfouten maakt omdat hij de spelling van de Vries en te Winkel nog hanteert wil mij opsluiten. Omdat ik een voorstander ben van een sociaal, economisch en militair sterk Europa. Voor Joop is dat b.v. al te veel. Behoud het goede enz. enz. is trouwens niet van Einstein hoor! Tessalonicenzen 5:21!! Toen zei Rommie een econoom: Ik kon met wat geleend geld en een hypotheek met 1%
      rente een huis van 4 ton bouwen. Het kleinste dorpje in Drente staat vol met dure nieuwe huizen. Ach, Corné heeft het hopeloos mis en Joop zal nog 2 jaar Baudet steunen en dan naar de VVD overgaan. Want een verloren stem is ook niks.
      Wat erg voor die man zei Yvette dat hij jou zo dom en gemeen neerzet. Zo ben je helemaal niet. Natuurlijk wel wat eigenwijs. Komop, zei ik snel we gaan buiten zitten. Leve de vrijheid van meningsuiting en Gezelligheid Kent Geen Tijd.

  5. Ronaldo Haasnoot is op zijn best als hij probeert de economie van de EU te analyseren. Hij doet dat op een redelijke en samenhangende manier maar samen met Eric Holleman beseft hij niet dat economie GEEN echte wetenschap is zoals de fysica en de scheikunde. Twee Franse economen (de namen moet ik opzoeken) kregen beide de Nobelprijs. De ene beweerde dat je de belasting flink moest verhogen maar de andere bezwoer dat je de belasting juist met de helft moest terugbrengen! Is dat niet leuk? Het lijkt wel astrologie en piskijkerij. Net als de sociologie en de psychologie overigens. Ik heb mijn tentamens tenminste gehaald, met veel discussie over Keynes wiens volgelingen ook geen oplossing voor stagflatie hadden. Als het echter over het “slangennest” EU gaat worden de complottheorieën weer van stal gehaald. Duitsland en Frankrijk zijn 2 Europese grootmachten. De ene Economisch en de ander militair. Wil je soms dat Malta en Polen bovengenoemde functies vervullen?. Zoek je heil daarom beslist niet bij creaturen als Syb Wynia, het warhoofd van Elsevier, te vergelijken met Leon de Winter, die in de klimaat-discussie met beweringen aankomt die te krankzinnig zijn om serieus genomen te worden.

   • Keynes was het idool van Joop Den Uyl. Toch leuk om te horen dat jij aan piskijkerij doet, zoals je zelf zegt.
    Ik ben aan de Universiteit in exacte wetenschap afgestudeerd: scheikunde met wiskunde en natuurkunde als bijvakken. Fijn dat jij ook vind dat ik wel een wetenschappelijke achtergrond heb. Mogelijk redeneer ik toch niet zo dom als jij wil doen geloven.
    En wat mijn achterdocht tegen politici en overheden betreft: ik ben door schade en schande wijs geworden.

  6. De Groenen hebben tegen Von der Leyen gestemd maar eisen vervolgens wel 4 commissariaten als ze wil dat de Groenen haar eregens voor aan een meerderheid helpen.
   Dit is je reinste chantage en heeft niets met democratie te maken. Maar als de Groenen toch onverhoopt hun zin krijgen is het volkomen terecht dat andere groeperingen precies hetzelfde gaan doen. Conclusie: de EU is onregeerbaar en een ondemocratisch moloch.

  7. @ Ronaldo Haasnoot 18 juli 10.06,
   Er zit nog wel wat meer in het konijnenhol ;
   https://tinyurl.com/y6dcywl4 + video
   De ‘groene revolutie’ is vooral een financiële revolutie. Het redden van de gefinancialiseerde kapitalisme staat daarbij voorop. De geplande biljoenen uitgaven voor het reduceren van CO2 dienen niet primair om de planeet te redden. De banken staan door ongecontroleerde ophoping van derivaten aan het begin van opnieuw een zware crisis. Dat zijn de werkelijke motieven. Dit is in eerste aflevering waarin Karel van Wolferen vooral ingaat op de door grote bankiers en big oil in de tachtiger jaren begonnen campagne om regeringen en bevolkingen ervan te overtuigen dat de door de mens veroorzaakte CO2 uitstoot maatschappelijke offers zal gaan vergen. Dit is een van de grootste misleidingen in de recente geschiedenis.
   + … Nu snap ik pas waarom de VVD plotseling zo met het milieu begaan is. We worden gewoon bedonderd. Eindelijk iemand die de link ziet. Heeft niks met klimaat te maken, en alles met de financiële sector. … reacties. En het slapende schapenvolk is nog steeds tevreden met de toegeworpen biks en keutelt braaf achter het partijkartel aan.

   • Al Gore, min of meer de uitvinder van de klimaathype, is stinkend rijk geworden aan het “klimaat”; dat zegt genoeg.
    De voorspelling over het klimaat bestaat voornamelijk uit een extrapolatie naar de toekomst van de hockeystick van Al Gore; onbewezen dus.

  8. Natuurlijk, wees daar maar bijzonder blij mee ; De groene staatsgreep is begonnen ; https://tinyurl.com/yxbjo98z -17-7-2019 Twee Duitse politici, Angela Merkel en Ursula Von der Leyen hebben hun klimaatdoelstellingen verscherpt. Zij volgen daarin de Franse president Emmanuel Macron. De gevolgen zullen gigantisch zijn, alleen al vanwege de hoge kosten. Een van de gevolgen is, dat Nederland de laatste beleidsvrijheid over het klimaat kwijt raakt.

   • @Corne, 17 juli 18:50,
    Dank voor de link. Het is duidelijk een één tweetje tussen Duitsland en Frankrijk. Rutte zal ongetwijfeld hiervan al lang op de hoogte zijn geweest. Het ‘valt’ als puzzelstukjes helemaal in het plaatje. ?
    Met een Franse politicus bij de ECB aan de geldpersen en een Duitse EC-voorzitter hebben Merkel en Macron niet alleen op de achtergrond de touwtjes (via hun ‘puppits’) in handen maar wordt er m.i. een soort coupe gepleegd want een politicus aan het roer van de ECB is tegen de EU-verdragen. ? Dus onder het motto klimaatcrisis federaliseren we snel verder…. Bah. ?
    Links zal wel blij zijn.
    Maar het zijn (ondemocratische) streken waar ik beslist niet van hou.
    Waanzin overigens dat Merkel alle kerncentrale’s sluit! Wat dat betreft is men m.i. wel gigantisch stom bezig. Ondertussen bouwt China en India – voor goedkope energie waarmee ze met goedkope arbeidskrachten goedkope producten maken – massaal kolencentrale’s. Het water blijft dus gewoon stijgen. Lang leve de globalisering van de economie!
    Ik zou voor dit soort producten de EU-grenzen sluiten….

  9. Tja en dat allemaal over de rug van de Europese belastingbetaler.
   Het is letterlijk 1 grote poppenkast en de burger laat zich lijdzaam in de maling nemen.

   • Zolang wij burgers genoeg te eten hebben en genoeg speeltjes hebben de dames en heren politici gewoon vrij spel. Wij zijn er gewoon mede debet aan dat de poppenkast gewoon door gaat. Dat zie je overigens ook binnen het onderwijs, gezondheidszorg, enz. De bazen beslissen en het gewone volk moppert wat, slaat stoere taal uit en dan hebben we het wel gehad. Alleen naar de dames en heren politici wijzen klopt gewoon niet.

  10. Het Europarlement bestaat in feite niet want we kunnen helemaal niet op een gewenste volksvertegenwoordiger kiezen. Het moet een Nederlander zijn en voor de Belgen en Belg, enzovoorts. Zowel de regeringsleiders als de volksvertegenwoordigers zijn geen Europeanen. Het zijn Europeanen met als hoofd agenda punt: eigen volk eerst.

  Comments are closed.