Een kudde gezocht voor het stemvee

  2
  493

  Leestijd: 2 minuten.

  De aankomende Europese verkiezingen gaan een oud adagium breken, ditmaal gaan ze weldegelijk ergens over. Het wordt echt een keuze tussen voor- en tegenstanders van de Europese gedachte. Voornaamste steen des aanstoots, de ongebreidelde instroom van economische gelukszoekers.

  Het onvermogen van de Europese regeringen om snel het kaf van het koren te scheiden en op de retourknop te drukken, gaat ze nu opbreken. De vraag is hoe ver de ‘anti-partijen’ gaan komen. Wat rechts-populistisch kan helpen, is dat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heel goed begrijpt dat de rechtse krachten verenigd moeten worden. Vandaag presenteerde hij in Milaan een grote rechtse fractie in het Europese parlement. Op het Domplein in Milaan stonden Geert Wilders, Marine Le Pen en negen andere leiders van partijen in Europa die het gehad hebben met een steeds hechtere Europese samenwerking en slappe standpunten over migratie.

  De nieuw te vormen fractie in het Europarlement is een uitbreiding van de ENF-fractie, de kleinste tot op heden met 35 zetels. Maar met verenigde krachten (en de huidige peilingen) kan deze fractie zo uitkomen op 76 van de 751 zetels en de vierde fractie worden. De Alternative für Deutschland waren er bij en Salvini hoopt ook dat de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orban aan boord komt. Die zit nu bij de christen-democraten, maar die pruimen hem niet meer vanwege zijn autocratische houding, ook al op gebied van migranten.

  Een aantal rechts-populistische partijen houdt zich echter op de vlakte, bang voor het stempel ‘extreem-rechts’. Zo lang je dat niet hebt kun je nog een beetje met alle winden meewaaien om een zo breed mogelijk kiezerspubliek te trekken. De Poolse regeringspartij PiS zit in dat kamp, zij drijft immers voor een groot deel op katholieke aanhang en dan moet je het niet te wild maken. Ook het Forum voor Democratie van Thierry Baudet sluit zich niet aan bij het nieuwe rechts-populistische verbond, als dat wel zo was kon dat op in totaal nog eens op 63 zetels extra rekenen. Kortom, als alle rechts-populisten zich zouden verenigen, zouden ze het grootste machtsblok kunnen worden in het Europarlement na de christen-democraten en dus boven de sociaal-democraten.

  Deze cijfers geven wel aan dat er echt iets aan de hand is in Europa, het stemvee komt in opstand en is bepaald niet langer ongevaarlijk, de comfortabele meerderheid van de gevestigde partijen wordt voor het eerst serieus bedreigd.

  In dat licht is het ook begrijpelijk dat premier Rutte een compromis heeft gevonden met Baudet om de degens te kruisen in de Rode Hoed onder leiding van Jeroen Pauw vlak voor de verkiezingsdatum. Hij gaat ervan uit dat zijn debattechniek en feitenkennis zal zegevieren, alles wordt nu ingezet om de geest van de anti-partijen terug in de fles te krijgen. Ter redding van de Europese gedachte.

  2 REACTIES

  1. Jammer dat het FvD zich niet aansluit bij het ENF (Europa van Naties en Vrijheid). Ik zie het als een tactische fout van Baudet. Citaat auteur: “Op het Domplein in Milaan stonden Geert Wilders, Le Pen en negen andere leiders in Europa die het gehad hebben met de steeds hechtere Europese samenwerking en de slappe standpunten over migratie.”
   Dat laatste duidelijk niet waar meer (zie link). Rutte, Hoekstra, gaan met gelijkgestemden migratie als hefboom gebruiken om op dit probleemdossier de autoriteit de Europese Superstaat te stichten. Met heuse straffen via economische dwangmiddelen (intrekking van subsidiëring) en het fysiek sluiten van binnengrenzen. Als federale staatslieden roeren ze de Europese ‘oorlogstrom’.
   Niet tegen migranten maar andersom: tegen naties die ze weigeren toe te laten… (?) Wat een paradox. Intern een soort geopolitieke oorlog te beginnen tussen Oost en West om migranten binnen te krijgen. Gelukkig hebben deze federale dwazen nog geen Europees leger. Maar nu weet ik zeker waar ik op ga stemmen: de fractie van Europa van Naties en Vrijheid (ENF).
   https://tpo.nl/2019/05/18/syp-wynia-mark-rutte-en-wopke-hoekstra-staan-klaar-om-de-oost-europeanen-te-straffen/

  2. Ik maar denken dat het om Europese verkiezingen gaat. Maar het gaat tussen Rutte en Baudet wie de grootste en de dikste heeft heet democratie. In feite gaat het dus om landelijke verkiezingen. Wie wordt de grootste, wie is de grootste, wie heeft de grootste. Daar gaat het om en nergens anders om. Ik blijf dus thuis want ik heb de grootste.

  Comments are closed.