Een lawine van creatief liberaal denken

  1
  506

  Leestijd: 2 minuten.

  De VVD blijft maar bezig zich te profileren. Aan de lopende band presenteert zij nieuwe plannetjes waarvan van te voren vaststaat dat die weinig tot geen kans van slagen hebben.

  Eerst was het vooral fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die in het oplaten van dergelijke proefballonnetjes grossierde. Nadat hij in het voorjaar al had bepleit de bijstandsuitkeringen te verlagen, stelde hij bij de Algemene Politieke Beschouwingen voor om misdrijven in achterstandswijken harder te bestraffen dan elders. Vervolgens opperde hij om kernenergie in te zetten in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

  Na Dijkhoff was het vorige week de beurt aan zijn nieuwe fractiegenoot Thierry Aartsen. Die hield een pleidooi voor hogere subsidies voor volkscultuur, zoals schutterijfeesten, carnaval en bloemencorso’s. Dat zou dan ten koste moeten gaan van de rijksbijdragen die elitaire kunstvormen als opera en ballet ontvangen.

  En gisteren mocht Malik Azmani, nu nog Kamerlid maar straks lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, een duit in het zakje doen. Azmani wil de staatssecretaris voor Asielzaken zijn ‘discretionaire’ bevoegdheden ontnemen. Die bewindsman heeft dan niet meer de mogelijkheid om uitzetting van vreemdelingen in ‘schrijnende gevallen’ te voorkomen. Volgens Azmani kan op die manier willekeur in het vluchtelingenbeleid worden tegengegaan.

  Al deze ideetjes hadden twee dingen gemeen. Ten eerste: er is niets over afgesproken in het regeerakkoord. Het stond de VVD dus vrij ze naar voren te brengen. Maar de coalitiepartners hadden eveneens de politieke ruimte om er ogenblikkelijk afstand van te nemen. En dat laatste gebeurde dan ook steeds.

  Het tweede gemeenschappelijke punt: het waren ‘rechtse’ voorstellen, die partijen als de PVV en FVD niet makkelijk zouden kunnen afwijzen. Dat deden ze dan ook niet. Maar toch reageerden die twee populistische partijen negatief: ze verweten de VVD met ‘losse flodders’ te schieten en voorspelden dat de liberalen niet zouden doorzetten bij tegenstand in de coalitie. Een voorspelling die uitkwam.

  Natuurlijk doen alle coalitiepartners zo af en toe onhaalbare voorstellen, alleen bedoeld om het eigen profiel op te poetsen. Zoiets kan een partij echter niet te vaak doen, want anders komt haar betrouwbaarheid in het geding. Dat zou je althans denken. Maar de VVD trekt zich er niets van aan en gaat gewoon haar gang.

  Voor ernstige problemen heeft dat nog niet gezorgd, want in de opiniepeilingen is de VVD nog steeds met vrij ruime voorsprong de grootste partij. Maar het beoogde effect blijft voorlopig ook uit, want volgens diezelfde polls doen ook PVV en FVD het nog altijd prima. De PVV is nog steeds de tweede partij van het land en FVD veruit de grootste stijger.

  Zeker met het verkiezingsjaar 2019 voor de boeg moet daarom gevreesd worden dat de VVD niet zal inbinden, maar er juist nog een schepje bovenop zal doen. Dat betekent dat komende maanden een lawine van creatief liberaal denken op ons af zal komen. Om te beginnen aanstaande zaterdag, als in Den Bosch het najaarscongres van de VVD plaatsvindt. Bijstand, achterstandswijken, kernenergie, volkscultuur en asielbeleid hebben we al gehad. Wat valt er nog meer te verzinnen? Ik gok op iets met Zwarte Piet. Gisteravond nam Dijkhoff hierop al een voorschotje.

  1 REACTIE

  1. Creatief denken om stemmen te trekken doen toch alle partijen. Tot heden doet de VVD het niet slecht. Misschien is de VVD wel de partij die het beste aanvoelt wat het volk graag wil horen; waar het volk helemaal blij van wordt. Waar het volk enthousiast van wordt. Nu maar hopen dat ze nog voldoende lekkere kontjes en leuke smoeltjes in de aanbieding hebben dan blijft de VVD ook in de Eerste Kamer de grootste fractie.

  Comments are closed.