Een Nederlandse superheffing?

  5
  415
  henk van lierop/frontbencher/carola schouten

  Leestijd: 1 minuten.

  Er was lang op gewacht, maar in 2015 was het dan zover. Het melkquotum werd afgeschaft. Voor de Nederlandse boeren betekende dat het afschaffen van de zogeheten superheffing op teveel geproduceerde melk.

  Het afschaffen van de superheffing zette de melkveehouders aan tot flinke investeringen. De uitbreiding van de melkveestapel leidde niet alleen tot de productie van meer melk, maar ook tot meer mest, ofwel meer uitstoot van fosfaat. De Europese norm aan de hoeveelheid fosfaat in ons land, het fosfaatplafond, kwam in het geding.

  Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) trok aan de noodrem. Hij kwam dit jaar met maatregelen, waaronder een zogeheten ‘stoppersregeling’ waarbij boeren een mooi bedrag konden opstrijken als ze hun koeien naar het slachthuis brachten. Dat leek te werken. Bij zijn vertrek, in augustus, meldde Van Dam de Tweede Kamer dat het fosfaatprobleem onder controle was.

  Minister Henk Kamp van Economische Zaken nam het stokje van hem over. Gisteren luidde hij de noodklok. De afgelopen maanden stijgt de veestapel weer onder invloed van goede melkprijzen op de wereldmarkt. De minister doet daarom een beroep op de melkveehouders om de productie te matigen.

  Zuivelgigant FrieslandCampina doet hetzelfde beroep op de melkveehouders. Het bedrijf vreest niet alleen voor een hoge uitstoot van fosfaat, maar zou ook de capaciteit van de melkfabrieken moeten uitbreiden bij hogere productie.

  Als deze oproepen niet helpen, moet er dus weer worden ingegrepen. Niet door Kamp, maar door diens opvolger. De nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten van de ChristenUnie, neemt het hoofdpijndossier over. Wordt de eerste daad van deze boerendochter een Nederlandse superheffing?

  5 REACTIES

  1. “De afgelopen maanden stijgt de veestapel weer onder invloed van goede melkprijzen op de wereldmarkt. De minister doet daarom een beroep op de melkveehouders om de productie te matigen”
   Echte EU logica: er is veel vraag: dus productie beperken – betekent dat ook dat de productie verhoogd moet worden als de vraag daalt?

  2. Als archivaris heb ik 3 jaar geleden een archief opgeruimd inzake de opkoopregeling van boerenbedrijven i.v.m. de mestoverschoten. De boeren werden uitgekocht en het land mocht niet meer voor veeteelt gebruikt worden.
   Ik meen dat het een regeling uit de jaren 90 was.
   We gaan duidelijk in de herhaling…
   Wedden dat ze weer een vergoeding of opkoopregeling willen?

  3. guttegut, wat is het weer een feest aan maatregelen terwijl dit probleem toch door iedereen voorzien had kunnen worden. Zelfs ik zag het aankomen en ik heb toch echt geen verstand van boerenbestaan.

   • Lieve Petra, Carola Schouten op Landbouw!
    Een boerendochter, lees ik. Maar wel werk-
    zaam in de Haagse politiek. Heeft zij ook oog
    voor de Nederlandse boeren, onze burgers
    dus. Of gaat zij ook “op het pluche” politieke
    spelletjes spelen. Beleid voeren “naar eer en
    geweten”, blijkt immers een hele moeilijke zaak
    als je minister bent in een kabinet van Mark Rutte.
    En daar zijn helaas vele voorbeelden van te noemen.
    Bert.

    • Beste Bert,
     De tijd zal het leren. Wie weet krijgen de landbouwers met een realistische politiek te maken.
     Je hebt gelijk dat ‘eer en geweten’ de laatste jaren ver te zoeken waren in de politiek maar iedere nieuwe politicus krijgt van mij bij de start het voordeel van de twijfel:)

  Comments are closed.