Een ordinaire schoppartij

  4
  817

  Leestijd: 2 minuten.

  Het wordt wel de “chambre de réflexion” genoemd, onze Eerste Kamer. Een bedaagd en vooral beschaafd gezelschap van dames en heren, veelal op leeftijd, gunt elkaar de ruimte voor uitvoerige en diep doorwrochte betogen. Interrupties zijn zeldzaam en lijken vooral bedoeld te voorkomen dat onze senatoren wegdommelen.

  Na het verkiezingsdebat voor Radio1, vrijdag, komt de vraag op of dit nog lang zo zal blijven. De veertien lijsttrekkers kregen bijna twee uur zuivere speeltijd in de arena van Nieuwspoort. Het werd veel geschreeuw en weinig wol. Luisteraars klaagden dat er zo veel door elkaar werd gepraat en geroepen dat het debat niet meer te volgen was.

  De gespreksleiders konden de dames en heren lijsttrekkers niet in het gareel houden. Ze wilden als goede scheidsrechters de wedstrijd niet kapot fluiten, maar nu kregen de spelers

  Mei Li Vos

  alle ruimte om er een ordinaire schoppartij van te maken. Ze gingen er met gestrekt been in.

  Mei Li Vos van de PvdA onthulde dat Secuk Özturk van DENK in de tijd dat hij nog in de PvdA-fractie van de Tweede Kamer zat, wel eens een borrel dronk. Tegen het zere been, want als moslim wordt Özturk geacht geen alcohol te drinken. Özturk ontkende, maar liet zich ook niet onbetuigd door te suggereren dat D66 voor euthanasie pleit om de kosten van de zorg te beperken. Ook Henk Otten van Forum voor Democratie was niet bepaald fijnbesnaard. “Gaan we zielig doen?” vroeg hij aan Mei Li Vos toen die haar persoonlijke ervaring betrok in de discussie over het vluchtelingenvraagstuk.

  Diezelfde Henk Otten zorgde voor reuring door wederom mist te scheppen rond de Nexit, die fel wordt bepleit door de leider van zijn partij, Thierry Baudet. Otten zei dat de huidige

  Henk Otten

  Europese Unie “een doodlopende weg is”. Hij wil terug naar de Europese Gemeenschap zoals die was in de jaren tachtig en die vooral gericht zou zijn op bevordering van internationale handel. Otten wil samen met “eurokritische” partijen in het buitenland bezien of de EU om te turnen is. Hij zei ook eerst te willen kijken hoe het in Engeland gaat na de Brexit.

  Paul Rosenmöller van GroenLinks leek een stuk duidelijker: “Wij willen op 20 maart het klimaat redden”. Hoe hij dat als oppositiepartij wil doen? “Door een fatsoenlijk compromis te sluiten”. Mei Li Vos toonde zich bereid “goede plannen van het kabinet te steunen”. En zo maakte het rumoerige debat toch nog duidelijk wat we eigenlijk al wisten. Als de coalitie op 20 maart de meerderheid in de Eerste Kamer verliest, kan die steun zoeken bij links.

   

  4 REACTIES

  1. Ik was geschokt door de uitspraak van Mei Li Vos (PvdA). Wat oneervol door iemand die is opgestapt bij de PvdA zo te pakken. Ze weet natuurlijk dat je geen alcohol mag drinken als je moslim bent. Zelfs als het waar is dat hij alcohol drinkt, dan was het indertijd als vrienden onder elkaar. Wat in en in gemeen om zoiets openbaar te maken.
   Ik vind dat de PvdA zich moet distantiëren van deze vuile manier van werken. Win het op argumenten – maar niet zo!

  2. Zowel uit het TV debat RTL4 als dit radiodebat kan geconcludeerd worden dat de dames en heren politici er werkelijk alles aan doen de kiezers op te roepen om als verstandig burger NIET, ik herhaal, NIET te gaan stemmen en dan vervolgens huilie huilie doen dat de kiezers niet gaan stemmen. Uit voornoemde debatten blijkt dat de dames en heren totaal niet geinteresseerd zijn in het belang van mensen, dieren en het milieu; alleen belangstelling voor het eigen ego, ben ik in beeld; ziet iedereen wel hoe goed ik ben). Ik stem bewust niet en dat komt natuurlijk dat ik een dom onverantwoord wezen ben. Daar valt goed mee te leven. Ik volg de uitslagen wel. Ik heb het vaker verkondigd: ik hou van humor en drama. Heerlijk.

  3. “Diezelfde Henk Otten zorgde voor reuring door wederom mist te scheppen rond de Nexit, die fel wordt bepleit door de leider van zijn partij, Thierry Baudet.”

   En opnieuw gaat Van Lierop in de fout.
   Als je naar de standpunten op de site van FvD kijkt staat er van het begin af aan dat FvD een referendum wil over de EU, precies zoals dhr. Otten zegt.
   De antipathie van Van Lierop tegen FvD is de leidraad voor zijn stukjes en die zijn daarom ongeloofwaardig.

   • Helemaal mee eens Joop, dat viel mij ook al op.
    Doelstelling is de EU om te vormen en zo mogelijk een referendum te houden of de Nederlanders een Nexit willen.
    Het geeft in ieder geval aan in welke richting Van Lierop denkt door iets anders te beweren.

  Comments are closed.