Een paracetamolletje voor de ayatollahs?

  6
  477

  Leestijd: 2 minuten.

  Het zat er aan te komen, toen de Amerikaanse president Donald Trump een jaar terug het atoomakkoord met Iran opzegde, werden ook de Amerikaanse sancties tegen Iran en alle bedrijven die zaken doen met Iran weer van kracht. Blijkbaar kunnen ayatollahs ook niet van de lucht leven, de economische pijn is blijkbaar zo ernstig geworden dat een paracetamolletje niet meer helpt.

  Europa heeft nu zestig dagen om het economische gat dat de Amerikaanse sancties hebben geslagen, te dichten. Oftewel, Europa moet meer olie en andere Iraanse producten gaan kopen. Anders gaat Teheran de productie van verrijkt uranium opvoeren waardoor atoomwapens binnen bereik van de ayatollahs komen. Dat laatste zal Israël nooit toestaan en c.q. zeer vermoedelijk ook de VS niet. Iran is berucht voor het steunen van fanatieke moslimbewegingen en om druk op de ketel te zetten stomen Amerikaanse vliegdekschepen al op naar de Arabische Golf.

  Tsja, Trump klaagde al dat Europese landen te weinig bijdragen aan de NAVO, en nu krijgt Europa dus de consequenties op haar bord van het feit dat de VS Iran economisch gezien het mes op de keel heeft gezet.

  Het atoomakkoord werd in 2015 gesloten tussen Iran en de VS, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Rusland. Iran stopte met de productie van verrijkt uranium en stond inspecties van het Internationale Atoomagentschap (IEA) in Wenen toe. In ruil zouden de westerse sancties stoppen. De geldkraan ging weer open, maar volgens Trump financierde Iran met dat geld het internationale terrorisme. Iets dat inderdaad zeer waarschijnlijk is.

  Europa mag nu gaan zorgen dat de zaak niet verder escaleert. Engeland, Frankrijk en Duitsland hebben sinds begin dit jaar een systeem opgezet waardoor Europese landen buiten de Amerikaanse sancties om handel kunnen drijven met Iran op het gebied van voedsel, medicijnen e.d., maar olie valt buiten dat systeem. En juist oliedollars zijn ‘big money’ en zeer welkom in Teheran.

  In Londen, Parijs en Berlijn luiden de alarmklokken, men voelt er weinig voor het mes op de keel gezet te krijgen en nu opeens de portemonnee te trekken. Zowel Engeland als Frankrijk en Duitsland willen dat Iran zich aan de deal houdt. De komende weken zal er waarschijnlijk druk diplomatiek verkeer op gang komen met vele liters bluswater. Dat Iran de kans zal krijgen atoomwapens te ontwikkelen is uitgesloten, de ayatollahs overspelen op dat vlak bij voorbaat hun hand. De zaak is dus te sussen als Europa meer gaat kopen in Iran. Maar zou Trump akkoord gaan dat we dat aftrekken van wat we eigenlijk aan de NAVO- bijdrage verschuldigd zijn? Want zo maakt Europa toch een explosief onschadelijk dat de VS zelf hebben geplant en waarvan de kosten in de honderden miljarden lopen als het echt af zou gaan. Uiteraard afgezien van de mensenlevens maar zo ver denken we gelukkig nog lang niet.

  6 REACTIES

  1. Gezien de recente ontwikkelingen in “klimaatakkoorden”, waardoor Nederland o.a. wordt gedwongen te stoppen met gas en olieverbruik, zullen de “oliedollars” binnen 30 jaar tot het verleden behoren. Daarna hoeft Iran er niet meer op te rekenen dat ze de oliedollars nog zullen verdienen aan deze landen. Natuurlijk wel aan landen als Amerika en China, die niet mee doen aan het klimaat akkoord!
   Dit staat los van het feit dat Iran Israël ziet als een grote bedreiging, gezien het verleden van andere landen die “oorlog” hebben gehad met Israël, is dit niet helemaal onterecht. Ik verwacht ook, mochten de Iraniërs een atoombom kunnen produceren, dat Israël zeker zal ingrijpen met hun beste geheime dienst. Ze hebben als eens eerder atoomfabrieken in Iran vernietigd. Dit keer zal Amerika Israël geen duimbreed in de weg leggen. Europa doet er goed aan hier zich niet mee te bemoeien!

  2. Wij in het westen zien dat wat zij willen dat wij zien.
   Het is vaker voorgekomen dat die twee stromingen even samenkwamen en wee hen die voor hun stond.
   Het Europa van nu is niet opgewassen en verre van klaar om met de islam om te gaan.

  3. Ik dacht al ergens in dit stuk zal de vinger wel naar Trump gaan.
   In mijn ogen niet terecht.
   En het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat Mogherini Europa in een lastig pakket heeft gebracht maar is dit wel zo?( nee ik zal nooit mild worden)
   Vroeger was het nog te overzien en soms te begrijpen, de koopman-dominee-principes van Europa maar nu is sinds de 60er jaren op de een of andere manier het socialisme en liberalisme vervlochten geraakt met de dominee en koopman en is 1 geworden.
   Ik denk dus ik ben dus heb ik gelijk en denk ver vooruit voor zeker een week dus ik ben dus ik denk altijd gelijk te hebben.
   Alleen een beetje flauw dat niet iedereen zo mee wil denken?
   Zeker islamitische landen niet! Want zij weten dat de Europese principe principieel is en er altijd ruimte en tijd is voor de eerste klap.
   Gemakkelijk om naderhand te oordelen ? weet ik maar het had nooit zover mogen komen, wat was ook alweer een daalder waard?
   Ik denk dat Europa een olifant als Trump in haar porseleinkast nu hard nodig heeft.

  4. Iran is het zwarte schaap van het Midden-Oosten. Het kan niet komen omdat ze mensen stenigen. Dat doen de bevriende Saoedi’s ook.

   Wat doen zij wat Amerika niet doet:
   – Zij mengen zich in de politiek van het
   Midden-Oosten.
   – Zij kennen de doodstraf.
   – Zij willen een kernwapen om zich te
   verdedigen.

   Het grote probleem van de Irani is dat zij zich niet neerleggen bij de Pax Americana. Wie wil weten hoe dat komt moet “De strijd om God” van Karen Amstrong lezen over radicale Christenen, Joden en Moslims.

   Het is niet waarschijnlijk dat zij als Shiïeten bevriend zijn met de Soennietische IS, het monster dat Amerika baarde na invallen in Afghanistan en Irak.

   We mogen de Ayatollahs nog zo verfoeien, geen zinnig mens denkt dat zij als eerste kernwapens zullen gebruiken, want dat is hun einde. Ze willen alleen voorkomen dat Israël die tegen hen inzet.

   Het is dom dat ze zich nu laten tarten door Trump, want Trump en Netanyahu zitten te wachten op een excuus om Iran aan te vallen. Wraak voor het verdrijven van de Sjah en de Amerikaanse oliemaatschappijen. Ik hoop dat Europa niet meedoet met dit levensgevaarlijke pokerspel.

   • Holleman:Het is niet waarschijnlijk dat zij als Shiïeten bevriend zijn met de Soennitische IS????
    Ik denk dat dit heel wel mogelijk is. moslims zijn pragmatischer dan wij.
    Een voor alle alle tegen de ongelovige daarna komt de oude strijd wel weer .
    Dit is in het verleden ook bewezen met succes uit gevoerd .
    Het probleem dat ik zie met een Iraanse atoomwapen ? is dat er een status quo paraplu ontstaat waar onder van alles mogelijk is en dit moeilijk te stoppen is.
    Ik ga er dan ook van uit dat Iran in deze situatie niet meer binnen de grens te houden is maar nu gaat het open en bloot met blanke zwaard.

    • @Bruinsma 9 mei 14:36
     Bent u vergeten dat zij en Rusland Syrië steunden tégen IS? De kloof tussen Shiïeten en Soennieten gaat heel diep, zoals gereformeerden van verschillende richtingen meer met elkaar overhoop liggen dan met katholieken. Zij lagen al met elkaar overhoop voordat ze vochten met de Christenen van het Byzantijnse Rijk.

  Comments are closed.