Een rimpeling in de vijver die kan groeien

  3
  385

  Leestijd: 2 minuten.

  Je kon er natuurlijk geen wonderen van verwachten, maar een bezoekje aan de Amerikaanse president ging premier Rutte in elk geval heel wat beter af dan zijn voorganger Balkenende.

  Die had George Bush jr. tegenover zich, Donald Trump is ook nog eens een stuk lastiger. Alle pijnpunten zullen ongetwijfeld op tafel zijn gekomen, van het dreigende handelsconflict tot de bijdrage aan de NAVO.

  En dan nog de afwikkeling van het neerschieten van MH17, waarbij Nederland de onderste steen boven wil en de schuldigen voor de rechter gebracht. Trump zei achter die Nederlandse wens te staan, wel van belang omdat hij binnenkort ook de Russische president Poetin ontmoet. Maar die zal in de zaak MH17 alleen maar toegeven als hij wordt klemgezet in een ‘trade off’ met een andere kwestie.

  Rutte bracht namens de EU ook de voor Nederland van belang zijnde boodschap dat de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium van tafel moeten. Op die manier dreigt er alleen maar een steeds groter handelsconflict te ontstaan dat uiteindelijk alleen maar verliezers oplevert.

  Trump heeft daar al een beetje inzicht in gekregen doordat Harley Davidson nu motoren in Europa gaat fabriceren om de hoge Europese tegenheffingen te ontlopen. Weg banen in de VS.

  Juist vandaag kondigde de EU aan dat een dreigende Amerikaanse heffing op Europese auto’s zal worden beantwoord met 300 miljard dollar aan tegenmaatregelen. Kortom, Rutte was er wel op het juiste moment en durfde Trump ook in het openbaar tegen te spreken, iets wat ‘the Donald’ wellicht wel kan waarderen.

  Rutte was al eerder in het Witte Huis geweest bij Obama en heeft voldoende flair in huis voor dit soort situaties, ook iets dat Trump zal herkennen.

  Binnenkort komen er weer nieuwe onderhandelingen tussen de EU en de VS, maar Europa zal echt veren moeten laten om tot een deal te komen, daar helpen de goede woorden van Rutte niet aan. Trump wil meer evenwicht zien in de handelsbalans tussen de VS en Europa en hij wil meer NAVO-bijdragen zien. De Europese landen hebben hun defensiebudget al verhoogd, maar om op de gewenste 2% van het bnp te komen zijn vele miljarden nodig en dat kan niet in één of twee jaar. Ook die boodschap zal Trump over krap twee weken ook weer herhalen op de komende NAVO-top en het Europese antwoord zal hetzelfde zijn.

  In het licht van de komende NAVO-top en de ontmoeting tussen Trump en Poetin is het bezoekje van Rutte niet meer dan een rimpeling in de vijver, maar hij heeft in elk geval een net visitekaartje afgegeven en je weet nooit waar dat in de toekomst nog goed voor is.

  3 REACTIES

  1. Als ik het Amerikaans nieuws goed begrijp, heeft Trump gesproken met de premier van Denemarken. Zo belangrijk is het bezoek van een Nederlandse premier voor de Amerikanen. In het persvoorlichtingsfilmpje van het Witte Huis zat zelfs geen geluid – wel muziek.
   De hele reis is waarschijnlijk zinloos geweest.

   Balkenende deed het inderdaad slechter. Misdadig slecht zelfs en het is verbazingwekkend dat hier niet meer aandacht voor is geweest. De illegale inval in Irak door de Amerikanen (illegaal want er was geen toestemming van de VN en de massavernietigingswapens bleken er dan ook niet te zijn) ontwrichtte de economie van Irak. De machtsverhouding in Irak verschoof van Soennieten naar Sjiieten. Terecht boze Soennieten protesteerden zich suf maar in het westen had men geen interesse voor hun boosheid. Uit deze boosheid ontstond ISIS (nu IS) met alle gevolgen van dien. Vreselijke terreuraanslagen in de hele wereld met vele onschuldige slachtoffers die waarschijnlijk niet eens begrijpen waarom ze slachtoffer zijn geworden.

   • Waarom slagen schrijvers er hier altijd toch weer in iets zo negatief te brengen dat het denigrerend wordt. Maar wat n.a.v. het bezoek van Rutte aan Trump werd geschreven was inderdaad lachwekkend, alleen wel anders dan hier bedoeld werd. Niet “het Amerikaanse nieuws” meende de premier van Denemarken te zien, maar slechts één enkel dagblad, wel de New York Times. En wie moet zich daarom schamen? Precies, de New York Times, een waardeloze krant, lijkt me. Rutte is echt wel bekend onder journalisten en anders ga je dat even na, niet bij de NYT. Maar de Washington Post maakte het nog bonter door in Rutte een kandidaat voor het hooggerechtshof te zien. Die mensen ken je als krant toch? De Washington Post blijkbaar niet, ook een waardeloze krant dus.

  2. Als je Rutte in het Witte Huis vergelijkt met Balkenende, dan is dat een verschil van dag en nacht. Iemand die zich niet zichtbaar laat intimideren versus een kruiperig CDA slaafje.
   Alleen heeft Rubberen Rutte geen eigen mening maar volgt de mening van Merkel; dus dit is allemaal voor de Bühne.

  Comments are closed.