Een ruk naar rechts?

  15
  2675

  Leestijd: 1 minuten.

  Waarom heeft FvD van Thierry Baudet zoveel gewonnen bij de Provinciale Statenverkiezingen? De meeste politieke duiders hoeven niet lang na te denken over die vraag. Omdat de VVD de rechterflank onvoldoende heeft afgedekt. De partij ging in zee met typische middenpartijen als D66 en ChristenUnie, en bijna zelfs nog met GroenLinks. In de vorige kabinetsperiode regeerde de VVD al met de PvdA. Dat kon niet goed blijven gaan. De liberalen, die het toch van de rechtse kiezers moeten hebben, schoven te veel op naar het midden. Daarvoor betalen ze nu de prijs, want de rechtse kiezers hebben massaal op FvD gestemd.

  Wat is dus de oplossing? De VVD moet naar rechts. Ze moet ‘weer glashelder worden op terreinen waar veel kiezers aan hechten’, adviseert erelid en voormalig partijleider Hans Wiegel vandaag in De Telegraaf. Dat betekent dat ze haar beloftes over een lagere energierekening moet nakomen en dat de lasten voor huiseigenaren en huurders dienen te dalen. De door ‘klimaataanvoerder Nijpels rondgestrooide kostenverhogingen’ moeten worden afgeblazen.

  Klinkt allemaal simpel en zelfs ‘glashelder’, maar is het dat ook? Als de VVD een draai van 180 graden maakt (en de klimaatafspraken in het regeerakkoord schendt), valt ongetwijfeld het kabinet. D66 en ChristenUnie zullen zo’n draai nooit accepteren, laat staan beoogde oppositievrienden als PvdA en GroenLinks. Er komen dus nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Hoe Mark Rutte en zelfs Klaas Dijkhoff nog geloofwaardig de verkiezingscampagne in kunnen nadat ze op hun eerdere toezeggingen zijn teruggekomen is de vraag, maar goed. Er komen nieuwe verkiezingen en een groot deel van de kiezers die bij de Statenverkiezingen op FvD hebben gestemd, keert terug naar de nu voluit rechtse VVD. Die partij wordt dus weer afgetekend de grootste.

  En dan? Voor coalitievorming blijven meerdere partijen nodig. Het CDA zal wel weer klaarstaan, maar dat brengt te weinig zetels mee voor een meerderheid. Ook Forum biedt vermoedelijk geen oplossing. Dat heeft dan immers veel van zijn zetels aan de VVD verloren en is weer een kleine partij. Maar wat zou het alternatief moeten zijn? Op hangende pootjes terug naar het midden en links? Helaas geeft Wiegel op deze vragen geen antwoord. Andere politieke duiders die voor de partij een ruk naar rechts bepleiten trouwens ook niet.

  Misschien is politiek bedrijven in een coalitieland toch wat ingewikkelder dan het vanaf de zijlijn lijkt.

  15 REACTIES

  1. Ook FVD is in sociaal- economisch opzicht een rechtse partij voor ondernemers en het midden- en kleinbedrijf. Mensen in de lagere middenklasse en onderklasse hebben bij FVD niets te zoeken. Ik heb de indruk dat nogal wat kiezers op FVD ook uit deze groeperingen komen. Zelfs vroegere SP-stemmers stemde nu op FVD . Die komen later van een koude kermis thuis. Mijnheer Henk Otten, mede oprichter van FVD staat wat op het tweede plan. Maar zie zijn voorstel om het belastingstelsel te wijzigen. Dat wordt vrijelijk graaien door bankiers en ondernemers. De zzp’er die het moet hebben van een laag inkomen heeft het nakijken.
   Gaat FVD het sociaal-economisch beleid bepalen? Amerikaanse toestanden! Met andere woorden: zo hard zal FVD niet groeien.

   • @Anton,
    Da’s zeker waar. Ik stemde SP maar ben teleurgesteld weggegaan toen men daar met andere partijen de PVV in een cordon sanitaire duwde toen die won. Dat was de ondemocratische druppel die de emmer deed overlopen. Ben op 50Plus gaan stemmen.
    Nu 1x sowieso op FvD – voor de Eerste Kamer – puur uit rancune om deze ‘ondemocratische’ regering vanwege het slopen van het referendum de meerderheid te ontnemen. Maar of ik de volgende verkiezingen er weer op stem….
    De SP zal eerst wat mij betreft zich eerst cultureel moeten onderscheiden t.o.v. GroenLinks, D66 en PvdA met hun ‘achterlijke’ diversiteitsbeleid dat de Nederlandse identiteit dwangmatig probeert te veranderen. En een strenger asielbeleid… NL is vol genoeg geworden.
    Wat dat betreft: voldoet 50Plus zowel hieraan als aan sociaal-economisch beleid. En wat betreft het laatste: een quotum van wat het land alleen aan kan (niet veel gezien de woningnood)… M.a.w. de SP zou eens wat populistischer mogen worden. Zich onderscheiden van GroenLinks, PvdA en D66. Opkomen voor ‘t de oude NL-cultuur i.p.v. die laten verdwijnen in diversiteitsgemijmer….

    • Ronaldo Haasnoot,
     Ik denk zelf ook als SP zich wat populisten moet op stellen t.av. Asielbeleid em immigratie. Mensen die zich daar zorgen over maken zijn niet eng en moet men niet wegzetten als racistisch of iets dergelijks.
     Dat partijen als GroenLinks en D66 de Nederlandse indentiteit dwangmatig probeert te veranderen lijkt me kras. Ik merk er weinig van. Een Nederlandse identiteit verander je niet zo maar. En wat is de Nederlandse identiteit? Vroeger werd die sterk bepaald door de Verzuiling. Liberalen, gereformeerden katholieken en socialisten , allemaal in hun eigen hok. Mensen in de ene zuil , vonden mensen in de andere zuil maar een raar stelletje.
     In een ding heb je volkomen gelijk: Nederland raakt nu echt vol. De politiek moet daar ernstig rekening mee houden

  2. Onderstaand artikel suggereert dat een coalitie met FvD in Noord-Holland niet mogelijk is; de informateur had dat al na 1 dag gezien maar doet verder geen mededeling over de inhoud van de gesprekken:
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4662596/coalitie-met-forum-voor-democratie-niet-mogelijk-door-klimaatbeleid

   Dit stinkt als een beerput. De waarheid is dat niet FvD niet wil maar de rest niet, inclusief de VVD. FvD moet met alle mogelijke middelen buiten het bestuur worden gehouden; dat geeft aan dat onze veel geroemde “democratie” in feite een karteldictatuur is waarin een blokkade wordt opgeworpen tegen een ongewenste partij. Dat zal het draagvlak voor beslissingen van het college niet doen toenemen, maar ze kunnen altijd doordrukken want ze hebben de meerderheid. De FvD zal niets anders resten dat de hakken in het zand te zetten, daartoe gedwongen door het ondemocratisch kartel.

   • @Joop,
    Ik denk dat met creativiteit en… goede wil van beide zijden er toch wel wat mogelijk is. De FvD is tenslotte niet tegen innovatie. Of groene energie. De tijdsperiode is ook 4 jaar waar men over moet praten. Gebruik die dan nuttig, FvD is tenslotte NIET tegen zonne-energie op de daken…
    Neem nu eens de sociale woningbouw. Gooi die daken eens vol en wel op zo’n manier dat ook de bewoners er financieel lol aan hebben.
    Helaas is het de nationale regering die roet in het eten gooit. Die wetgeving om dat makkelijk te maken daartoe angstvallig blokkeert (want ineens ben je wettelijk een energie-maatschappij geworden). ‘T gaat deze calvinistische regering dan ook puur om de centen… Die ze NIET met de bevolking deelt. En dat terwijl zij als land tegen NEGATIEVE rente 8 jaar kan lenen! Tel uit je winst. Is zo’n zonnepaneel dan ondertussen niet afbetaald en puur winstgevend?
    Maar nee, daar doet ‘men’ niet aan.
    ‘T is pure onwil om wat centen af te staan. VVD en CDA ‘renteniers-’ / roversmentaliteit.
    Maar waar ik op zinspeel: doe wat rustiger aan met die transitie en doe met de FvD dat stukje groene innovatie waar niemand tegen is…

    • Vervolg: neem nu eens in Zuid-Holland het industriële warmtenet dat uit Rotterdam een deel van Den Haag gaat verwarmen. Waarom zou de FvD daar tegen zijn? De regering (VVD) moet het echter wel ontkoppelen van de gasprijs zodat het goedkoper wordt…
     En niet verplichten die aansluiting. Maar als het goedkoper is, wie wil het dan weigeren? Kijk, zo ‘kweek’ je vanzelf maatschappelijk draagvlak. Maar ja, de VVD heeft het warmtenet juist gekoppeld aan de (kunstmatig als maar stijgende) aardgasprijs. Tja, dan werkt ze de boel JUIST tegen…
     Ik bedoel maar, stel dat de FvD de prijs ontkoppeld krijgt. Wie is er dan tegen (goedkopere) groene energie? Ik denk dat zelfs GroenLinks blij zou zijn…
     En ‘geef’ de burger driedubbel glas als het moet.
     Maar ja geven…
     Dat staat hoogstens in de bijbel geschreven…

    • “Ik denk dat met creativiteit en… goede wil van beide zijden er toch wel wat mogelijk is.”

     Ronaldo, dat denk ik nou ook maar het kan niet zo zijn dat FvD bij alles alleen maar mag tekenen bij het kruisje en anders niet mee mag doen. En dat is de situatie in Noord-Holland; de rest wil eenvoudig niet dat FvD enige bestuursfunctie mag vervullen en heeft ze meteen af geserveerd. En FvD gaat daar niet om smeken anders verliest ze haar gezicht. Een typisch voorbeeld van onze “democratie” of liever gezegd karteldictatuur.

     • Vandaag doet de VVD het in de media voorkomen alsof FvD niet met hen wilde verder praten.
      Het toont maar weer eens de achterbaksheid van de VVD aan door nu in de media te roepen dat zij wel verder wilden praten. De informateur Smits, gevraagd door FvD, zou veel te snel hebben zijn gestopt.
      Typische machtspelletjes van de grootste kartelpartij; ik trap er niet in.

  3. De VVD is vooral een Liberale partij, een partij voor de vrije succesvolle ondernemer. Sociaal zijn ze nooit geweest en dat zullen ze ook nooit worden. Ik meende dat Liberaal rechts was en Sociaal links.
   Blijkbaar is dat niet meer zo.
   Een regeringsleider en regeringspartij die de armsten laat stikken en kaalplukken, lijkt op een middeleeuwse despotische Koning, en is dus niet democratisch. Zij kenden Horigen en Lijfeigenen, tegenwoordig zijn dat de Minima en de Illegalen. Een ruk naar rechts levert niet meer stemmen op, die hebben ze nl. al. Een links sociaal denkende Nederlander is een uitstervend ras. En zal waarschijnlijk niet meer in een regering terechtkomen. Nu een harde en onbetaalbare Brexit niet meer lijkt af te wenden, zullen China en Rusland de economische macht overnemen en gaat Europa Failliet. Dan komen de middeleeuwen (The Dark Ages) in Europa weer terug en gaat Europa verloren.
   De banken weten dit en zullen al hun Brits en Europees geld doorsluizen naar China en Rusland !

  4. Als de VVD de grootste partij wil blijven, zal ze wel naar rechts moeten opschuiven en daar moet ze niet te lang mee wachten; misschien is het al te laat. Verder zonder Rutte als lijsttrekker. Peil.nl heeft hier onderzoek naar gedaan – nu beschikbaar.

  5. Waarom heeft het FvD gewonnen?
   Omdat hier de zelfverrijking van bedrijven en het Rijk (11 miljard overschot) geheel door deze regering wordt veroorzaakt ten koste van de koopkracht van de burger en onderwijl deze regering TOCH de BTW en energierekening verhoogt. Onzekerheid da’s wat de burger krijgt. Uitholling van haar rechten en een overheid die blundert aan alle kanten, wegens bezuinigingen en… wanbeleid. De democratie wordt politiek uitgehold (afschaffen referendum) en soevereiniteit overboord gegooid (EU). Ondertussen is er schreeuwende woningnood en stroomt er steeds meer ‘nieuwe’ mensen binnen. En dan dat gelieg over de transitiekosten die als een zwaard van Damocles boven de bevolking hangt.
   Links gaat de bevolking ook niet redden.
   Die wil graag meer transitie, meer EU en meer vluchtelingen want minder, minder, minder is taboe.
   En dan nog die gekmakende rechtsongelijkheid! ING of asielzoeker… ‘veilige-landers’… Als die een misdaad plegen komen ze er gewoon weg mee. Het OM vervolgt niet. De politiek DOET niets. UWV doet niet aan fraudebestrijding als het Polen zijn. En de EU wil hun WW-termijn juist verlengen.. Baudet wint NIET – de zittende politiek verliest. ☝??

  6. Uit dit artikel blijkt alweer waarom ik Fons niet zo serieus neem. Het hangt aan elkaar van aannames, die geen enkele logische basis kennen. Als ik namelijk om mij heen aan mensen vraag wat zij vinden van de VVD, dan krijg ik voornamelijk te horen dat zij deze partij ongeloofwaardig vinden en Rutte al helemaal. Die paar die nog op deze partij stemmen, doen dit voornamelijk in de hoop te voorkomen dat PVV of FVD te groot worden.
   De VVD heeft door Rutte zijn bestaansrecht verloren en de enige reden waarom zij nog het formaat hebben als nu, is omdat het alternatief voor velen nog een stap te ver is. Dat is mede de schuld van de MSM, die al vanaf uur nul deze partijen afschilderen als extreem-rechts, xenofoob of ronduit fascistisch.

   De tijd van Rutte lijkt voorbij. Verdere samenwerking met links zal de partij nog meer schade toedoen en een plotselinge ruk naar rechts zal niet gebeuren, omdat met name Rutte zelf PVV en FVD heeft buitengesloten als waardige partners. Het zou Rutte dan ook sieren als hij zich terug trekt en het stokje doorgeeft, niet noodzakelijkerwijs aan Dijkhoff.
   De kers op de taart zou voor mij zijn als ze Nijpels royeren en een lidmaatschap voor GL aanbieden, waar hij inmiddels meer thuis hoort.

  7. Het zal toch voor iedereen duidelijk zijn dat het voor de dames en heren politici onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken; het onmogelijk is gedane beloften stand te laten houden; het onmogelijk is om schone handen te blijven houden. Je zelfmoord pleegt wanneer je de kiezers lezers wel het hele en eerlijke verhaal vertelt want ze rennen dan onmiddellijk naar een andere partij die weet hoe je met het volk moet dollen om aan top te blijven of om aan de top te komen. Het is dan ook daarom dat klokkenluiders keihard aangepakt mogen worden, het volk vindt dat prima, want het volk houdt van gezelligheid en opbeurende verhalen, al dan niet bij elkaar gefantaseerd.

  8. Wat een onzinverhaal; het bestaat voornamelijk uit aannames. Vroeger zei men: “A(l)s is verbrande turf”. Daar staat dit artikel bol van.
   Kort en goed, ik ben van vroeger VVD en soms CDA, overgestapt naar FvD.
   Waarom? Omdat ik niet langer pik dat ik voor een rechts beleid stem en de partij van mijn keuze ineens linkse dingen gaat doen waar ik niet voor gestemd heb en die niet in het partijprogramma stonden; kiezers oplichten noem ik dat en veel FvD stemmers denken er ook zo over. Die gaan net als ik nooit meer terug.
   En 1.5 tot 2 miljoen kiezers buiten sluiten door te weigeren zelfs maar met ze te praten is het toppunt van ondemocratisch handelen; dat toont overduidelijk aan dat het kartel wel degelijk bestaat. Democratie is in ons land verworden tot meerderheidsdictatuur. Logisch toch dat steeds meer mensen niet meer zal gehoorzamen? We zijn ( nog net niet) Noord Korea!

  9. Waarom zouden opeens weer veel mensen gaan stemmen op de VVD als die een draai terug naar rechts gaat? Ik geloof dat niet, de VVD laat dan opnieuw zien dat ze een onbetrouwbare partij is. En daar zijn veel mensen in Nederland wel klaar mee, met een onbetrouwbare overheid.

  Comments are closed.