Een spindoctor draait de beeldvorming de gewenste kant op

  2
  535

  Leestijd: 2 minuten.

  Elke politicus van betekenis heeft tegenwoordig een spindoctor. Dat is iemand die probeert hem (of haar) zo positief mogelijk in de publiciteit te krijgen. De term ‘spindoctor’ komt van het Engelse woord ‘spin’, dat ‘draai’ betekent. Een spindoctor draait de politieke beeldvorming de gewenste richting op.

  Meestal is een spindoctor een voorlichter, maar dat hoeft niet. Het kan ook een politiek assistent zijn: een manusje-van-alles, die de politicus voortdurend met raad en daad ter zijde staat. Jack de Vries, de bekendste spindoctor die Nederland ooit heeft gehad, was op het hoogtepunt van zijn carrière de politiek assistent van premier Jan Peter Balkenende. De Vries heeft vooral furore gemaakt in de verkiezingscampagne van 2006. Hij bedacht toen voor zijn baas de kreet: “U draait en u bent niet eerlijk”. De CDA-leider wist hiermee in een radiodebat PvdA-lijsttrekker Wouter Bos weg te zetten als een draaikont. Bos, die inderdaad nogal had zitten schuiven met een plan voor een AOW-heffing, had er de rest van de campagne flink last van.

  De Vries promoveerde vervolgens tot staatssecretaris van Defensie, maar een succes werd zijn politieke loopbaan niet. Hij moest aftreden toen bleek dat hij een buitenechtelijke verhouding had met een van zijn medewerksters.

  De Vries was overigens lang niet de eerste spindoctor op het Binnenhof. In de jaren zestig beschikte KVP-leider Norbert Schmelzer al over PR-adviseur Ben Korsten. Ook met Korsten liep het niet goed af. Hij klapte in een interview met een weekblad te veel uit de school over zijn politieke bezigheden en vloog de laan uit. Na zijn ontslag ging het verder bergafwaarts met de aan drugs verslaafde Korsten. Hij overleed op 53-jarige leeftijd. Zijn leven is verfilmd onder de titel ‘De mannetjesmaker’, wat eigenlijk een betere benaming is dan spindoctor.

  Spindoctors zijn meestal lid van de partij van de politicus die zij dienen, maar dat hoeft niet per se. Stephan Schrover bijvoorbeeld, directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst en als zodanig een belangrijke spindoctor van premier Mark Rutte, is afkomstig uit het CDA. Geruime  tijd was hij woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van die partij. Vermoedelijk is hij er nog steeds lid van, terwijl Rutte toch een VVD’er is. Schrovers voorganger Henk Brons was ooit actief als journalist bij de rode krant Het Vrije Volk, wat doet vermoeden dat hij PvdA-sympathieën koesterde. Als RVD-baas werkte Brons echter alleen voor Balkenende en Rutte.

  Net als Brons hebben veel spindoctors een verleden als journalist. Neem Kees Berghuis, de woordvoerder (dus spindoctor) van de VVD-fractie. Hij was jarenlang Haags verslaggever bij RTL Nieuws. Berghuis is de opvolger van Henri Kruithof, ook al een ex-journalist, onder meer van Trouw en de GPD.

  Een heel enkele keer bewandelt een spindoctor de omgekeerde route: hij gaat de journalistiek in. Het schoolvoorbeeld hiervan is Frits Wester. Begin jaren negentig woordvoerder van de CDA-fractie en vooral van toenmalig fractieleider Elco Brinkman. Wester was de bedenker van de ‘Brinkman-shuffle’. Daarbij maakte de aankomende partijleider gebruik van een loopmicrofoon, zodat hij losser overkwam tijdens podiumoptredens. Helpen deed het niet, want het CDA leed onder Brinkman in 1994 een enorme nederlaag en Brinkman moest het partijleiderschap neerleggen. Wester verkaste naar RTL Nieuws, waar Berghuis nog enkele jaren zijn collega was.

  2 REACTIES

  1. Je kunt het ook anders zien belangrijke politici hebben een spindoctor nodig omdat ze zelf niet in staat zijn zelf hun eigen blijde boodschap te verkondigen onder het motto: Ik vertel u het hele en eerlijke verhaal. Waarom wij dus bij de verkiezingen niet op spindoctors kunnen stemmen is mij een raadsel

  2. Een spindoctor is iemand die geen enkele interesse heeft in het welzijn van de mensen. Hij is gewoon een reclameman die reclamepraatjes houdt met het doel de partijbelangen te beschermen, te dienen heet dat, ongeacht wie daar aan opgeofferd worden. Het maakt al duidelijk welke morele opvattingen politici hebben over hun beroep die zij verkopen als Volk en Vaderland dienen zonder aanzien des persoon; zonder eigen prive of partijbelangen.

  Comments are closed.