Een strijd om níet te hoeven regeren

  9
  575

  Leestijd: 2 minuten.

  Door de coronamaatregelen van het kabinet schiet het overheidstekort omhoog naar bijna 100 miljard euro, het grootste financiële gat ooit buiten oorlogstijd. Toch komen er voorlopig geen enorme bezuinigingen, belooft premier Mark Rutte.

  Volgens hem heeft het weinig zin komend jaar al met een ongekende ombuigingsoperatie te beginnen. Temeer daar (maar dat zei hij er niet bij) in maart 2021 Tweede Kamerverkiezingen zijn. Geen enkele partij wil daarom nu al gaan hakken en snoeien.

  Volgend jaar dus niet. Maar het jaar erna? En het jaar daarna? Je kunt er wel vergif op innemen dat dan de beuk erin gaat. Wat er ook in de verkiezingsprogramma’s komt te staan.

  De exacte omvang van het te bezuinigen bedrag kan nog meevallen. Rutte gaat uit van een V-curve, waarbij na een diepe inzinking loodrecht herstel volgt. Dat neemt niet weg dat er zeker voor miljarden en miljarden bespaard zal moeten worden. Op welke posten? De zorg? De sociale zekerheid? Defensie? Onderwijs? Op dergelijke begrotingen valt het meeste te halen, maar de ene optie is nog impopulairder dan de andere.

  Toch zullen over dit soort zaken beslissingen moeten vallen in de kabinetsformatie. De vraag is: welke partijen zijn komend voorjaar nog bereid tot een nieuwe regering toe te treden?

  VVD en CDA hoogstwaarschijnlijk, maar de tijd dat die twee partijen samen een meerderheid hadden ligt ver achter ons. Zullen D66 en ChristenUnie willen meedoen? Die laatste partij wellicht wel, maar ze brengt niet meer dan hooguit een zeteltje of 7 mee. En D66? Zoals het er nu uitziet gaan de democraten bij de verkiezingen fors verliezen. De lust om dan mee te besturen – en dus mee te bezuinigen – zal zeker niet al te groot zijn.

  Dat laatste geldt ook voor de linkse partijen PvdA en GroenLinks, die nu in de oppositie zitten. De leiders van deze partijen, Lodewijk Asscher en Jesse Klaver, waarschuwden nog maar een paar dagen terug dat ‘niet dezelfde fout gemaakt moet worden als bij de vorige crisis’. Toen ging – zoals zeker Asscher als voormalig vicepremier zich nog goed zal herinneren – het mes meedogenloos in de overheidsuitgaven. Zijn eigen partij moest dat in 2017 bezuren met de zwaarste verkiezingsnederlaag ooit. Zou Asscher genegen zijn nogmaals de verantwoordelijkheid te nemen voor een naar verwachting zelfs aanzienlijk grotere bezuinigingsronde?

  Ook op de twee populistische partijen, PVV en FvD, zal tijdens de kabinetsformatie niet gerekend hoeven te worden. Mochten die twee al welkom zijn aan de onderhandelingstafel, dan zullen zij zich zeer terughoudend opstellen. Op een nooit vertoonde ombuiging zit hun electoraat immers niet te wachten. Vermoedelijk zullen Geert Wilders en Thierry Baudet straks wijzen op andere Europese landen, waar de financiële situatie nog veel dramatischer is. “Waarom moet Nederland altijd het braafste jongetje van de klas zijn?” Die retorische vraag zullen ze ongetwijfeld vergezeld laten gaan door de klemmende oproep de ‘geldverslindende’ EU zo snel mogelijk te verlaten.

  De formatie zou zo wel eens kunnen uitdraaien op een strijd om toch maar vooral níet te hoeven regeren. Waar nog een complicerende factor bijkomt. Tot minstens mei 2023 blijft het in de Eerste Kamer heel moeilijk een meerderheid te vormen, ongeacht de uitslag volgend jaar maart. Zodat het verre van zeker is of een zeer omvangrijk bezuinigingsplan van welk kabinet dan ook het Staatsblad wel haalt.

  9 REACTIES

  1. De overheid geeft nu veel teveel geld uit. Dus teveel overheidschulden. En die moeten ‘opgehoest’ worden in de toekomst.

   Beter, verzeker dat niemand omkomt van honger en een dak boven hun hoofd houdt. En verzeker dat iedereen solidair NU meebetaald.

   Bvb. iemand die werkloos wordt door ‘corona’ kan de huishuur niet meer betalen en wordt dan geholpen door de overheid, maar de eigenaar van ‘t huis heeft wel gewoon z’n inkomen.
   Moet je anders doen: Allemaal een stap achteruit. Dus ook de eigenaar van dat huis (of vele huisjes) zou er ook op achteruit moeten gaan.

   Dus IEDEREEN zou NU moeten inleveren. Dat leidt tot minder kosten voor overheid. En geldt voor banken, beleggers, politici, overheid functionarissen, supermarkten, online sales, etc.

   De overheid kan dit rustig doen maar doet het niet. En natuurlijk geen geld naar Z-EU landen. Want zij zouden hetzelfde kunnen doen. Maar natuurlijk, wanneer mensen in Z-EU omkomen van honger, hulp bieden.

   Kortom iedereen minder inkomen en solidariteit.

   Anders laten we het aankomen op de jongere generatie.

   • Bert, je zegt:
    “Dus IEDEREEN zou NU moeten inleveren. Dat leidt tot minder kosten voor overheid. En geldt voor banken, beleggers, politici, overheid functionarissen, supermarkten, online sales, etc.”
    Zeker weten dat ik dat weiger! Ik heb nog een appeltje te schillen met de Overheid en de Rechtspraak.

    In 2010 werd Dexia wegens het aandelenlease-bedrog veroordeeld door het Gerechtshof Amsterdam tot het terug betalen aan mij van enige tienduizenden Euro’s.
    En wat flikte de Hoge Raad een jaar later, nadat ze onder druk was gezet door de toenmalige regering Balkenende: de Hoge Raad maakte de terugbetaling van Dexia ongedaan, omdat ik niet in de bijstand terecht was gekomen en de banken dat geld nodig hadden. En dat was bij veel mensen zo die door de banken waren belazerd.
    (ZIE boekje: schijnwerper op het bedrog van Legio-Lease en de rol van onze rechtspraak van onderzoeksjournalist Cees Roelofs, ISBN 978-90-9024349-8).

    Ik heb nog steeds geld tegoed van onze Overheid wegens haar manipulatie van de Rechtspraak!

  2. Ik vraag mij af, als je 1 miljard nu eens uitgaf aan mondkapjes, hoeveel zou je er kunnen kopen. Ik vraag mij ook af, als je 5 miljard aan het bedrijfsleven uitloofde, hoe snel de productie-lijnen daarvan uit de grond zouden schieten? Als paddestoelen?
   100 miljard, geef 5 % daarvan uit aan beschermingsmiddelen. Je weet wel: creëer een soort Marshall-plan, zoals de regeringspartij CU voor Zuid-Europa wil, maar dan voor de mensen in de zorg in eigen land. Uit mededogen… menselijkheid… en vooral solidariteit. Moet kunnen toch? We bouwen dijken, delta-werken, maar mondkapjes en beschermingsmiddelen… Waarom gebeurt het niet? Of amper… Te laat, te weinig.. Waar is ONS volksgezondheid Marshall-plan?
   Weet u het? Ik niet… Ik hoor het wel als het over de economie van Zuid-Europa gaat. Maar voor onze zorghelden? U weet wel waarvoor de regering respect met de mond beleid en graag voor klapt ??
   Meneer Segers, heeft u daarvoor ook een plan?
   6% van 100 miljard, meneer Hoekstra kan dat er financieel van af?
   Rutte, daaraan vraag ik het niet meer. Zinloos is dat.
   https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/04/thierry-baudet-legt-uit-hoe-het-zit-met-zijn-mondkapjes-prima-kwaliteit-maar-de-bureaucratische-molen-beweegt-te-langzaam/

   • Misschien zie ik iets over het hoofd. En bezuinigt de regering stiekem wel. Alvast op de zorg. Op beschermingsmiddelen. En met als gevolg: op toekomstige AOW en zorgkosten… ‘T is natuurlijk de corona die het ‘uiteindelijk’ doet…
    Maar laat die nu juist die kostbare ouderen opruimen in de duurste periode van hun leven. U weet wel, als ze in de verpleeghuizen hun laatste (zeer kostbare) jaren slijten… ‘T is een gigantische bezuiniging zelfs… ?
    En bewijs maar eens dat het opzet was.
    Het is immers de schuld van het tekort aan beschermingsmiddelen…. Tja…
    Maar DAT het veel geld scheelt, die ouderen die (vroeg)tijdig aan de corona sterven DAT zou ik weleens willen becijferen… ?
    ‘T zijn vast vele miljarden…

  3. @Erna,
   Helemaal mee eens! Erna,
   Het feit dat Rutte zegt, dat bezuinigen vandaag geen zin heeft zegt niets over wat hij morgen gaat doen, indachtig zijn continu slecht functionerend geheugen en de hetse en het gejammer dat opsteeg vanuit vanuit de VVD achterban toen de coalitie met VVD en PvDA vergaande plannen had om te gaan niveleren, waarna Samsom dit, welwillend, niet langer doordreef en daarmee Rutte in veiligheid bracht ntb. tegenover een groot deel van Rutte’s eigen achterban!
   Dat alles voorspelt nu al! Dat vanuit die hoek niets te verwachten valt, die zijn te gehecht aan hun riante levenspositie.
   Dus moeten het weer de kiezers zijn van de overige partijen die moeten gaan bloeden, en de zwakkeren en de gepensioneerden natuurlijk, want die zij het gemakkelijkst te pakken! en al meer dan 10 jaar achtergesteld! Ik zie daarom (al langere tijd en juist nu! Want we zijn er nu immers al grootschalig mee bezig) maar een goede oplossing. Zie daarvoor mijn bijdrage van:
   15 april 2020
   Nieuwe ronde nieuwe kansen.
   Pieter, “Financielle ondersteunings problemathiek”

  4. @
   Menoblack25 april 2020 At 12:05

   “Als er een V of U of ‘Nike logo’-vormig herstel komt zijn er geen bezuinigingen nodig”
   Ja, als?
   En als er nu GEEN!
   V of U of ‘Nike logo’-vormig herstel komt?
   Hoe stelt u zich dan de verdere ontwikkelingen voor?
   Hebt u daar ook ‘n visie op?

  5. Volgens mij zal de VVD toch niet al te vies zijn om (weer) te regeren. Rutte heeft immers al aangegeven er wel weer voor 4 jaar zin in te hebben. Deze kans wordt volgens mij nog vergroot als niemand zin heeft om te regeren. Dan maakt het niet uit wie er wint, niemand wil, dus Markje komt dan weer als overwinnaar uit de bus. Mocht dit zo zijn dan ben ik heel benieuwd hoe lang zijn geheugen blijft werken dat er geen bezuinigingen komen voorlopig.

  6. Als er een V of U of ‘Nike logo’-vormig herstel komt zijn er geen bezuinigingen nodig, dan hebben we weer begrotingsoverschotten elk jaar en zal de staatsschuld na .. jaren weer op orde zijn. Uiteraard moet de crisis dan niet nog maanden duren.

  7. De kiezers komen weer aan zet!
   Maar wat dan?

   Het kan vreemd lopen in de politiek,

   Het kabinet met VVD en PVDA, bezuinigde en hervormde op harde wijze. Resultaat: PVDA werd door de kiezers genadeloos afgestraft, en de VVD spinde er grof garen bij!

   MEDE VANWEGE en DANKZIJ die genomen harde maatregelen heeft het huidige kabinet (zonder PVDA) inmiddels de beschikking gekregen over vele milliarden aan belastinginkomsten,

   die nu door het huidige kabinet (zonder PVDA) op indrukwekkende wijze aangewend kunnen worden voor de enorme financielle ondersteunings maatregelen die in deze corona crisisperiode, werkgelegenheid, doorbetaling van lonen en uitkeringen mogelijk maken!

   Gaat de VVD e.a. coalitiepartijen daarvoor nu wederom beloond worden?

   en zal de PVDA wederom het nakijken hebben?

   WAT IS DAN DE LOGICA van deze wrange ontwikkelingen?

  Comments are closed.