Een verrijking of kiezersbedrog?

  3
  734

  Leestijd: 2 minuten.

  Sinds de verkiezingen in 2017 hebben al twintig leden de Tweede Kamer verlaten, degenen die minister of staatssecretaris werden niet meegerekend. Volgens RTL Nieuws een record. De omroep vraagt zich af wat deze Kamerleden bezielde om alweer zo snel hun heil elders te zoeken. Om een antwoord op die vraag te vinden werd een aantal vertrokken Kamerleden geïnterviewd. VVD’er Han ten Broeke bijvoorbeeld (moest weg wegens een schandaal). En diens partijgenoot Foort van Oosten (nu burgemeester van Nissewaard). En ook Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

  Liesbeth van Tongeren? Even het geheugen opfrissen. Zij zat van 2010 tot 2018 in de Kamer, waar ze namens haar fractie onder meer het woord voerde over milieu. Eind 2016 zette de kandidatencommissie van haar partij haar niet op de lijst voor de Kamerverkiezingen. Het was ‘tijd voor nieuwe gezichten’. Van Tongeren accepteerde niet dat ze aan de kant zou worden geschoven en begon een voorkeursactie. Dankzij de GroenLinks-leden belandde ze alsnog op de zesde plaats van de kieslijst en haalde op haar sloffen een zetel.

  Een jaar later verliet Van Tongeren de Tweede Kamer. Ze werd wethouder in Den Haag, waar GroenLinks in een monstercollege was gestapt met VVD, D66 en de van de PVV afgesplitste Groep De Mos.

  Als er ooit reden was om de term ‘kiezersbedrog’ te hanteren, dan toen wel. Eerst tranen met tuiten huilen dat je niet meer welkom bent als Kamerlid, dan een voorkeursactie starten, daarmee toch in het parlement komen en een paar maanden later zelf de brui eraan geven omdat er elders een leuker baantje wacht? Dat noem je een dikke middelvinger naar al die GroenLinksers die Van Tongeren een verkiesbare plek op de Kamerlijst hadden bezorgd.

  De vraag van RTL Nieuws wat Kamerleden drijft om al na korte tijd het Binnenhof weer te verlaten is daarmee niet beantwoord. In algemene zin valt ze trouwens ook niet te beantwoorden. Dat iemand na in opspraak te zijn geraakt onder druk van zijn partij vertrekt, valt goed te begrijpen. Anders ligt het bij een Kamerlid dat opstapt om ergens burgemeester of wethouder te worden. Blijkbaar zag die persoon de volksvertegenwoordiging dan als een opstapje in een glansrijke carrière. Dat is het niet, of zou het althans niet moeten zijn. Wie zich verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer belooft daarmee impliciet de volle termijn uit te zullen dienen. Dringende omstandigheden uiteraard daargelaten.

  Bij Van Tongeren was er geen sprake van dergelijke omstandigheden. Tegen RTL Nieuws zei ze: “Het is al een wat langere trend dat mensen niet twintig of dertig jaar in dezelfde functie zitten. Dat kan je als een verlies zien, maar ook als een verrijking.”

  Om te beginnen heeft Van Tongeren niet twintig tot dertig jaar in dezelfde functie gezeten. Maar nog los daarvan: dat haar vertrek een ‘verrijking’  zou vormen, had ze beter eerder kunnen beseffen. En dat geldt ook voor die andere Kamerleden die sinds maart 2017 ‘toe bleken aan een nieuwe uitdaging’.

  3 REACTIES

  1. Zakken vullen en wegwezen. Daarna nog even wachtgeld opstrijken. En overal een grote rotzooi achterlaten.

   • Robert Long zong al dat de echte duivels op aarde leven en dat die dames en heren druk zijn de wereld naar de afgrond te dirigeren.

  2. Gezien het feit dat alle partijen in verkiezingsstrijd helemaal los gaan wijst er al op dat kiezers bedriegen gewoon een onderdeel is van de politiek. Daar komt bij dat het kiezersvolk dolgraag bedrogen wil worden omdat spanning, sexy gedoe het altijd goed doen. Een gezellige babbel, een leuk smoeltje en een lekker kontje doet al wonderen. Wanneer goede communicatiedeskundigen hun werk goed doen, zit je als aanstaande volksvertegenwoordiger aardig goed, wanneer je op een verkiesbare plaats staat. Of je de kiezer nu zo bedondert, of zus, het maakt niet uit. Je moet het wel met de nodige spanning en sexy gedoe doen, dan kun je gewoon niet stuk. Dus het geweeklaag over de Tweede Kamer vervroegd verlaten, wie kan dat nu interesseren zeker niet wanneer een leuk smoeltje, heerlijke smeuiige babbel en een lekker kontje er voor in de plaats komt, dan is alles weer snel vergeven en vergeten.

  Comments are closed.