Een vreemde eend in de bijt

  2
  510

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor de een is het een zwart schaap, voor de ander een witte raaf, maar iedereen lijkt het erover eens te zijn dat de Partij voor de Dieren een vreemde eend is in de bijt van de Nederlandse politiek.

  Maar wel een die even snel groeit als een plofkip in de bio-industrie. De Partij voor de Dieren ging van twee naar vijf zetels in de Tweede Kamer en staat nu in de peilingen op zeven a acht zetels. De partij gaat steeds meer meetellen in de versplinterde Tweede Kamer, die inmiddels dertien partijen telt. Als de voortekenen niet bedriegen raakt het kabinet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten de meerderheid kwijt in de Eerste Kamer. Premier Mark Rutte is dan aangewezen op steun van de oppositiepartijen. Één van die partijen is de PvdD.

  Zo Rutte nog enige hoop mocht koesteren op de steun van de Partij voor de Dieren, dan werd die zondag wel de grond ingeboord tijdens het congres van deze partij. Esther Ouwehand, die door ziekte van partijleider Marianne Thieme tijdelijk de fractievoorzitter is in de Tweede Kamer, liet daarover weinig misverstand bestaan.

  Het kabinet Rutte3 is het kabinet van “na ons de zondvloed”. Het stuurt aan op een opwarming van de aarde met een catastrofale verhoging van de temperatuur met drie graden, terwijl dat beperkt dient te blijven tot 1,5 graden. Voor de Partij voor de Dieren reden om te doen wat nog nooit vertoond is in de Nederlandse politiek: Tegen de Rijksbegroting stemmen als geheel. Als Rutte na de verkiezingen voor de Provinciale Staten niet inzet op minder 1,5 graden, doet de PvdD niet met hem mee.

  De Partij voor de Dieren ziet zichzelf als het buitenbeentje van de Nederlandse politiek: “Wij zien als enige partij economische groei niet als een oplossing van het probleem, maar als de oorzaak”. Een recente uitspraak van de rechter in de Urgendazaak bevestigt Esther Ouwehand in die opvatting. Het kabinet zette wel in op verduurzaming, maar de economische groei van de afgelopen jaren haalt die inspanning onderuit.

  Alle reden dus voor een strenge klimaatwet. Daarvoor diende de PvdD in het verleden een motie is samen met GroenLinks. Maar GroenLinks-leider Jesse Klaver ging later in zee met toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom. Zij streefden naar een initiatiefwet, die kon rekenen op ook de steun van VVD en CDA. Het resultaat is een initiatiefwet die volgens Ouwehand veel te slap is. De PvdD probeerde afgelopen week de schade te herstellen door voorstellen in te dienen om deze wet op zeventien punten aan te scherpen.

  De PvdD heeft weinig verwachtingen van de andere partijen in de Tweede Kamer en zal voorlopig wel een buitenbeentje blijven. Dat vinden ze niet heel erg. Toen de PvdD twaalf jaar geleden met twee zetels in de Tweede Kamer kwam werd daar lacherig over gedaan. Inmiddels zijn er 18 zusterpartijen in andere landen. De Partij voor de Dieren ziet zichzelf niet alleen als een Nederlandse politieke partij, maar ook als een voorhoede van een wereldwijde beweging: Een beweging die streeft naar een leefbare aarde voor mensen en andere dieren.

  2 REACTIES

  1. Dat is zo mooi van politici, wereldwijd. Hoe ze elkaar op leven en dood bestrijdend in het winnen van zieltjes om zo te kunnen komen tot een wereld waar het goed wonen is voor al wat leeft. Ook synagogen, kerken, moskeen en tempels zetten zich, elkaar al dan niet verketterend, in voor een wereld waar het goed wonen is voor al wat leeft. We gaan helemaal de goede kant op net elkaar, het is echt geweldig.

  2. Op zich een lieve partij die het beste voor heeft met mens en dier. Helaas kan alleen een asceet die nooit reist en groente uit eigen tuin eet aan hun strikte normen voldoen. Toch goed dat ze er zijn om ons er aan te herinneren hoe schandalig de bedrijfsmatige productie van vlees is. Ik vind confit de canard heerlijk, maar nu ik vandaag in de Volkskrant lees dat deze zwemvogels in Frankrijk met z’n dertienen op een vierkante meter moeten staan en kreupel worden van deze tegennatuurlijke houding, voel ik me toch schuldig.

  Comments are closed.