Een worst voor de neus van de FNV

  5
  344

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet zou bereid zijn de AOW-grens toch minder hard te laten stijgen dan nu is gepland, zo meldt de Volkskrant uit monde van betrokkenen bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel.

  Nu gaat bijna overal in Europa de pensioenleeftijd omhoog, zelfs de Russische president Poetin moet zich er impopulair mee maken. Maar nergens zo snel als in Nederland. Bij ons ging het dan ook niet alleen om anticiperen op het feit dat we allemaal ouder worden, het was natuurlijk ook een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

  Vooral de abrupte stijging was degenen die dachten de stal al te ruiken (en de vakbeweging)  een doorn in het oog. De FNV eist zelfs beweging op het AOW-vlak voordat de onderhandelingen over een nieuw stelsel weer vlot kunnen worden getrokken.

  De sociale partners bakkeleien al jaren over een nieuw pensioenstelsel, dat zowel meer individuele verantwoordelijkheid brengt (persoonlijke pensioenpotjes waarbij het beleggingsrisico meer naar de deelnemer wordt verschoven) als flexibele pensioenmomenten, zodat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen.

  Nog vóór Prinsjesdag leek minister Koolmees van Sociale Zaken weinig geneigd om de FNV tegemoet te komen en nu zou er opeens een tegemoetkoming van een half miljard liggen om de FNV over de streep te trekken mee te werken aan een nieuw pensioenakkoord.

  In de aangepaste plannen wordt de pensioenleeftijd niet al in 2021 opgetrokken naar 67, maar in 2025. Dat is alvast meer in lijn met wat de buurlanden doen, zowel in Duitsland als België wordt de grens van 67 jaar pas in 2030 bereikt.

  Bij ons wordt de AOW-leeftijd na 2021 ook nog eens gekoppeld aan de levensverwachting waardoor er in 2025 ook nog eens drie maanden bij komen.

  De FNV heeft de laatste tijd een zwaar punt gemaakt van de snelle ophoging van de pensioenleeftijd, om serieus te blijven zal ze de geworpen handschoen nu wel moeten opnemen. Er is immers wisselgeld in het spel gebracht.

  Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die net tussen wal en schip vallen wat betreft hun leeftijd. Het terugdraaien van de verhoging van de AOW-leeftijd moet immers eerst wet zijn en als je dan achteraf een paar maanden achter het net vist, heb je pech gehad.

  Interessanter aan het voorstel is, dat er meer geleidelijkheid komt. Dat laat ook meer tijd om in te kunnen schatten of we met zijn allen nu werkelijk zo snel ouder worden. Recent bleek al uit de demografische cijfers dat we op het moment helemaal niet ouder worden. Een paar griepgolfjes en opeens is er pas op de plaats.

  We kunnen er zeker van zijn dat de medische wetenschap in rap tempo blijft verbeteren. Maar het leven is steeds sneller en stressvoller geworden, ons voedsel bevat steeds meer chemische toevoegingen om het goed te houden of snel te laten groeien. Immers er is bij de wereldwijde groei van de bevolking steeds meer voedsel nodig. De effecten van die laatste ontwikkelingen op de gemiddelde levensverwachting kun je pas na decennia een beetje inschatten. Haantje de voorste mag best wat minder hard rennen.

  5 REACTIES

  1. De toezegging: dan verhogen we het minder snel… Is gewoon minder snel iets en dat = feitelijk niets. Daar ga je toch geen degelijk pensioenstelsel – de 1 na beste ter wereld (!) – voor veranderen.
   Die Koolmees denkt zeker voor een dubbeltje op de eerste rij te kunnen zitten.
   De FNV is knetter gek als ze daar op in zou gaan. AOW terug naar 66 is de minimale prijs die ze eruit MOET slepen. Ik raad de vakbeweging sterk aan te wachten tot de volgende verkiezingen. Met dit kabinet is het toch slecht zaken doen. Als ze heel even wacht is het een minderheidsregering.
   Zelfs het FvD wil het pensioen naar 66 jaar!
   Daarmee en met de SP en de PVV en 50Plus is beter zaken doen.
   Over een maand of 9 heeft deze regering bijna geen poot meer om op te staan. Denk u dat GroenLinks of de PvdA het dan waagt om de arbeiders en de vakbeweging een oor aan te naaien?
   Gewoon afwachten dus.
   Koolmees komt vanzelf met meer over de boeg naarmate de tijd verstrijkt. De verkiezingsuitslag doet de rest. Dan heeft de FNV pas echt een goede uitgangspositie! Die 500 miljoen is geen wisselgeld. ‘T is het eerste kabinetsscheurtje.

  2. @Gerard
   weet u nog hoe goed het ging met beleggingshypotheken in de negentiger jaren, toen mensen na jaren storten nog niets gespaard hadden? Haasnoot heeft nog andere gevaren genoemd in “Waarom er nog steeds geen pensioenakkoord is”
   Breng mensen niet in de verleiding, en geef de overheid niet de kans, om hun/ons pensioen te verkwanselen. De spijt komt achteraf en dan is er geen weg terug meer.

   • Ik probeerde alleen wat feitelijke aanvullingen te geven op de pensioensituatie in Nederland. Ik hoor nog wel eens wat. Verder weet ik helemaal niets van pensioenen en dat wil ik graag zo houden.

  3. Zo heel nieuw en gek zijn die variabele pensioenen niet. Op verzoek van de gepensioneerden zijn er wat individuele mogelijkheden in de pensioenen ingebracht. Want ook vandaag kan iemand een deel van zijn pensioen variabel maken en afhankelijk maken van beleggingsresultaten. Op deze manier proberen pensioengerechtigden de effecten van de extreem lage rente nog wat te compenseren. Ook de hoog/laag constructie geeft variabiliteit, al is die wel vastgelegd. Dus de eerste jaren meer pensioen dan latere jaren, wanneer de inkomensbehoefte wat lager geworden is. Het beginnetje van individuele pensioenen is er al, lijkt me.

  4. Je zou denken dat pensioenpremies door actuarissen precies kunnen worden berekend als we het eens kunnen worden over de pensioenleeftijd. De overheid is wetgever en belanghebbende aangezien ambtenaren gecompenseerd (willen) worden voor stijgende pensioenpremies. Ook bepaalt zij of pensioenpremies aftrekbaar zijn voor de belasting. Voor het overige lijkt me het pensioen een zaak tussen werkgevers en werknemers.

   Men wil een systeem van vaste pensioenen, waar men nu helaas op moet korten, vervangen door een individueel pensioensysteem waarin je van meet af aan geen zekerheid hebt over de opbrengst van je pensioenpremie. Ja, verkoop dat maar eens aan je achterban als een vooruitgang.

   Arme ZZPers (zelfstandigen zonder pensioen)! Op uw flexibiliteit drijft het bedrijfsleven en indirect de overheid. Straks moet u op een houtje bijten, maar overheid, werkgevers en vakbonden komen er wel uit.

  Comments are closed.