EenVandaag: Coalitie en C3 geen meerderheid

  0
  84

  Leestijd: 3 minuten.

  sitestat

  EenVandaag heeft gepeild hoeveel zetels er behaald worden in de Eerst Kamer als er nu verkiezingen zouden zijn. Dit schrijft EenVandaag daarover:

  ‘De coalitiepartijen zijn niet zeker van het behalen van een meerderheid in de Eerste Kamer. VVD en PvdA noteren samen met de ‘constructieve drie’ (D66, ChristenUnie, SGP) op dit moment 34 zetels voor de Eerste Kamer – vier te weinig voor een meerderheid. 

  Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels.

  De VVD eindigt in de peiling op 11 Eerste Kamerzetels, de PvdA op 6. Ze verliezen samen 13 zetels; momenteel bezetten de partijen respectievelijk 16 en 14 zetels in de Eerste Kamer. De constructieve partijen D66, ChristenUnie en SGP, die de coalitiepartijen nu steunen in de Eerste Kamer, winnen elk ten opzichte van 2011. D66 eindigt op 11 zetels (+6), ChristenUnie op 4 (+2) en de SGP op 2 (+1).

  De grootste partij in de peiling is de PVV. Die partij staat op 12 zetels (+2). De SP volgt -net als de VVD en D66- met 11 zetels (+3),  en het CDA staat op 10 (-1). GroenLinks en de Partij voor de Dieren halen elk 2 zetels, 50PLUS eindigt op 3, en de provinciale partijen halen 1 zetel in de Senaat.

  Aangetekend moet worden dat we bij kiezers van PVV en SP minder bereidheid zien om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Er kan nog van alles veranderen, maar dit zijn de krachtsverhoudingen van nu.

  Landelijke politiek belangrijk
  Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart is de regionale politiek voor slechts één op de tien (10%) deelnemers het meest belangrijk bij het bepalen van de stem.

  Voor een meerderheid van 60% speelt vooral de landelijke politiek een rol bij het maken van de stemkeuze, en voor 28% zijn regionale en landelijke politiek even belangrijk. De landelijke politiek speelt hiermee voor kiezers een veel grotere rol dan bij de gemeenteraadsverkiezingen of Europese verkiezingen van 2014. 

  In de provincie Groningen is gaswinning voor 86 procent het belangrijkste regionale issue. Alleen in die provincie speelt de regionale politiek voor een meerderheid een belangrijke rol; drie op de tien (29%) laten hun stem helemaal door de regionale politiek bepalen, en voor een derde (34%) van de Groningers spelen de regionale en de landelijke politiek beide een rol. De gaswinning is voor hen het belangrijkste regionale issue.

  Vertrouwen in Eerste Kamer
  De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de Provinciale Statenleden. Twee derde (68%) vindt dat de Eerste Kamer, net als de Tweede Kamer, rechtstreeks door de burgers gekozen moet worden. Er is nauwelijks draagvlak voor het standpunt van D66 om de Eerste Kamer af te schaffen. Slechts één op de vijf (20%) is het hier mee eens.

  De Eerste Kamer geniet opmerkelijk veel vertrouwen: de helft (50%) heeft vertrouwen in het instituut. Ter vergelijking; in de Tweede Kamer heeft 43 procent vertrouwen, in de gemeenteraad 41 procent, in de Provinciale Staten 29 procent en het Europees Parlement eindigt met 15 procent vertrouwen. 

  Vanavond worden deze uitslagen van De Stemming door Gijs Rademaker gepresenteerd in een speciale televisie-uitzending van EenVandaag die in het teken staat van de verkiezingen. 

  Over De Stemming
  Het onderzoek is gehouden van 9 tot en met 11 februari 2015. Er deden 7524 respondenten mee. De Stemming is gebaseerd op een steekproef uit het GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

  De respondenten is gevraagd naar hun stemgedrag als er vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zouden zijn. Kiezers konden in totaal vijf stemmen verdelen.

  De uitslag is vervolgens gecorrigeerd voor de hoeveelheid Statenleden per provincie, en voor de stemwaarde die de Statenleden in elke provincie hebben bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Er wordt in deze peiling geassumeerd dat elk Statenlid bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer op een kandidaat van de eigen partij stemt.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter