EenVandaag over muziek in politiek, Wijffels bij Nieuwsuur

  0
  84

  Leestijd: 2 minuten.

  Met minder dan 4 weken tot de verkiezingen zal er de komende tijd veel politiek besproken worden op radio en tv. Vanavond besteedt EenVandaag (Nederland 1, 18.15 uur) aandacht aan de rol die muziek speelt in de politiek, bijvoorbeeld in de campagne. Nieuwsuur (Nederland 2, 22.00 uur) spreekt met Herman Wijffels (CDA) over de komende formatie. Wijffels was zes jaar geleden informateur van het vierde kabinet Balkenende.

  Nieuwsuur over de uitzending van vanavond:

  ,,Welke coalitie moet Nederland regeren na 12 september? Nog nooit was de machtsbasis van de partijen die jaren het land bestuurden zo klein. Herman Wijffels (CDA), econoom en oud-topman van de Rabobank, was zes jaar geleden informateur van van het vierde kabinet Balkenende. Hij is te gast.

  Een coalitie met een meerdereid in de Tweede Kamer, is op basis van de laatste peilingen zeer moeilijk te maken. En de SP, PvdA, CDA, D66 en de ChristenUnie zien niets in een minderheidskabinet met gedoogsteun. De grootste concurrent voor de SP, de VVD, sluit een minderheidskabinet met gedoogconstructie niet bij voorbaat uit.

  De SP en de VVD gaan in de peilingen nek aan nek. De VVD en de SP hebben daarmee de beste papieren om bij de verkiezinen de grootste partij te worden. Een kwart van alle kiezers vindt dat de VVD de coalitieonderhandelingen zou moeten voeren. Zestien procent vindt dat de SP dat moet doen.

  Vanavond in Nieuwsuur een verse Politieke Barometer, de visie van bewindslieden over de politieke toekomst en een gesprek over de regeerbaarheid van Nederland met Herman Wijffels. Hij zei eerder dat het Nederlandse politieke bestel zo versplinterd is dat het niet meer in staat is om een adequaat landsbestuur te organiseren.”

   

  EenVandaag over het item van vanavond:

  ,,Politiek en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Amerikaanse presidentskandidaten brengen tijdens hun campagnes zelfs top-10 favoriete nummers uit. Maar het gebruik van muziek in politieke campagnes heeft nogal wat voeten in aarde.

  Vooral in Amerika slaan presidentskandidaten de plank nogal eens mis qua gebruik van muziek. Zo gebruikte George Bush in 2000 het nummer I Won’t Back Down van de zanger Tom Petty. Petty dreigde met een rechtzaak als Bush het nummer nog zou gebruiken. Bill Clinton gebruikte ‘This land is your land’ van Woody Guthrie – die een overtuigd communist was-, ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen die door Ronald Reagan gebruikt werd. The Boss was hier alles behalve gelukkig mee.

  In Nederland lijken politieke partijen zich niet echt druk te maken om een goed campagnelied. CDA gebruikt geen vast nummer omdat daar de prioriteit niet ligt. Zo denken Partij voor de Dieren, SGP en D66 er ook over. Een eigen lied kost veel en heeft geen prioriteit.

  Wel hebben de SP en de Partij voor Mens en Spirit een lied dat speciaal voor hen is geschreven. Wie kent het nummer van de SP ‘Stem voor stem SP’ van Bob Fosko niet. Een gemiste kans voor politici om muziek niet in te zetten om stemmen te winnen?”

   

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook