Eerste Kamerlid is een nevenfunctie

  1
  260

  Leestijd: 1 minuten.

  Vorig jaar ontstond er ophef over de ‘bijbanen’ van Eerste Kamerleden. Anne-Wil Duthler (VVD) bleek als adviseur van het kabinet betrokken te zijn geweest bij een wetsvoorstel dat ze in de senaat aan een meerderheid had geholpen. De kwestie leidde tot een reeks negatieve mediaberichten, waarna de Eerste Kamerfracties zich genoodzaakt voelden iets te ondernemen. Ze kondigden aan dat ze de activiteiten van hun leden nog eens goed tegen het licht zouden houden.

  Dat was in september. Sindsdien is er weinig meer vernomen over deze stofkamoperatie. Dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Want politieke partijen zijn tamelijk machteloos tegen de drang van hun Eerste Kamerleden om er van alles en nog wat naast te doen.

  Senator is namelijk geen fulltime baan. De Eerste Kamer vergadert in de regel maar eenmaal per week. Net als Tweede Kamerleden zijn senatoren doorgaans hoger opgeleid en hebben ze weinig moeite met het vinden van aanvullende bezigheden. Goed beschouwd is Eerste Kamerlid geen hoofdfunctie, maar doen de meeste senatoren het naast  hun echte werk. In het dagelijks leven zijn ze burgemeester, hoogleraar, voorzitter van een belangenorganisatie, ondernemer of wat dan ook.

  Een verbod op het verrichten van betaald werk buiten de politiek zou wel erg ver gaan. Bovendien zou dan de vergoeding omhoog moeten. Een Eerste Kamerlid ontvangt nu zo’n 29.000 euro per jaar. Voor één dag per week werken helemaal niet zo slecht, maar als je ervan moet rondkomen wordt het nogal minimaal.

  Overigens zijn heel wat senatoren al pensioengerechtigd. Van de lijsttrekkers voor de aanstaande Eerste Kamerverkiezingen geldt dat voor Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA) en Martin van Rooijen (50PLUS). Tiny Kox (SP) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) ontvangen nog geen AOW, maar ze zijn wel de zestig gepasseerd. Van de overige lijsttrekkers zitten Annelien Bredenvoort (D66), Marjolein Faber (PVV), Niko Koffeman (Partij voor de Dieren), Peter Schalk (SGP) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) nu ook al in de Eerste Kamer. Op Bikker na hebben ze allemaal tevens een andere baan.

  Bovenstaande informatie is wellicht leuk om te weten, maar u hebt er weinig aan. U kunt de nieuwe Eerste Kamer immers niet kiezen. Dat gebeurt op 27 mei door de leden van de Provinciale Staten. Die kunt u wél kiezen, vandaag precies over een week.

  1 REACTIE

  1. Eerste Kamerleden, senatoren, zijn zeer integere en deskundige mensen. Het zijn de enige mensen die hun eigen vlees kunnen keuren. Ik vind het niet kunnen dat deze mensen kritiek krijgen van wie dan ook. Het zijn een soort supermensen die alleen verantwoording aan zichzelf hoeven af te leggen en tegen de tijd dat er provinciale verkiezingen zijn hier een wit voetje halen en daar een wit voetje halen. Wel op integere wijze. Ik vind dat deze mensen niet gekozen dienen te worden maar dat zij die er nu zitten hun opvolgers aanwijzen. Hoeven we ook niet voor de provinciale staten te kiezen want wat wie ze zijn en wat ze doen. Geen flauw benul.

  Comments are closed.