Eerste tv-debat niet al te fel

  1
  1161

  Leestijd: 1 minuten.

  Wat Groningen wil is minder gaswinning en wat Groningen nodig heeft is meer banen. De lijsttrekkers van de grootste partijen hadden dat goed in hun oren geknoopt toen ze afreisden naar het hoge noorden  voor een debat van RTV Noord. VVD-leider Mark Rutte had verplichtingen als premier en liet het eerste tv-debat van de komende verkiezingen over aan fractieleider Halbe Zijlstra. Grote afwezige was PVV-leider Geert Wilders, die er kennelijk vanuit gaat dat hij niet te vervangen is.

  In het debat waren de lijsttrekkers het erover eens dat de gaswinning omlaag moet om aardbevingen tegen te gaan en ze kwamen met ideeën om meer banen te creëren. Alleen Jesse Klaver van GroenLinks viel wat uit de toon door te zeggen dat hij Groningen niet ziet als de ideale nieuwe vestigingsplaats van autofabrikant Tesla, maar de regio Eindhoven. D66-leider Alexander Pechtold pleitte ervoor om het Internationaal Klimaatinstituut, dat naar ons land komt, naar het noorden te dirigeren. Zijlstra hield hem voor dat niet de overheid, maar het instituut zelf daarover beslist.

  Henk Krol, de leider van 50PLUS, had zijn kruit al verschoten voordat hij naar Groningen vertrok. Hij maakte een “breekpunt” van de AOW-leeftijd van 65 jaar. Met name Gert-Jan Segers van de ChristenUnie verweet Krol zijn starre opstelling. Compromissen zullen hard nodig zijn om Nederland regeerbaar te houden. VVD-leider Halbe Zijlstra zei al blij te zijn als er een coalitie komt.

  De “middenpartijen” stelden zich constructief op en willen het vormen van een nieuwe coalitie niet frustreren door elkaar flink in de haren te vliegen. Wel verschilden PvdA-leider Lodewijk Asscher en Halbe Zijlstra weer ouderwets van mening over het opvangen van asielzoekers in ons land. Ook SP-leider Emile Roemer richtte zijn pijlen vooral op de PvdA, die nu wel banen belooft maar daar in de afgelopen jaren als regeringspartij te weinig werk van maakte.

  Maar Roemer onderscheidt zich dan ook van de anderen door op voorhand niet alleen de PVV, maar ook de VVD uit te sluiten. Daarmee zet hij zichzelf buitenspel bij de vorming van coalities en heeft hij dus geen reden om de andere lijsttrekkers met fluwelen handschoenen aan te pakken.

  1 REACTIE

  1. Dat de SP de VVD uitsluit is eerlijk naar de kiezers toe. Men weet nu dat een stem op GL waarschijnlijk een coalitie met de VVD zal betekenen. Wat dit inhoudt, heeft de kiezer nu vier jaar lang meegemaakt.
   GL is momenteel meer vorm en inhoud. De succesvolle speech bleek overgeschreven van Obama. Who cares? De kiezer niet blijkbaar. Die slikt het voor zoete koek. Hoop geven, zegt Jesse Klaver maar hij maakt niet duidelijk waarop men moet hopen. Maar het werkt.
   De SP maakt klip en klaar duidelijk dat men waar wil maken wat men de kiezer belooft. En dat kan niet in een coalitie met de VVD. Dat zou wel kunnen met de PVV maar bij de SP walgt men van de haatzaaierij van die partij. Wilders lijkt teveel op Trump (wist u dat Trump een minister van justitie heeft aangesteld die de ku Klux Klan wel prima vindt?)
   De SP stelt eerlijkheid voorop. Ik weet het – op dit moment is eerlijkheid ouderwets. Maar luidt het gezegde niet: ‘eerlijkheid duurt het langst’?

  Comments are closed.